Zes symptomen van een te hoge bloedsuiker en wat je dan moet doen

Let op deze symptomen van hoge bloedsuiker, want ze kunnen van cruciaal belang zijn om naar de dokter te gaan en een vroege diagnose te krijgen.
Zes symptomen van een te hoge bloedsuiker en wat je dan moet doen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Bij een te hoge bloedsuiker manifesteert het lichaam dat op een veel duidelijker manier dan je zou denken. Houd er echter rekening mee dat je actie moet ondernemen zodra je ze opmerkt. Als de tekenen na verloop van tijd aanhouden, is het nodig een arts te raadplegen.

Actie ondernemen kan veel gemakkelijker zijn als je een algemeen idee hebt van wat de waarschuwingssignalen zijn. Om je daarbij te helpen onthullen we wat ze zijn.

Symptomen van hoge bloedsuiker

Over het algemeen wordt een hoge bloedsuikerspiegel in verband gebracht met problemen zoals diabetes, maar dat is niet uitsluitend het geval. Volgens de deskundigen van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie kan de verandering ook optreden ten gevolge van:

  • Stress.
  • Infecties.
  • Zittende levensstijl.
  • Sommige medicijnen.
  • Een maaltijd met te veel koolhydraten.
  • Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de menstruatie optreden.

1. Polyfagie

Vrouw kijkt in de koelkast

Polyfagie, beter bekend als te veel eetlust of gewoon “ernstige honger,” is een van de tekenen die op een hoge bloedsuiker kunnen wijzen. Het manifesteert zich als een aanhoudend hongergevoel, ongeacht hoeveel je eet.

Een hoge bloedsuiker verhindert de afgifte van glucose in de cellen. Daardoor krijgt het lichaam niet de energie die het nodig heeft en is het verplicht om om voedsel te blijven vragen. Hierdoor ontstaat het gevoel van voortdurend honger hebben.

2. Vermoeidheid/zwakte

Een ander teken dat kan wijzen op een hoge bloedsuiker is het gevoel van voortdurende vermoeidheid of zwakte. Je voelt je de hele tijd moe, zelfs als je niet hard werkt of een inspannende routine uitvoert.

Net als bij polyfagie kan het lichaam de glucose niet goed bewaren en opnemen, zodat het de energie niet efficiënt gebruikt. Daardoor krijgen de lichaamscellen niet de hoeveelheid voedsel die ze nodig hebben. Het gevolg is dat de persoon zich moe voelt, zelfs zonder reden.

3. Polyurie is een symptoom van hoge bloedsuiker

Veelvuldig urineren is een ander teken van hoge bloedsuiker en een symptoom van diabetes. Het gebeurt omdat de nieren proberen hun evenwicht te hervinden en overtollige glucose kwijt te raken.

Met andere woorden, het lichaam lost het bloed op met het intracellulaire vocht. Daarna probeert het de bloedsuikerconcentratie weer op een normaler peil te brengen, wat zich vertaalt in vaker dan normaal naar het toilet gaan.

4. Snel gewichtsverlies

Een vrouw op een weegschaal

Een van de tekenen die op een hoge bloedsuiker kunnen wijzen is plotseling en dramatisch gewichtsverlies. Dit kan gebeuren zelfs als je veel calorierijk voedsel eet. De reden hiervoor zijn dat je geen vocht vast houdt in je lichaam omdat je er een grote hoeveelheid van verliest door veelvuldig urineren. Zo verlies je gewicht. Een grote hoeveelheid urine met een hoog glucosegehalte verbruikt meer calorieën.

Hierdoor zal het lichaam proberen zich te ontdoen van de overtollige glucose die het heeft. Bovendien zal het lichaam vet verbranden als het insulineniveau niet hoog genoeg is voor de stofwisseling.

5. Wazig zicht

Ook dit kan een teken zijn van een hoge bloedsuiker. In dit geval kan het het gevolg zijn van de bovenstaande tekenen, uitdroging in het bijzonder. Veel organen worden aangetast als het lichaam ontregeld is, ook de ogen. In ernstige gevallen kunnen ze zelfs vervormen, en hun vermogen om scherp te stellen verliezen.

6. Prikkelbaarheid is een symptoom van hoge bloedsuiker

Mensen met deze aandoening hebben meer kans om snel te stressen en kunnen hun emoties niet goed beheersen. Dit komt voor een groot deel door de organische afbraak die ze hebben.

De hersenen hebben een gelijkmatige en voldoende aanvoer van glucose nodig om goed te kunnen functioneren, dus de stemming verandert als er dramatische veranderingen in de aanvoer zijn.

Bovendien heeft suiker ook te maken met de opname van een andere voedingsstof die verantwoordelijk is voor de stemming, chroom. Dit komt omdat de insulinespiegel zonder chroom niet stabiel kan blijven.

Wat moet je doen als je een te hoge bloedsuiker hebt?

Wat moet je doen al je een te hoge bloedsuiker hebt

Raadpleeg zo snel mogelijk je arts als je verschillende of alle van de bovenstaande symptomen hebt ervaren. Breng hem op de hoogte van je vermoedens en wees niet bang om je levensstijl gedetailleerd te beschrijven (dieet, hydratatie, bewegingsroutine, soort werk, enz.)

Hoe meer informatie je ze kunt geven, hoe beter. Probeer geen actie te ondernemen zonder eerst je arts te raadplegen, want dat kan averechts werken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.