Zeven tekenen die wijzen op ontrouw

In een relatie is het altijd belangrijk de goede en de slechte kanten af te wegen en te evalueren om te kijken wat je gelukkiger kan maken.
Zeven tekenen die wijzen op ontrouw

Laatste update: 22 januari, 2019

Zo nu en dan ontstaat het gevoel dat je partner je vertrouwen geschonden heeft of ontrouw is door je te bedriegen met iemand anders. Het kan zijn dat er kleine dingen zijn die je dat gevoel geven, zelfs wanneer ze alles ontkennen. Het gevoel dat er iets niet juist zit, kan je echter heel wat stress bezorgen.

Toch is het niet altijd eenvoudig om met zekerheid te weten of je relatie echt in gevaar is. Al helemaal wanneer je partner niets toegeeft maar alles ontkent.

Tips

Daarom gaan we in dit artikel deze situatie bespreken. Ook geven we je enkele tips in verband met de aanwijzingen waarnaar je kan zoeken. Als je tenminste wilt weten wat er echt aan de hand is. Het is wel belangrijk te onthouden dat niets van wat we je in dit artikel vertellen, een een eerlijk gesprek met je partner zou mogen uitsluiten.

Wees ook voorzichtig dat je geen gehaaste of ongegronde conclusies trekt over de mogelijkheid of de waarschijnlijkheid van je partners ontrouw.

1. Een plotse obsessie met hun mobiele telefoon of hun sociale netwerken

Dit zijn twee belangrijke factoren die je moet evalueren. Let op: je partner kan een probleem hebben met of zelfs een verslaving hebben aan zijn sociale netwerken.  Het kan zijn dat jouw partner je hulp nodig heeft om daar vanaf te geraken.

Het is uiteraard zo dat wanneer iemand zijn mobieltje of computer non-stop gebruikt, het lijkt alsof die persoon iets verbergt. Dat kan daarom leiden tot achterdocht. Wanneer je partner zijn of haar mobiele telefoon altijd bij zich heeft, voortdurend berichten en telefoontjes checkt, berichten of telefoontjes verwijdert of zijn of haar mobiele telefoon op vreemde uren gebruikt, kan je best je ogen openhouden.

Privacy

Onthoud wel dat waar je je partner ook van verdenkt, het is nooit oké om de mobiele telefoon of sociale netwerken te controleren. Zelfs wanneer je vermoedt dat je partner ontrouw is, is dit een schending van zijn of haar vertrouwen en privacy.

Ontrouw

2. Een nieuwe hobby of tijdverdrijf en jij wordt niet uitgenodigd om deel te nemen

Je partner heeft plotseling een nieuwe, fantastische hobby en jij begrijpt niet vanwaar deze plotse interesse komt. Toch wil hij of zij niet dat jij aan de hobby deelneemt en wil er ook niets over kwijt.

Wanneer dit het geval is, wees dan behoedzaam. Het kan namelijk zijn dat dit een manier is om je duidelijk te maken dat hij of zij een beetje persoonlijke ruimte nodig heeft.

Dat is waarom je er dus niet zomaar vanuit kunt gaan dat dit een teken van ontrouw is. Maar wel is het zaak om de situatie voorzichtig te evalueren.

Trek geen overhaaste conclusies

Het is ook niet slecht om jezelf er af en toe aan te herinneren dat er niet zoiets is als hét onweerlegbare teken van ontrouw.

3. Steeds meer vergaderingen en verplichtingen

Soms kunnen deze activiteiten jou het gevoel geven dat er iets niet juist is. Wanneer je partner steeds meer vergaderingen heeft buiten de normale werkuren of er een vreemd academisch rooster op na houdt, kan je denken dat er iets veranderd is.

Wanneer dit het geval is en je partner erop staat jou elk detail te vertellen van elke plaats waar ze geweest zijn of alles wat ze gedaan hebben, zonder dat jij daarnaar vroeg, zijn ze waarschijnlijk niet helemaal eerlijk. Er is een spreekwoord dat dit perfect samenvat: een ongevraagd excuus kan de schuld verraden. 

Maar zoals reeds gezegd: ga er niet vanuit dat de aanwezigheid van een van de tekenen betekent dat je partner ook echt ontrouw is. Beschouw de nieuwe hobby of de vele vergaderingen niet als de bevestiging van je wantrouwen.

4. Lippenstift, haar of parfum op de kleren van je partner

Fysiek bewijs is vaak het overtuigendst in het geval van ontrouw. Wanneer je deze fysieke aanwijzingen ontdekt , kan dit je het onweerlegbare argument geven om je partner eindelijk met de situatie te confronteren.

Lippenstift op Kraag

5. Je partner heeft plots meer zelfvertrouwen

Nieuwe relaties kunnen je eigenwaarde een nieuwe levensadem geven en je zelfvertrouwen verhogen. Wanneer je partner dus plotseling veel meer zelfvertrouwen heeft dan voordien, zonder dat er voor de rest iets verandert, kan dat een aanleiding tot wantrouwen zijn.

Dit type verandering hoeft niet per sé negatief te zijn. Wanneer het echter plots opduikt, in combinatie met enkele van de andere tekenen die we al bespraken, kan dat wel een indicatie zijn dat er iemand anders in zijn of haar leven is.

6. Je partner besteedt plots meer aandacht aan zijn of haar voorkomen

Dit teken is gelinkt aan het vorige. Je partner kan plots veel meer aandacht beginnen te besteden aan hoe hij of zij eruit ziet en zelfs enkele uiterlijke aspecten veranderen, terwijl hij/zij daarvoor perfect gelukkig was met hoe hij/zij eruit zag. Dit kan een plotse bevlieging zijn of een teken dat er meer aan de hand is en je partner er beter probeert uit te zien voor iemand anders.

Daarom is het belangrijk te onthouden dat hoewel deze tekenen kunnen wijzen op ontrouw, ze er geen sluitend bewijs van zijn.

7. De liefde voor jou kent nieuwe hoogtes

Nadat jullie al verschillende jaren samenwoonden en een bepaalde seksuele routine hebben opgebouwd, kan het zijn dat je partner je plots verrast met nieuwe interesses of een hernieuwde toewijding. Dit kan gemotiveerd worden door een verlangen om jullie relatie opnieuw wat spannender te maken of het kan het resultaat zijn van het feit dat je partner nieuwe dingen leert van iemand anders .

Wat is de reden voor de ontrouw?

Zoals we je in het artikel hebben proberen duidelijk maken, kunnen deze tekenen (en andere die we niet noemden) een indicator zijn van het feit dat je partner je bedriegt, maar het kan ook vals alarm zijn.

Het is dus erg belangrijk voorzichtig om te springen met je vermoedens en je relatie niet onnodig in gevaar te brengen door te snel conclusies te trekken.

Verborgen Ring

Het eerste wat je moet doen is eens nadenken of er wel degelijk een probleem is met je relatie.

Ontrouw trekt altijd veel publieke interesse en net daarom zijn er ook verschillende studies over verschenen. Verscheidene van die studies hebben onderzocht welke factoren in verband kunnen gebracht worden met bedrog in een relatie. 

Mogelijke oorzaken van ontrouw

We willen hier enkele van die factoren schetsen. Zodat wanneer er zich iets gelijkaardigs in jouw relatie zou voordoen, je de situatie misschien beter kan begrijpen.

  • Een gebrek aan liefde.
    Het is niet ongewoon dat de liefde in een relatie vermindert, naarmate de tijd vordert. Al betekent dat niet dat je niet meer om de andere persoon geeft. Deze situatie zorgt ervoor dat mensen naar iemand anders zoeken, zonder hun partner te verlaten.
  • Routine en verveling.
    Hoe langer je in een relatie bent met iemand, hoe meer de routine het overneemt. Je doet steeds dezelfde dingen en de spanning gaat verloren. Daarom gaan mensen soms op zoek naar nieuwe, spannendere dingen. Nieuwsgierigheid en emotionele ontevredenheid zijn dus vaak de reden voor ontrouw.
  • De behoefte aan verleiding.
    Sommige mensen zijn gewoon ongelooflijk ijdel en narcistisch. Vandaar dat ze vaak vinden dat hun aantrekkelijkheid bepaald word door hun veroveringen.
  • Valse of egoïstische motivaties die ontrouw verantwoorden: “gewoon deze ene keer”, “ik heb nooit iemand anders gehad, dus ik vind dat ik dat mag proberen”, “er is nooit iemand anders geweest die ik zo graag wou”, “het is maar gewoon seks”, “ik mag deze kans echt niet mislopen” etc.

Enkele andere oorzaken van ontrouw

  • Een waardeschaal die ontrouw niet afkeurt.
  • Verborgen en onopgeloste communicatieproblemen die zich opstapelen in een relatie kunnen leiden tot wrok.
  • Eenzaamheid in een relatie als gevolg van emotionele afstand of een gebrek aan affectie.
  • Het gebrek aan seksuele voldoening.
    Dit kan ervoor zorgen dat iemand ergens anders naar een meer passende partner gaat zoeken.
  • Onrealistische verwachtingen of idealisering van de relatie.
    Dit kan leiden tot grote teleurstelling waardoor de ene partner afstand neemt van de andere.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.