Colitis ulcerosa: oorzaken en behandelingen

Hoewel deze behandelingen je toestand kunnen verbeteren, is het toch belangrijk dat je een deskundige raadpleegt en dat je je voorgeschreven medicijnen niet achterwege laat zonder eerst te overleggen met je dokter.
Colitis ulcerosa: oorzaken en behandelingen

Laatste update: 04 januari, 2019

Colitis ulcerosa is een aandoening waar tegenwoordig steeds meer mensen mee gediagnosticeerd worden. Het is een ontstekingsreactie die het hele spijsverteringskanaal beïnvloedt. Heet gaat veelal over in een chronische vorm waarbij sprake is van regelmatige aanvallen.

Deze aandoening doet zich over het algemeen vooral voor in het gebied rondom de dikke darm. Het kan zich echter door het hele spijsverteringskanaal verspreiden.

Colitis ulcerosa veroorzaakt pijn en ongemak en heeft vooral wanneer je regelmatig last hebt van aanvallen een negatieve invloed op je leefkwaliteit. Daarom is het belangrijk om te allen tijde medische begeleiding te krijgen om de symptomen onder controle te houden.

In dit artikel willen we je wat meer leren over colitis ulcerosa, zodat je in staat zult zijn om de triggers te herkennen en je een paar eenvoudige huismiddeltjes in je routine kunt opnemen die een goede aanvulling kunnen zijn op je voorgeschreven medicijnen.

Wat is de oorzaak van colitis ulcerosa?

Wat is de oorzaak van colitis ulcerosa

De exacte oorzaak van colitis ulcerosa is tot op heden nog niet bekend. Colitis ulcerosa behoort tot een groep andere chronische aandoeningen die geassocieerd zijn met ontstekingen in de darmen, zoals de ziekte van Crohn.

We moeten echter wel aangeven dat, hoewel er geen harde gegevens bestaan om aan te tonen waarom patiënten last hebben van deze aandoening, er onder doktoren wel enige overeenstemming bestaat aangaande deze kwestie:

 • Colitis ulcerosa is bijvoorbeeld verbonden aan een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het lichaam bepaalde delen van zijn eigen darmen begint aan te vallen – in dit geval het gebied rondom de dikke darm – waardoor weefsel vernietigd wordt en er zweren ontstaan.
 • Stress is ook een veelvoorkomende factor die bij een groot gedeelte van de patiënten invloed heeft op aanvallen.
 • Deze aandoening doet zich over het algemeen voor tussen het twintigste en dertigste levensjaar en wordt hardnekkiger vanaf het vijftigste tot het zeventigste levensjaar.
 • Colitis ulcerosa wordt doorgaans opgewekt door een aanvankelijke ontsteking in de darmen.
 • Vermoed wordt dat de aandoening ook verbonden is aan een bepaalde bacterie die of een virus dat aanwezig is in de dikke darm.

Door het feit dat er geen geneesmiddel voor bestaat, wordt deze aandoening in sommige gevallen alleen volledig geëlimineerd door de dikke darm te verwijderen.

Wat zijn de symptomen van colitis ulcerosa?

Wat zijn de symptomen van colitis ulcerosa

De symptomen kunnen verschillen van persoon tot persoon. In eerste instantie krijgen veel mensen last van diarree, met mogelijk sporen van bloed. Andere patiënten klagen over ernstige pijn in de onderbuik.

Desalniettemin kunnen we echter spreken over een paar algemene symptomen die de volgende patronen aanhouden:

 • Ernstige pijn in de onderbuik. De patiënt heeft last van onderbroken krampen die komen en gaan. Het kan ook zijn dat er sprake is van gedempte geluiden vanuit het gebied rondom de darmen, alsof je last hebt van darmgas.
 • Bloed of pus in de ontlasting.
 • Aanvallen van diarree.
 • Koorts.
 • Progressief gewichtsverlies.
 • In ernstigere gevallen kan colitis ulcerosa ook gepaard gaan met gewrichtspijn.
 • Aften in de mond.
 • Algemene misselijkheid.

Natuurlijke behandelingen tegen colitis ulcerosa

Natuurlijke behandelingen tegen colitis ulcerosa

Laat het duidelijk zijn dat je er altijd op moet kunnen vertrouwen dat je dokter degene is die in staat is om de geschikte behandeling vast te stellen gebaseerd op jouw persoonlijke situatie en jouw symptomen.

Zoals we aan het begin van dit artikel ook al aangeven, reageert niet iedereen hetzelfde op deze aandoening. Daarom zal de behandeling die je moet toepassen afhangen van je leeftijd en andere factoren.

Om de medische behandeling thuis aan te vullen, kun je echter een paar simpele richtlijnen volgen om je leefkwaliteit te verbeteren. Kom hieronder meer te weten.

Zorg ervoor dat je de juiste vitamines binnenkrijgt

Colitis ulcerosa is in staat om het natuurlijke lichamelijk afweersysteem te verzwakken en je lichaam tegen te houden om voedingsstoffen goed te absorberen. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk dat je deze processen goed tegengaat. Neem hiervoor bijvoorbeeld de volgende supplementen in:

Spirulina

Spirulina is zeer rijk aan vitamines, vezels en proteïnen, waardoor het kan helpen je immuunsysteem sterker te maken en je leefkwaliteit te verbeteren.

Biergist

Ook dit is een supplement dat je immuunsysteem kan versterken en je lichaam voorziet van een groot gedeelte van de voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Biergist is doorgaans verkrijgbaar bij natuurwinkels of apotheken.

Foliumzuur of vitamine B11

Wanneer je darmen als gevolg van colitis niet meer in staat zijn voedingsstoffen goed te absorberen, dan komt het vaak voor dat je last krijgt van een tekort aan foliumzuur. Het is daarom verstandig om een supplement van deze belangrijke vitamine in te nemen.

Aloëverasap

Aloëvera kan helpen om ontstekingen te verlichten en tegelijkertijd pijn te genezen en verzachten. Probeer daarom elke ochtend wat aloëverasap te drinken. Voeg hiervoor simpelweg één theelepel aloëveragel (5 g) toe aan een glas water (200 ml) en drink dit vervolgens op.

Wortelsap

Rijk aan vitamines en geweldig om darmpijn te helpen verzachten.

Een eetlepel lijnzaadolie

Begin je dag met dit supplement. Lijnzaadolie is rijk aan omega 3-vetzuren die erg behulpzaam zijn tegen ontstekingen.

Teunisbloemolie

Ook dit is een zeer effectief middel om de symptomen van colitis ulcerosa te behandelen. Je kunt deze olie kopen bij natuurwinkels of apotheken. Onthoud dat je dit supplement het best kunt innemen op een lege maag om ontsteking te remmen en het ongemak waarmee deze aandoening gepaard gaat te verzachten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • General, C. (2006). Conceptos actuales en colitis ulcerativa crónica inespecífica.
 • Otero Regino, W., González, A., & Gomez Zuleta, M. (2009). Prevalencia de diferentes tipos de colitis en personas adultas mayores. Rev Col Gastroenterol
 • Pérez Lázaro del Valle, Macías Abraham Consuelo, Torres Leyva Isabel, Socarrás Ferrer Bertha B, Marsán Suárez Vianed, Sánchez Segura Miriam. Effect in vitro of Spirulina on the immune response. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter  [Internet]. 2002  Ago;  18( 2 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-02892002000200006&lng=es

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.