Zeven tips om haaruitval te vertragen

Je gewoonten, voeding en genetica zijn enkele factoren waarom je haaruitval ervaart. Toch zijn hier enkele tips om dit te verminderen.
Zeven tips om haaruitval te vertragen

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Haarverlies komt minder vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is een natuurlijk proces dat na verloop van tijd verschijnt en in sommige gevallen gebeurt het eerder dan in andere. Het is echter mogelijk om haaruitval te vertragen. Hier kun je vinden hoe je dat doet.

Ben jij een van die mensen die gemerkt heeft dat je haar meer uitvalt dan normaal? Als dit het geval is, dan raden we de volgende tips aan om dit probleem te vertragen.

Haaruitval vertragen

Tijdens je jeugd kun je dagelijks tussen de 50 en 80 haren verliezen. Dit gebeurt omdat de levenscyclus van elk haar 2 tot 7 jaar is. Na het voltooien van een cyclus vormt elk haarzakje binnen ongeveer drie maanden nieuw haar.

Enkele van de redenen voor haaruitval kunnen onder andere zijn:

  • Een slecht dieet
  • Een aantal ziekten en behandelingen
  • Nervositeit
  • Stress
  • Hormonale veranderingen
  • Genetica

Ook dragen sommige externe factoren, zoals warm weer, chemicaliën, haardrogers en stijltangen, bij aan dit probleem.

Nadat een haar uitvalt, vormt zich nieuw, fijner haar met een kortere levenscyclus. Nadat dit proces meerdere keren heeft plaatsgevonden sluit de follikel eveneens volledig en groeit deze haar niet meer.

Zeven effectieve tips om haaruitval te vertragen

1. De hoofdhuid masseren om haaruitval te vertragen

Masseer de hoofdhuid om haaruitval te stoppen

Het is het gemakkelijkste wat je kunt doen om haaruitval te voorkomen. Je hoeft hiervoor geen geld uit te geven. Alleen als je dat wilt, dan kun je dit doen door amandelolie of een andere etherische olie aan te brengen.

Een dagelijkse massage van de hoofdhuid verbetert de bloedcirculatie en activeert de functie van de haarzakjes. Het is ook een ontspannende techniek.

2. Wrijf uiensap op je hoofdhuid

Wrijf voordat je gaat slapen uiensap op je hoofdhuid en laat het ‘s nachts zitten. Verwijder het ‘s morgens met een goede wasbeurt om te voorkomen dat de geur blijft hangen. Het is heel eenvoudig om te bereiden.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 200 ml water (1 glas)

Instructies

  • Begin eerst met het mengen van een gepelde ui met een glas water in de blender. Mix het daarna enkele minuten totdat het glad is.
  • Je kunt ook hetzelfde met knoflooksap en gember doen. Beide zijn gelijk aan uiensap.
  • Gebruik slechts één soort sap per keer, dus meng deze niet.

3. Spoel met aardappelwater

Een andere optie die je zal helpen haaruitval te vertragen is aardappel- en rozemarijnwater. Het is vrij goedkoop en eenvoudig te maken. Je kunt je haar wassen en zelf bepalen of je het haar daarna uit wilt spoelen of niet.

Ingrediënten

  • 3 aardappelen
  • Rozemarijnbladeren (naar wens)
  • 1 liter water (4 kopjes)

Instructies

  • Snijd eerst de aardappelen in plakjes. Meng ze daarna in een pan met rozemarijnblaadjes en kook ze in een liter water.
  • Zeef het preparaat en laat het daarna rusten.
  • Was je haar zoals gewoonlijk en gebruik dit mengsel elke dag op kamertemperatuur als een spoeling.
  • De hoeveelheid ingrediënten hangt af van de lengte van je haar.

4. Breng aloëvera aan

Verschillende toepassingen met aloëvera
Maak een sap met aloëvera en kokosolie om je haar te versterken. Breng het aan op je haar, laat het een half uur zitten en spoel het vervolgens uit met een shampoo en een conditioner naar keuze.

Ingrediënten

  • 1 aloëvera blad
  • 3 druppels kokosolie

Instructies

  • Neem om te beginnen een aloëverablad, pel het om het kristal te verwijderen en was het daarna grondig.
  • Verwerk vervolgens het kristal met drie druppels kokosolie. Breng het daarna, zodra het een homogeen mengsel vormt, van wortel tot punt op je haar aan.
  • Je kunt de kokosolie door olijfolie of amandelolie vervangen, naar je eigen voorkeur. Maak je geen zorgen over de geur van aloëvera, want de olie zal het verbergen.
  • Herhaal deze behandeling eenmaal per week.

5. Eet meer eiwitten

Voeg meer eiwitrijk voedsel toe aan je dagelijkse voeding om haaruitval te vertragen. De meeste voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten bevatten ook vitamine B12, die je haar versterkt.

Vergeet niet dat je voeding afhankelijk is van de goede werking van je lichaam. Dit omvat het verhogen van de productie van collageen en andere verbindingen die essentieel zijn voor de gezondheid van je haar.

6. Verlaag je stress

Stress kan haaruitval bevorderen. Probeer minstens een half uur per dag een aantal fysieke activiteiten te doen, zoals wandelen, zwemmen, fietsen of een andere sport naar keuze. Yoga helpt ook om het stressniveau te verminderen.

Praat met een vertrouwd persoon of met een specialist als je met bepaalde situaties te maken hebt, omdat zij je kunnen helpen om je stress te verminderen. Een andere optie om je niveau van angst, nervositeit en stress te kalmeren, is het drinken van kruidenthee zoals kamille.

7. Vitaminen nemen

Vaak beginnen mensen vitamines te nemen als ze volwassen zijn. Vitamine A is een antioxidant die de talgklier op de hoofdhuid stimuleert.

Vitamine B helpt bij de productie van melanine, wat op zijn beurt de bloedcirculatie stimuleert. Op dezelfde manier verbetert vitamine E de bloedsomloop en houdt het de haarzakjes gezond en actief.

Er zijn uitstekende commerciële producten. Het is echter niet nodig om veel geld en tijd aan het vertragen van haaruitval te besteden. Je kunt altijd een optie nemen die de natuur biedt.

Volg deze tips en je zult nieuwe gewoonten ontwikkelen om elk haar op zijn plek te houden. Hierdoor zal je haar er voor een langere periode fantastisch uitzien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.