Zeven huismiddeltjes tegen bacteriële vaginose

Om schimmels tegen te gaan, zouden we knoflook moeten eten of eens moeten proberen om knoflook uitwendig aan te brengen op het aangedane lichaamsdeel. Dit kan namelijk helpen om bacteriële vaginose tegen te gaan, door de pH-waarde op natuurlijke wijze aan te passen.
Zeven huismiddeltjes tegen bacteriële vaginose

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Bacteriële vaginose is een vaginale infectie die veroorzaakt wordt door een verandering in de gezonde bacteriën die de intieme delen van een vrouw beschermen.

Daarna krijgen schadelijke bacteriën de kans om zich razendsnel te vermenigvuldigen. Deze schadelijke bacteriën zorgen ervoor dat een vrouw een gelige of grijzige afscheiding krijgt. Die heeft meestal een sterke visgeur.

Hoewel dit soort infecties niet heel ernstig zijn, kunnen ze wel een paar ongewenste symptomen veroorzaken. Denk aan een brandend gevoel bij het plassen en vaginale jeuk. Deze symptomen kunnen er allemaal voor zorgen dat een vrouw zich zeer onzeker voelt.

Gelukkig bestaan er een hoop natuurlijke middeltjes die kunnen helpen om infecties zoals bacteriële vaginose tegen te gaan. De kans is groot dat je deze middeltjes gewoon al in huis hebt. Daarnaast zijn ze 100% effectief en zeer makkelijk om te gebruiken. Laten we eens kijken over welke middeltjes we het hebben.

Probeer deze remedies tegen bacteriële vaginose

1.Yoghurt

Yoghurt

Gewone yoghurt is een van de beste middeltjes om vaginale infecties tegen te gaan. En het is vooral geweldig tegen bacteriële vaginose.

Yoghurt zorgt er immers voor dat de gezonde bacteriën in je vagina toenemen. Bovendien helpt het je lichaam om beter te reageren op de ziektekiemen die de infectie veroorzaken.

Het is eveneens uiterst belangrijk dat je ervoor zorgt dat de yoghurt die je gebruikt lactobacillen bevat. Die helpen namelijk om schimmels en bacteriën tegen te gaan.

Hoe gebruik je yoghurt?

Zowel yoghurt eten als uitwendig aanbrengen is goed om vaginale infecties te bestrijden. De werking is daarbij vergelijkbaar aan die van antibiotica.

2. Tea tree olie

Tea tree olie bestrijdt schimmels en bacteriën. Je kunt het goedje dus gebruiken om een hoop verschillende soorten infecties tegen te gaan.

Deze olie zorgt er namelijk voor dat bacteriën zich niet meer zo goed kunnen vermenigvuldigen.

Bovendien is deze olie goed om onaangename geurtjes te elimineren. Eveneens vermindert tea tree olie het aantal bacteriën in vaginale vloeistoffen.

Hoe gebruik je tea tree olie?

Los eerst een paar druppeltjes tea tree olie op in een beetje gedistilleerd water. Zorg er echter wel voor dat de olie goed verdund is. Gebruik dit mengsel dan dagelijks om je vagina mee te wassen.

3. Appelazijn

Appelazijn

Appelazijn kan helpen om de pH-waarde van je vagina te reguleren. Dat kan dus helpen om zowel de jeuk als de ontsteking te verminderen.

Ook heeft appelazijn antiseptische, ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen. Deze eigenschappen helpen om de groei van bacteriën tegen te gaan. Bovendien kun je zo de infectie onder controle houden.

Hoe gebruik je appelazijn?

Verdun eerst twee koppen appelazijn op in een lauwwarm bad. Ga vervolgens twintig minuten in dat bad liggen.

4. Kokosolie

Kokosolie is een zeer gezonde olie. De vloeistof is zowel handig binnen de natuurlijke geneeskunde als voor cosmetisch gebruik.

Kokosolie heeft een krachtige antibacteriële en schimmelwerende werking. In sommige gevallen werkt deze olie bovendien zelfs beter dan traditionele geneesmiddelen. Deze werking is te danken aan het laurinezuur in de olie.

Dit ervoor dat kokosolie kan helpen om de pH-waarde van de vagina en de vaginale flora te reguleren. Bovendien helpt de olie om de ernst van de infectie te verzachten.

Hoe gebruik je kokosolie?

Doorweek een tampon met een beetje kokosolie. Breng de tampon in je vagina en laat de kokosolie dertig minuten zijn werk doen.

5. Knoflook

Knoflook

De zwavelachtige bestanddelen in knoflook zijn goed tegen bacteriën. Ze maken knoflook dus ook ideaal om vaginale infecties te behandelen.

Knoflooktabletten hebben een soortgelijke werking als de medicijnen die artsen voorschrijven om bacteriële vaginale infecties te behandelen.

Hoe gebruik je knoflook?

Je kunt knoflook zowel eten als uitwendig aanbrengen. Beide methoden zullen helpen om de bacteriën en de schimmels die de pH-waarde van je vagina aantasten tegen te gaan.

Een van de voornaamste voordelen is dat knoflook geen bijwerkingen heeft. Knoflook versterkt daarnaast ons natuurlijke afweersysteem. Dat maakt ons lichaam dus sterker tegen bacteriën en ziektekiemen van buitenaf.

6. Waterstofperoxide

Drie procent waterstofperoxide is een handig middel om de symptomen van bacteriële vaginose onder controle te houden. Daarnaast helpt deze vloeistof om de pH-waarde van de vagina te reguleren.

Dit middel raden we aan om dee vaginale afscheiding, jeuk, onaangename geurtjes en het brandend gevoel te verminderen.

Hoe gebruik je waterstofperoxide?

Aanbevolen wordt om gelijke delen waterstofperoxide en water door elkaar te mengen en dit middel vervolgens te gebruiken om je vagina mee te wassen. Waterstofperoxide op zichzelf kan vrij agressief zijn voor je huid.

7. Olie met oregano

Oregano-olie

Ook olie met oregano biedt doorgaans veel voordelen. Dit geldt vooral in het geval van vaginale infecties.

Deze olie heeft antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen helpen om de infectie te verminderen en het herstelproces te versnellen.

Hoe gebruik je olie met oregano?

Meng twee à drie druppels olie met oregano met een beetje kokosolie. Gebruik vervolgens een watje om je vagina en het gebied rondom in te smeren met dit mengsel.

Je kunt ook proberen om twee à drie keer per dag twee à drie druppels olie met oregano in te nemen.

Denk je dat je last heb van bacteriële vaginose? Zorg er dan voor dat je een van de middeltjes in dit artikel eens probeert en raadpleeg natuurlijk ook je dokter.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Goje, O. Vaginosis bacteriana. Manual MSD- Versión para profesionales. [Disponible en línea].
  • Mayo Clinic. Vaginosis bacteriana. [Disponible en línea].
  • Women Health en Español. Vaginosis bacteriana. [Disponible en línea].

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.