Zeven voedingsfouten die ouders maken

Kinderen hebben een uitgebalanceerd dieet nodig voor hun groei en ontwikkeling. Het is echter gemakkelijk om deze veel voorkomende fouten te maken die zo kunnen veranderen in slechte gewoonten voor je kinderen.
Zeven voedingsfouten die ouders maken

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel zullen we de zeven meestvoorkomende voedingsfouten die ouders maken bekijken, wat betreft de voeding van hun kinderen.

De eerste maanden van hun leven

Tijdens de eerste zes maanden van hun leven mag een baby zich alleen voeden met moedermelk of eventueel speciale zuigelingenmelk. Het zal de nodige voedingsstoffen leveren en zal ook bijdragen aan de versterking en ontwikkeling van hun spijsverteringskanaal en hun immuunsysteem.

Na deze periode moet je langzaam andere soorten voedsel in hun dieet gaan opnemen. Hoe je dit echter doet zal de toekomstige smaak en eetgewoonten van je kinderen bepalen. Onthoud dat jij hun voorbeeld bent om te volgen. Ze zullen namelijk alles proberen na te doen wat je doet als je eet, en vrijwel al het andere dat je doet.

De meeste volwassenen hebben een snel leven, maar je moet er rekening mee houden dat dit op geen enkele manier een goede eetroutine zou mogen verstoren. Het is het fundament van een gezonde levensstijl van je kinderen.

Zeven voedingsfouten die ouders maken

Een onvolledig ontbijt serveren is een van de voedingsfouten die ouders maken

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag omdat het het lichaam voorbereidt om de dag met veel energie te beginnen. Kinderen moeten dus elke dag een voedzaam ontbijt eten voordat ze naar school worden gestuurd.

Helaas kan het zo zijn dat jouw snelle levensstijl ertoe leidt dat je het stevige ontbijt dat ze zouden moeten hebben vereenvoudigt. Veel ouders geven hun kinderen gewoon sap of koekjes of suikerhoudende granen. Helaas heeft dit grote invloed op de schoolprestaties van je kinderen en op hun gezondheid.

Kinderen moeten dus een uitgebreid ontbijt eten dat aan hun energiebehoeften voldoet. Het moet vezels, vet, eiwitten en koolhydraten bevatten. Een paar geweldige opties zijn:

  • volkoren producten
  • natuurlijke granen
  • yoghurt
  • een volkoren boterham met ham, kalkoen of kaas
  • een portie fruit

Een goed ontbijt verhoogt hun concentratie en geheugen en verbetert hun leervermogen. Het helpt ook obesitas te voorkomen.

Gebrek aan structuur en geen vaste tijden om te eten

Een kind met een kom ontbijtgranen

Routines zijn gezond en een goed manier om discipline bij te brengen bij kinderen. We moeten hen namelijk leren hoe ze:

  • hun kleine dagelijkse taken kunnen uitvoeren.
  • verantwoordelijkheden kunnen opnemen.
  • gezonde eetgewoonten kunnen creëren.

Het opstellen van een maaltijdschema brengt de eetlust en de spijsvertering van het kind in evenwicht en hij leert zo het belang van discipline. Daarnaast worden maaltijden zo dat speciale moment dat ze delen met hun familie.

Kinderen moeten vijf maaltijden per dag krijgen. Dit omvat drie hoofdmaaltijden en twee snacks. Dit zal hen helpen de voedingsstoffen beter op te nemen en zwaarlijvigheid te voorkomen.

Ze porties voor volwassenen serveren

Ja, je wilt graag dat je kinderen groot en sterk worden. Dat betekent echter niet dat ze meer zouden moeten eten dan ze nodig hebben. Het serveren van porties voor volwassenen aan kinderen is niet goed. Het is een van de voedingsfouten die ouders maken. Het is echter gemakkelijk te vermijden.

Kinderen hebben niet dezelfde maagcapaciteit en dezelfde voedingsbehoefte als volwassenen. Hoeveel ouders vullen echter het bord van hun kind zodanig dat ze te veel eten of helemaal weigeren te eten?

Vermijd daarom het aanmoedigen van overgewicht bij kinderen en leer ze hoe ze goed moeten eten, rekening houdend met hun specifieke behoeften.

Ultrabewerkt voedsel versus fruit en groenten

Vanaf zeer jonge leeftijd beginnen kinderen hun voorkeuren te richten op ‘smakelijke’ industrieel bewerkte producten. De meeste van deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vetten en chemische additieven die ze verslavend maken.

Het is je plicht als ouder om deze producten niet in huis te halen en verder de consumptie ervan op school en andere plaatsen waar je kinderen vaak komen proberen onder controle te houden. Zorg dat je je kinderen groente en fruit op gevarieerde manieren serveert.

Als je wilt dat je kind sterk en gezond opgroeit, zorg er dan voor dat je een uitgebalanceerd dieet volgt dat rijk is aan:

  • eiwitten
  • koolhydraten
  • vetten
  • vitamines
  • mineralen

Belonen met ongezond voedsel

ongezond voedsel

Hoewel de meesten van ons de voordelen van goede voeding erkennen, belonen we onze kinderen vaak met traktaties die extreem veel suiker, zout of transvetten bevatten. Ongeacht het feit dat deze voedingsmiddelen geen voedingsstoffen leveren, moet je onthouden dat ze ook verschillende verslavende chemicaliën bevatten.

Onderzoek toont aan dat het eten van ‘lekker’ ultrabewerkt voedsel de pleziercentra van de hersenen activeert en ‘feel-good’-chemicaliën zoals dopamine en serotine vrijgeeft. Dit kan op de lange termijn leiden tot verslaving.

Vermijd dus het aanbieden van ‘beloningen’ aan kinderen die hun fruit en groenten eten. Anders geef je ze juist het gevoel dat het een straf is om deze gezonde voedingsmiddelen te eten. Er zijn ook veel heerlijke alternatieven voor industriële producten op de markt beschikbaar. Zoek maar eens online naar lekkere gezonde recepten.

Kinderen uit de keuken weren is een van de voedingsfouten die ouders maken

Het is een van de voedingsfouten die ouders maken om kinderen niet te laten helpen in de keuken. De bijdrage van een kind in de keuken kan klein zijn, maar ze kunnen bijvoorbeeld een saus roeren of hier en daar wat zout toevoegen. Voor kinderen is het erg leuk en stimulerend om te eten wat ze hebben helpen bereiden.

Dit is een uitstekende strategie om ze te motiveren om nieuwe voedingsmiddelen te proberen. Bovendien ontwikkelen ze verantwoordelijkheid door huishoudelijke taken te leren delen.

Je moet uiteraard wel veiligheidsmaatregelen nemen wanneer ze met scherp keukengerei omgaan. Leer ze altijd hoe ze dit veilig kunnen gebruiken, in plaats van het gebruik ervan te verbieden. Er zijn veel eenvoudige en voedzame recepten die jij en je kleintjes samen kunnen maken.

Dezelfde presentatie en smaken herhalen

Zowel het oog als de neus zijn de eerste organen die tijdens het eten worden gestimuleerd. Een kleurrijk bord zal zeer interessant zijn voor een kind en zijn nieuwsgierigheid zal hem ertoe aanzetten om het voedsel op het bord te proberen. Het enige dat je nodig hebt is wat creativiteit en de presentatie hier en daar wat aan te passen.

  • Probeer het eten wel op verschillende manieren te presenteren. Linzen zijn bijvoorbeeld ideaal om soepen, hamburgers en spreads mee te maken.
  • Pompoenen kunnen worden gegeten als romige soep, een saus over pasta of zelfs op een cheesecake.
  • Probeer ook nieuwe kruiden. De smaakervaring zal zo verbeteren, niet alleen voor je kind, maar ook voor het hele gezin.

Slotoverweging

We hopen dat dit artikel je verder zal helpen. Als je verdere vragen hebt met betrekking tot het voeden van je kinderen, neem dan contact op met je kinderarts. Hij of zij kan je verder begeleiden om de beste manier te vinden om goede gewoonten te implementeren en voedingsfouten die je kinderen zullen beïnvloeden helpen te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Binns C., Lee M., Low WY., The long term public heatlh benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Healh, 2016. 28 (1): 7-14.
  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Schnabel L., Kesse Guyot E., Alles B., Touvier M., et al., Association between ultraprocessed food consumption and risk of mortality among middle aged adults in france. JAMA, 2019. 179 (4): 490-498.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.