Wat zegt de lunula van je nagels over je gezondheid?

Weet jij hoe gezonde nagels eruitzien? In dit artikel kan je hierover heel wat bijleren. We leggen je uit hoe de lunula van je nagels belangrijke informatie kan verschaffen over je gezondheid!
Wat zegt de lunula van je nagels over je gezondheid?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Dit is misschien moeilijk om te geloven. Maar je vingernagels en vooral de lunula kunnen inderdaad meer over je gezondheid vertellen dan je wellicht denkt.

De basis van de vingernagel heeft een plekje in de vorm van een halve maan. De vorm en de kleur van dit vlekje kunnen een aanwijzing zijn dat je één of andere gezondheidsprobleem hebt. Zelfs als je zelf geen symptomen opmerkt, kan dit een signaal zijn dat er toch iets aan de hand is.

Let dus goed op en leer in dit artikel wat de vorm van de lunula in je vingernagels kan betekenen. Want het kan wijzen op veel verschillende mogelijke verstoringen in het lichaam die misschien wel belangrijk zijn.

Hoe moet de lunula van elke vinger er uitzien?

De pink

De lunula van de pink

De lunula van deze vinger moet bijna onzichtbaar zijn. Je zou ook kunnen zeggen dat dit vlekje op de pinkvinger niet aanwezig is. De aan- of afwezigheid en de vorm van dit plekje wordt verbonden met de functie van de nieren, de dunne darm en het hart.

  • Wanneer je merkt dat de lunula van je pinkvinger groter is dan normaal, besteed hier dan voldoende aandacht aan. Want het kan een aanwijzing zijn dat je bloeddruk te hoog is.

De ringvinger

Dit maanvormige plekje op de nagel van de ringvinger zou verband houden met de voortplantingsorganen en het lymfatisch systeem.

  • Als het nauwelijks zichtbaar is, dan kan dit erop wijzen dat je een probleem hebt dat te maken heeft met je metabolisme.

De middelvinger

De lunula van de middelvinger kan men in verband brengen met de werking van de hersenen of van het cardiovasculair systeem.

  • Als je dit vlekje op de middelvinger bijna of helemaal niet ziet, dan kan dit een teken zijn dat je mogelijks problemen van de bloedvaten hebt. Maar het kan ook wijzen op een hoge bloeddruk.

De lunula van de wijsvinger

Soms verdwijnt dit vlekje op de nagel van de wijsvinger volledig. Het kan bijna onzichtbaar zijn. Dit zou kunnen te wijten zijn aan een slechte werking van de darmen of de pancreas. Maar het kan ook een aanwijzing zijn van een chronische aandoening die te maken heeft met de bovenste luchtwegen.

De duim

De lunula van de duim

Deze lunula brengt men in verband met de functie van de longen en de milt.

Dit stuk van de nagel met zijn halvemaan vorm is bij de duim het grootste van de vijf nagels van je hand. Maar het mag niet meer dan vijfentwintig procent innemen van de volledige lengte van het nagelbed.

  • Stel je vast dat het kleiner of korter is dan kan dit te wijten zijn aan het gebruik van tabak.
  • Is het integendeel groter of langer dan normaal dan kan dit verband houden met een hoge bloeddruk.

Is de lunula groot?

Ben je niet zeker of je lunula te groot of te klein is? Onthoud dan dit: we spreken van een grote lunula als het meer dan één derde van de volledige nagel inneemt.

Dit kan een signaal zijn dat er problemen optreden in je cardiovasculair systeem. Maar het kan ook wijzen op veranderingen in het hartritme of een lage bloeddruk.

Bij mensen die zware arbeid moeten verrichten op het werk of onder veel stress staan zien we ook vaak dat de lunula van de nagels groter is dan normaal.

Is het groot?

We spreken van een kleine lunula wanneer het niet meer zichtbaar is of wanneer het nauwelijks nog buiten de nagelriem uit komt.

Het kan een aanwijzing zijn van een lage bloeddruk of problemen van de bloedsomloop. Bovendien zou het een signaal kunnen zijn dat je immuunsysteem verzwakt is, dat het metabolisme trager werkt en dat je een gebrek aan ijzer of vitamine B12 hebt.

Stel je vast dat je lunula duidelijk afgescheiden wordt van de rest van de nagel door een overdwarse lijn? Dan is het mogelijk dat er problemen zijn met de bloedsuiker of dat je diabetes ontwikkelt.

Onzichtbare lunula

Vergeet ook niet dat het soms gebeurt dat je de lunula niet kan zien. Dat betekent echter niet dat ze er niet zijn. Maar als ze inderdaad werkelijk verdwenen zijn dan is het mogelijk dat er zich problemen ontwikkelen van de bloedsomloop.

De volledige afwezigheid van een lunula kan ook verband houden met problemen van de schildklier, een tekort aan vitamine B12 of een gebrek aan ijzer.

Kleurveranderingen in de lunula

Kleurveranderingen in de lunula

Een ander probleem treedt op wanneer de kleur van de lunula’s verandert. Misschien stel je vast dat ze grijzer worden en hun normale witte kleur verliezen. Dit kan erop wijzen dat je moet rusten.

Wanneer de kleur naar deze tint verandert, dan kan het ook verband houden met verteringsproblemen. Het zou er dan op wijzen dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen moeilijk opneemt.

Een witte lunula zegt dat alles in orde is. Want dat is zijn natuurlijke kleur. Vergeet ook niet dat zijn kleur enkele tinten lichter moet zijn dan de kleur van je huid.

Is het eerder paars van kleur dan kan dit een signaal zijn van een slechte bloedcirculatie en een tekort aan zuurstof in de organen en de weefsels. Een roze of rode lunula kan wijzen op een laag peil in lichamelijke activiteit en op longproblemen.

Als laatste willen we het hebben over zwarte lunula. Merk je dat een zwarte kleur optreedt, dan is dit een symptoom van een besmetting met zware metalen. In dit geval moet je onmiddellijk een arts raadplegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Daniel CR 3d, Osment LS. “Nail pigmentation abnormalities. Their importance and proper examination”. Cutis 1982; 30: 348-360.
  • Fawcett RS, Linford S, Stulberg DL. “Nail abnormalities: Clues to systemic disease”. Am Fam Physician 2004; 69: 1417-1424.
  • Lakshmi, B. S., Ram, R., & Kumar, V. S. (2015). Nail changes in a renal patient. Indian journal of nephrology, 25(6), 383. https://doi.org/10.4103/0971-4065.152727
  • Nail manifestations in systemic diseases medigraphic.com/pdfs/cosmetica/dcm-2011/dcm112h.pdf
  • Sano, H., & Ogawa, R. (2014). Clinical Evidence for the Relationship between Nail Configuration and Mechanical Forces. Plastic and reconstructive surgery. Global open, 2(3), e115. https://doi.org/10.1097/GOX.0000000000000057

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.