12 redenen om waterstofperoxide in huis te hebben

Waterstofperoxide is niet alleen een goede desinfectant voor wonden, maar is ook een zeer handig product om het huis mee schoon te maken.
12 redenen om waterstofperoxide in huis te hebben

Laatste update: 23 september, 2018

Waterstofperoxide is een germicide die wordt gezien als een van de meest effectieve en veilige desinfectantia. Dit product is in staat micro-organismes te elimineren door oxidatie. Dit houdt in dat er een soort gecontroleerde verbranding plaatsvindt. Het is dus heel handig om waterstofperoxide in huis te hebben.

Deze eigenschappen van waterstofperoxide houden echter ook in dat dit middel een van de beste opties is om je huis mee schoon te maken. Daarnaast is het relatief goedkoop. Er zijn er geen bijwerkingen aan verbonden, zoals wel vaak het geval is bij andere chemicaliën.

Voordat we je inlichten over alle geweldige manieren waarop je waterstofperoxide in je huis kunt gebruiken, is het belangrijk om te weten dat de meeste oplossingen van waterstofperoxide die je kunt kopen 3% zijn. Met dat in gedachten, ben je er klaar voor om te ontdekken wat de 12 redenen zijn om waterstofperoxide in huis te hebben?

12 redenen om waterstofperoxide in huis te hebben

Waterstofperoxide gebruiken voor tafels en houten snijplanken

Tafels en snijplanken gemaakt van hout zijn de perfecte omgeving voor de snelle toename van een verscheidenheid aan ziektekiemen, zoals bijvoorbeeld salmonella, die aanwezig is in rauw vlees. Spuit deze oppervlakten daarom grondig in met waterstofperoxide om ze te desinfecteren.

Groenten en fruit

Tomaten Wassen

Groente en fruit dat je bij de supermarkt koopt zit vrijwel altijd vol met ziektekiemen en chemicaliën die een negatief effect kunnen hebben op je gezondheid. Om deze microben te verwijderen los je simpelweg ½ kop waterstofperoxide op in een kom water en gebruik je dit water vervolgens om je groenten en fruit mee te wassen.

Koelkast en gootsteen

Doorgaans gebruiken we de koelkast om eten in te bewaren en de gootsteen om eten en eetgerei in te wassen. Aangezien zich in de koelkast en gootsteen echter duizenden soorten ziektekiemen kunnen verzamelen is het verstandig om een spray te maken van waterstofperoxide en deze te gebruiken om de twee gebieden regelmatig mee in te spuiten. Laat de spray enkele minuten zitten. Veeg dan de koelkast en gootsteen schoon met een vochtige doek.

Sponzen

Spons

Daar je de sponsjes in de keuken regelmatig gebruikt om etensresten mee op te vegen, zijn ook deze een goede plek voor vrijwel alle vormen van bacteriën. Je kan je sponzen schoonmaken en desinfecteren met waterstofperoxide. Maak een mengsel van een deel waterstofperoxide en een deel water. Dompel je sponzen hier vervolgens simpelweg in onder.

Witte kleding

Waterstofperoxide is een geweldig middel om vlekken uit witte kleding of bloedvlekken uit tapijt of stof te krijgen. Voeg hiervoor een kop waterstofperoxide toe aan je wasbeurt of breng het mengsel direct aan op bloedvlekken.

Verjongend en ontgiftend bad

Vrouw in Bad

Je kan ook een heerlijk verjongend, verfrissend en ontgiftend bad nemen. Voeg twee liter waterstofperoxide 3% toe aan je badwater en ga je hier een half uur lekker in badderen.

Voetschimmel

Waterstofperoxide is ook erg behulpzaam bij het bestrijden van voetschimmel. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een mengsel van een deel waterstofperoxide en een deel water. Laat je voeten hier elke avond in weken.

Infecties

Voetbad

Waterstofperoxide kan ook helpen bij het bestrijden van andere vormen van schimmels en verschillende huidinfecties. Breng de vloeistof meerdere malen per dag direct aan op het aangedane gebied.

Mijten

Mijten verzamelen zich doorgaans op plekken waar je ze het minst zou verwachten en waar ze ook totaal niet opvallen. Daarnaast kunnen de kleine beestjes ervoor zorgen dat je gezondheid achteruit gaat. Om je huis dus vrij te maken van mijten maak je een mengsel van een deel waterstofperoxide op een deel water. Gebruik dit mengsel om de plekken waar je last denkt te hebben van mijten mee in te spuiten.

Tandenborstel

Tanden Poetsen

Je tandenborstel kan een goede leefomgeving zijn voor allerlei soorten ziektekiemen. Deze kunnen op den duur schadelijk zijn voor je gezondheid. Om je tandenborstel schoon te maken kun je deze even laten weken in een beetje waterstofperoxide.

Kiespijn

Waterstofperoxide heeft geen pijnstillende eigenschappen, maar de vloeistof heeft wel antivirale en antifungale eigenschappen en is een antibioticum. Deze eigenschappen kunnen allemaal helpen bij het genezen van infecties in de mond.

Haarspoeling

Haren Wassen

Nog een reden om waterstofperoxide in huis te hebben is, als je wilt dat je haar één of twee tinten lichter wordt. Meng dan een deel waterstofperoxide 3% met een deel water en spuit dit mengsel direct na het douchen in je haar. Dit zal geen drastische veranderingen veroorzaken en zal er bovendien erg natuurlijk uitzien. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.