Werken middelen tegen onychomycose echt?

Middelen tegen schimmelnagels zijn zeer populair. Zijn ze echter ook effectief? In dit artikel zullen we die vraag beantwoorden. We zullen je vertellen wat de experts zeggen en hoe je deze schimmelinfectie moet behandelen.
Werken middelen tegen onychomycose echt?

Laatste update: 08 juli, 2020

Veel mensen zoeken naar middelen tegen onychomycose, beter bekend als schimmelnagels. Deze aandoening, die een witte of gele verkleuring van de nagel veroorzaakt, veroorzaakt ook jeuk en andere ongemakken. Een derde van alle huidschimmelinfecties is afkomstig van deze aandoening.

Volgens de informatie die in het Journal of Fungi is gepubliceerd, wordt de infectie veroorzaakt door dermofytische schimmels die onder de nagel wortelen.

Hierdoor is het vaak een moeilijke aandoening om vanaf te komen en de symptomen hebben de neiging om na verloop van tijd steeds weer op te duiken. We zullen hieronder eens kijken naar wat er over deze aandoening bekend is.

Wat moet je weten over onychomycose?

Onychomycose is een schimmelinfectie die zowel op de vingernagels als op de teennagels voorkomt. Deze laatste zijn echter normaal gesproken vaker aangetast. Hoewel het geen ernstige aandoening is, is het een probleem voor de volksgezondheid vanwege de hoge prevalentie, de slechte reactie op de behandeling en de gezondheidseffecten die het heeft.

Zoals uitgelegd door de American Academy of Dermatology (Engelse link), bevorderen warme en vochtige omstandigheden de infectie, zoals zwembad of openbare kleedkamers. Bovendien is het gerelateerd aan een gebrek aan hygiëne, zweten, en gesloten schoenen, of elke andere situatie die je nagels langere tijd blootstelt aan vocht.

De symptomen zijn onder andere:

  • witte vlekken of verandering van de kleur van de nagels.
  • verdikking van de nagels.
  • breekbare nagels die afbrokkelen of van de teen of de vinger omhoog komen.
  • onregelmatige nagels.
  • jeuk.
  • slechte geur (in enkele gevallen).
Een close-up van een schimmelnagel

Het merendeel van de gevallen is licht en heeft geen invloed op meer dan het uiterlijk. Wanneer de infectie echter complicaties heeft, kan het pijnlijk zijn en zelfs onomkeerbare schade aan de nagels veroorzaken. Ook als je diabetes of een ziekte hebt die je immuunsysteem in gevaar brengt, moet je voorzichtig zijn.

Als dat het geval is, is het belangrijk om medische hulp in te roepen, omdat ieder letsel aan de voeten, inclusief dit soort infecties, kan veranderen in ernstige complicaties als gevolg van je immuunreactie en problemen met de bloedsomloop.

Werken middelen tegen schimmelnagels echt?

In de populaire literatuur is een grote verscheidenheid aan remedies voor onychomycose te vinden. Deskundigen stellen deze methoden echter nog steeds ter discussie. In een studie in het Journal of Fungi wordt aangegeven dat opties zoals teatree-olie en een plant met de naam ageratina pichinchensis (Engelse link) een schimmelwerende werking lijken te hebben.

Andere stoffen zoals propolis en Vicks Vaporub hadden in sommige pilotstudies ook positieve effecten tegen onychomycose. De resultaten zijn echter niet overtuigend en er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit van dit soort behandelingen te bepalen.

Desondanks is het acceptabel om ze te gebruiken als aanvullende behandelingen, omdat ze geen nadelige effecten hebben aangetoond bij de mens, wat suggereert dat ze veilig en verdraagbaar zouden moeten zijn. Natuurlijk moet je ze, waar mogelijk, in combinatie met medische behandelingen gebruiken.

Een aantal flesjes teatree-olie

Farmaceutische behandelingen

Tot op heden zijn de meest geaccepteerde behandelingen voor onychomycose farmaceutische producten, hoewel ook deze worden onderzocht. Deze behandelingsopties zijn beschikbaar als actuele en orale behandelingen, en je kunt hier meer over lezen in een publicatie in het Indian Journal of Pharmaceutical Sciences (Engelse link).

De actuele middelen zijn onder andere lakformules als amorolfine 5% en ciclopirox 8%. Crèmes, poeders en andere producten zijn normaal gesproken niet zo effectief omdat ze niet zo makkelijk doordringen.

Ondertussen kan een orale behandeling bestaan uit de volgende middelen:

Deze vereisen een langere gebruiksperiode en hebben een hoger risico op bijwerkingen, zoals onder andere:

Daarom moet je de doseerinstructies en de gebruiksduur volgen die door een deskundige worden aanbevolen. Je moet ook in gedachten houden dat je beide opties consequent moet gebruiken om resultaten te krijgen. Als je dit niet doet, kan de infectie voortduren of zelfs verergeren.

Wat kun je verder doen tegen onychomycose?

Wanneer je geconfronteerd wordt met een probleem als onychomycose, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen om een goede diagnose en behandeling te krijgen, afhankelijk van het geval.

Bovendien kun je zelf ook enkele eenvoudige maatregelen nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dragen van open schoenen. Ook moet je je voeten goed drogen en schoenen dragen in vochtige ruimtes zoals zwembaden en sportkleedkamers.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Christenson JK, Peterson GM, Naunton M, et al. Challenges and Opportunities in the Management of Onychomycosis. J Fungi (Basel). 2018;4(3):87. Published 2018 Jul 24. doi:10.3390/jof4030087
  • Hammer, K. A. (2002). In vitro activity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil against dermatophytes and other filamentous fungi. Journal of Antimicrobial Chemotherapy50(2), 195–199. https://doi.org/10.1093/jac/dkf112
  • Romero-Cerecero, O., Román-Ramos, R., Zamilpa, A., Jiménez-Ferrer, J. E., Rojas-Bribiesca, G., & Tortoriello, J. (2009). Clinical trial to compare the effectiveness of two concentrations of the Ageratina pichinchensis extract in the topical treatment of onychomycosis. Journal of Ethnopharmacology126(1), 74–78. https://doi.org/10.1016/j.jep.2009.08.007
  • Veiga, F. F., Gadelha, M. C., da Silva, M. R. T., Costa, M. I., Kischkel, B., de Castro-Hoshino, L. V., … Svidzinski, T. I. E. (2018). Propolis extract for onychomycosis topical treatment: From bench to clinic. Frontiers in Microbiology9(APR). https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.00779
  • Derby, R., Rohal, P., Jackson, C., Beutler, A., & Olsen, C. (2011). Novel treatment of onychomycosis using over-the-counter mentholated ointment: A clinical case series. Journal of the American Board of Family Medicine24(1), 69–74. https://doi.org/10.3122/jabfm.2011.01.100124
  • Shirwaikar AA, Thomas T, Shirwaikar A, Lobo R, Prabhu KS. Treatment of onychomycosis: an update. Indian J Pharm Sci. 2008;70(6):710–714. doi:10.4103/0250-474X.49088

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.