Je huid verbeteren door je darmen te helen

Als je darmen vergiftigd zijn, is het mogelijk dat je huid dit laat zien. Je huid zal onzuiverheden gaan vertonen. Dit is mogelijk omdat je lichaam probeert de gifstoffen uit te scheiden via je huid.
Je huid verbeteren door je darmen te helen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 27 mei, 2022

Er zijn veel mensen die onzeker zijn over hun huid. Dit geldt met name voor de mensen die last hebben gehad van acne tijdens hun puberteit. Daardoor zijn ze steeds op zoek naar alternatieven om hun huid te laten helen. Je kan je huid verbeteren door je darmen te helen.

Er zijn veel producten in de winkel verkrijgbaar. Dit varieert van crèmes voor een droge huid en tegen rimpels tot producten die de veroudering tegengaan, maar je moet ook bedenken dat de buitenkant van je lichaam een afspiegeling kan zijn van wat er van binnen aan de hand is.

Invloeden van binnenuit en van buitenaf beïnvloeden je huid

Darmen en huid verbeteren

Allereerst moet je eraan denken dat je huid direct in verband staat met de vitale functies van je lichaam. Sterker nog, sommige huidaandoeningen zoals acne, rosacea, eczeem en psoriasis zijn duidelijke symptomen. Het kan een teken zijn dat er meer problemen zijn in je lichaam.

Je huid verbeteren met medicijnen

Je moet dieper gaan dan het oppervlakkige probleem. Dit geldt zeker voor problemen met de huid en voor het genezen ervan. Je moet het op een functionele manier aanpakken. Dit betekent dat je een ‘praktisch geneeskundig systeem’ moet gebruiken. Hiermee kun je ontdekken wat de oorzaak is van bepaalde pijn in de onderling gekoppelde systemen.

Functionele medicijnen behandelen bijvoorbeeld acne en vele andere soorten problemen van de huid. Hieronder vallen ook ontstekingsprocessen die veroorzaakt worden door een reactie van het auto-immuunsysteem. In al deze gevallen richten functionele medicijnen zich op personalisering van de aandacht die ieder mens krijgt en op de individuele behoefte van die persoon.

Je huid verzorgen

Je huid verbeteren door te proberen je darmen te genezen

Om je darmen te kunnen genezen, moet je eerst onderzoek in een laboratorium laten doen. Deze testen analyseren je ontlasting en onderzoek je darmen. Ze kijken ook naar de gezondheid van de micro-organismen die zich in je lichaam bevinden.

De testen zijn bedoeld om te zien en te ontdekken hoe jouw darmflora eruitziet. Dit kan betekenen dat je meerdere dagen achter elkaar onderzocht moet worden.

Bloedtesten

Met een bloedtest kun je ontdekken of het verdedigingsmechanisme van je darmen aangetast is. Bepaalde onverteerde deeltjes voedsel en bacteriën kunnen in de bloedstroom komen. Dit veroorzaakt een ontstekingsproces in je lichaam.

Je huid verbeteren en je darmen helen met voedingsmiddelen

Je huid verbeteren met voeding

De meest schadelijke voedingsmiddelen voor je darmen zijn bewerkte voedingsmiddelen. Ze bevatten giftige ingrediënten in hun samenstelling. Geen enkel geraffineerd product kan correct door je lichaam worden verteerd.

Gelukkig zijn er ook veel gezonde en behulpzame voedingsmiddelen. Deze helpen je om de connectie tussen je darmen en je huid te herstellen. Hieronder zullen we de belangrijkste voedingsmiddelen bespreken.

Bouillon

Bijna iedereen heeft dit van jongs af aan thuis gezien. Het is een traditioneel voedingsmiddel dat ingezet wordt bij ziekte om te genezen. Daarnaast bevat bouillon collageenDit bestanddeel is zeer geschikt om je huid en je darmen te laten herstellen.

Kruidentheeën

Er bestaan een aantal kruidentheeën die zeer effectief zijn om chronische infecties te genezen.

Een van deze theeën heet ‘Zweedse kruidenbitter’. Het heeft zijn effectiviteit bij het genezen van bepaalde aandoeningen bewezen. Het is ook zeer behulpzaam bij het in balans brengen van je maagsappen.

Groentes en gefermenteerde groentes

Bepaalde gefermenteerde groentes zijn fantastische producten om gunstige probiotica aan de darmflora te leveren. Deze voedingsmiddelen helpen om je darmen te genezen. En je huid verbeteren doen ze daardoor indirect ook.

Twee producten die je aan je voedingspatroon toe zou moeten voegen, zijn zuurkool en kimchi.

Lever

Je huid verbeteren, kun je ook met behulp van lever. Het is een uitstekend product dat rijk is aan biologisch beschikbare nutriënten. Dat wil zeggen dat deze door het lichaam kunnen worden opgenomen. Van lever moet je niet te veel eten, dus neem dit hooguit eens per twee weken.

Kokosolie

Sommige vetten zijn van fundamenteel belang om de verbinding tussen je darmen en je huid te herstellen. Kokosolie levert natuurlijke antimicrobiële voedingsstoffen. Daarnaast is het zeer behulpzaam voor je huid.

Gefermenteerde dranken

Bepaalde gefermenteerde dranken op basis van lactose, zoals kefir, zijn rijk aan zeer gezonde probiotica. Je huid verbeteren is slechts een van de dingen die deze drankjes doen. Ze laten je er ook beter uitzien.

Gefermenteerde leverolie van kabeljauw is een ander welbekend heilzaam product. Deze olie is rijk aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine A, D en K2. Daarnaast is het een zeer interessante bron om je huid te verbeteren.

De relatie tussen je darmen en je huid

Psoriasis is een van de duidelijkste voorbeelden van dat je lichaam probeert om de gifstoffen weg te werken. Om dit voor elkaar te krijgen, worden ze door de darmwand gefilterd. Dit proces is bekend onder de naam ‘lekkendedarmsyndroom’.

Verschillende onderzoek hebben aangetoond dat patiënten die vergelijkbare aandoeningen hadden, ook huidproblemen vertoonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Bovendien veroorzaakt coeliakie ook regelmatig huidproblemen. Deze specifieke aandoening wordt dermatitis herpetiformis of de ziekte van Dühring genoemd. Een intolerantie voor gluten is regelmatig te zien aan onregelmatigheden van de huid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • U.S. Department of Health and Human Services. (2010). How Tobacco Smoke Causes Disease: The Biology and Behavioral Basis for Smoking-Attributable Disease: a report of the Surgeon General. Surgeon General Report. https://doi.org/10.1037/e590462011-001
  • Buchen, L. (2010). Microbiology: The new germ theory. Nature. https://doi.org/10.1038/468492a
  • Noblett, K. L., & Cadish, L. A. (2014). Sacral nerve stimulation for the treatment of refractory voiding and bowel dysfunction. American Journal of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2013.07.025

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.