Wat je over oogziekten door diabetes moet weten

Oogziekten door diabetes is een term voor een groep aandoeningen die meestal geen symptomen vertonen totdat de schade aanzienlijk is. Ze kunnen het gezichtsvermogen zo beïnvloeden dat ze blindheid veroorzaken.
Wat je over oogziekten door diabetes moet weten

Laatste update: 27 februari, 2021

Een hoge bloedsuikerspiegel is een aandoening die verschillende systemen en organen aantast. En het doet dat in stilte. Diabetes kan tot oogziekten leiden, een groep oogproblemen die mensen met deze aandoening kunnen treffen.

Hoewel experts vaak de cardiovasculaire impact van diabetes bespreken, wordt er niet veel gesproken over hoe dit het gezichtsvermogen kan beïnvloeden. Oogziekten door diabetes kan tot totale blindheid leiden. De meeste aandoeningen die het omvat zijn bovendien aan slecht gecontroleerde diabetes te wijten.

Waarom komen oogziekten door diabetes voor?

Diabetes is een chronische glucosegerelateerde ziekte (Engelse link). De alvleesklier kan niet genoeg insuline aanmaken of de weefsels kunnen het niet correct gebruiken.

Insuline is de belangrijkste stof waardoor glucose de cellen kan binnendringen. Als het zijn werk niet doet, dan stijgen de bloedglucosespiegels. Dit beschadigt weefsels.

Volgens experts van de Mayo Clinic (Spaanse link) treden oogziekten door diabetes op, omdat hoge bloedsuikerspiegels de bloedvaten aan de achterkant van het oog (retina) beschadigen.

Diabetes wordt als een stille ziekte beschouwd die als deze niet wordt opgemerkt tot ernstige complicaties kan leiden. In feite, zoals het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases vaststelt (Engelse link), worden de symptomen ervan vaak met een verandering in medicatie of controle van de ziekte geassocieerd.

Schade op de lange termijn treedt echter zelfs tijdens prediabetes op. Het is een periode waarin de glucosespiegels hoger zijn dan normaal. Ze zijn echter niet hoog genoeg om medische professionals de diagnose van de ziekte te laten stellen.

Misschien ook interessant om te lezen:
8 symptomen van cataract en hoe deze te verlichten

Belangrijkste oogziekten door diabetes

Vrouw controleert bloedsuikerspiegel

Oogziekten door diabetes is een groep oogproblemen die als gevolg van deze ziekte optreden. De meestvoorkomende zijn:

  • diabetische retinopathie
  • diabetisch macula-oedeem
  • glaucoom en cataract

Hieronder lichten we ze allemaal gedetailleerd toe.

Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is een aandoening die het gevolg is van schade aan de bloedvaten die zuurstofrijk bloed naar het netvlies transporteren. Het netvlies is de lichtgevoelige laag die de binnenkant van het oog (aan de achterkant van het oog) bekleedt.

Diabetische retinopathie is een van de meestvoorkomende oogproblemen door diabetes. Het manifesteert zich meestal in fasen. Zoals de American Academy of Ophthalmology uitlegt (Engelse link), is de eerste fase niet-proliferatieve diabetische retinopathie.

Wat er namelijk gebeurt, is dat de bloedvaten verzwakken of in het netvlies lekken. Op dit moment treedt diabetisch macula-oedeem op, wat vaak wazig zicht veroorzaakt. In een aantal gevallen kan het tot ischemie van de bloedvaten leiden.

Naarmate retinopathie vordert, bereikt het de proliferatiefase. Deze fase bestaat uit de groei van nieuwe bloedvaten (dit proces wordt ook wel neovascularisatie of angiogenese genoemd). Deze bloedvaten zijn zwak en kunnen beschadigd raken en gaan bloeden.

Bloedingen schaden het gezichtsvermogen. Er kan ook kan littekenweefsel ontstaan, waardoor de binnenkant van het oog steeds ondoorzichtiger wordt. Licht kan dan het netvlies niet goed bereiken.

Diabetisch macula-oedeem

Diabetisch macula-oedeem is een andere veelvoorkomende oogziekte door diabetes. In feite, zoals we in de vorige sectie hebben uitgelegd, komt het meestal bij retinopathie voor. Het is de ophoping van vocht in de macula, die een ontsteking veroorzaakt.

De macula is het gebied nabij het midden van het netvlies. Het is verantwoordelijk voor centrale kleurenvisie met hoge resolutie. Dit is de reden waarom diabetisch macula-oedeem na verloop van tijd tot verlies van het gezichtsvermogen of zelfs blindheid kan leiden.

Glaucoom

Dit is een andere veelvoorkomende oogziekte door diabetes. Een toename van de druk in het oog veroorzaakt dit. Het drainagesysteem van het oog is beschadigd, waardoor vocht zich in het voorste deel van het oog ophoopt.

Dit beschadigt de oogzenuw. Zoals de Mexicaanse Diabetes Federatie uitlegt (Spaanse link), wordt glaucoom als de tweede belangrijkste oorzaak van blindheid beschouwd en de eerste belangrijkste oorzaak van onomkeerbare blindheid.

Het risico van mensen met diabetes die aan deze aandoening lijden, is twee keer zo groot als dat van gezonde mensen. Symptomen verschijnen meestal progressief en het zicht gaat geleidelijk verloren.

Cataract

Dit is een aandoening die ook veel bij gezonde mensen voorkomt. In feite is het aan veroudering gekoppeld. Het is een slijtageproces waarbij de lens steeds waziger wordt.

Dit maakt het moeilijk om duidelijk te zien. Deskundigen beschouwen het als een andere oogziekte door diabetes, omdat diabetes het proces versnelt. Met andere woorden, diegenen die aan diabetes lijden, krijgen staar op jongere leeftijd dan de rest.

Wanneer moet je een specialist raadplegen?

Oogziekten door diabetes is een term voor een groep aandoeningen die meestal geen symptomen vertonen totdat de schade aanzienlijk is. Experts vinden het daarom essentieel dat mensen met diabetes routinematig uitgebreide oogonderzoeken ondergaan.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (Spaanse link) kunnen bijna alle oogproblemen door diabetes voorkomen worden. Om dit te doen, is het essentieel om de verandering vroeg op te sporen en de bloedsuikerspiegel strikt te controleren.

Medische professionals raden iedereen met de diagnose diabetes aan om minstens één keer per jaar tests, zoals een oftalmoscopie (Spaanse link), te ondergaan. In feite is het voor degenen die ook last hebben van hypertensie of een hoog cholesterolgehalte essentieel om deze tests vaker te ondergaan.

Het hebben van constant hoge bloedsuikerspiegels verhoogt het risico op een oogziekte door diabetes. Het is voor mensen met diabetes essentieel om hun bloedsuikerspiegel gedurende de dag onder controle te houden. Op deze manier kunnen ze namelijk hun behandeling aanpassen om pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

Wat je moet onthouden, is dat als je de diagnose diabetes of prediabetes hebt, medische consulten en controles essentieel zijn. Wacht niet met symptomen of complicaties om naar je arts te gaan.

Behandeling van oogziekten door diabetes

Fundus van het oog

Geneesmiddelen kunnen de vroege stadia van diabetische retinopathie behandelen. De meest gebruikte zijn anti-VEGF-middelen en corticosteroïden. De eerste verminderen de proliferatie van bloedvaten rond het netvlies. Medische professionals injecteren ze in het oog. Ze verminderen bovendien ook macula-oedeem.

Corticosteroïden regelen de zwelling van het oedeem. Een aantal gevallen reageren echter niet op medicijnen en vereisen een operatie. Volgens de Hospital Clinic de Barcelona (Spaanse link) moeten medische professionals in deze gevallen hun toevlucht tot een operatie nemen:

  • Zeer dichte of terugkerende glasvochtbloeding.
  • Macula-oedeem dat niet op de behandeling reageert.
  • Netvliesloslating.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vroeg dineren om af te vallen en diabetes te voorkomen

Diabetes is een stille ziekte

Oogziekten door diabetes is een groep aandoeningen die het gevolg zijn van een slechte bloedglucoseregulatie, vooral bij mensen bij wie de diagnose diabetes vele jaren geleden is gesteld. Het belangrijkste om over deze aandoeningen te benadrukken, is dat de meeste ervan te voorkomen zijn.

Om deze reden is het voor deze patiënten dus essentieel om halfjaarlijks of jaarlijks naar hun arts te gaan. Het volgen van alle voedings- en levensstijlaanbevelingen kan de incidentie bovendien verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.