Wat zijn de voordelen van kiwi's voor de huid?

De voordelen van kiwi's voor de huid hebben te maken met het voorkomen van veroudering en oneffenheden. Hoewel er studies zijn die deze eigenschappen ondersteunen, is er nog steeds niet genoeg onderzoek over dit onderwerp.
Wat zijn de voordelen van kiwi's voor de huid?
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 13 februari, 2023

Er zijn talloze voordelen van kiwi’s en verschillende daarvan hebben te maken met de gezondheid van de huid. Deze vrucht heeft een grote hoeveelheid vitaminen, mineralen en andere stoffen met uitstekende eigenschappen voor het behoud van een gezonde teint.

Een goed deel van de voordelen van kiwi’s komt voort uit de grote rijkdom aan vitamine C. Dat is echter niet alles. Het heeft ook ontstekingsremmende en antioxiderende bestanddelen.

Het beste van alles is dat deze vrucht een zeer aangename smaak heeft. Bovendien is het een van de voedingsmiddelen die bovenaan de voedingsdichtheidskaarten staan. Dit betekent dat het een grote hoeveelheid voedingsstoffen per gram bevat.

De eigenschappen van kiwi’s

Kiwi’s zijn exotische vruchten die uit Noord-China komen. Het staat ook bekend als Chinese kruisbes.

Het heeft een bruin omhulsel met kleine haartjes, en is van binnen diepgroen van kleur. Het aroma en de smaak zijn zeer aangenaam.

Voordat we het hebben over de voordelen van kiwi’s voor de huid, laten we eerst eens kijken naar enkele van de vele andere gezondheidsvoordelen ervan:

  • Levert vitamine K.
  • Versterkt het immuunsysteem.
  • Draagt ook bij aan een goede spijsvertering.
  • Helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.
  • Het vult de voeding tijdens de zwangerschap aan, vanwege het hoge gehalte aan foliumzuur.

Voordelen van kiwi voor de huid

Kiwi's
Kiwi is een heerlijke vrucht die gemakkelijk in ons dieet is op te nemen.

Kiwi’s hebben vele voordelen. Uit een onderzoek (Engelse link) uit 2013 bleek dat deze vrucht antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Daarom helpt het bij een gezondere huid en voorkomt het veroudering.

Het heeft ook verschillende van de belangrijkste voedingsstoffen voor een gezonde huid:

  • Vitamine C. Beperkt schade aan de huid door zonnestralen. Bevordert ook de collageenvorming en voorkomt huidoneffenheden.
  • Vitamine E. Vermindert zonneschade en bestrijdt oxidatieve stress, zoals blijkt uit een studie uit 2018 (Engelse link).
  • Polyfenolen. Kiwi bevat epigallocatechin gallate (EGCG), een polyfenol dat beschermt tegen oxidatieve stress en daardoor effectief zou zijn bij het voorkomen van huidkanker.
  • Luteïne en zeaxanthine. Dit zijn twee antioxidanten die huidoneffenheden helpen voorkomen. Ze beschermen tegen de negatieve effecten van zonlicht.

Specifieke voordelen

Naast het bovenstaande gaf onderzoek (Engelse link) uit 2009 aan dat een ander voordeel van kiwi voor de huid is dat het helpt bij de behandeling van de symptomen van eczeem. Deze aandoening veroorzaakt rode vlekken en jeuk.

Andere voordelen zijn onder meer de volgende:

  • Helpt acne te verminderen. Dit is te danken aan het hoge gehalte aan vitamine C.
  • Voorkomt en bestrijdt rimpels. Kiwi’s zitten vol antioxidanten en deze helpen vrije radicalen tegen te gaan.
  • Verlichting van de huid. Een ander voordeel van kiwi’s is dat ze de huid laat stralen.
  • Herstel van weefsels. Deze vrucht helpt weefsels te herstellen na een verwonding, dankzij het hoge kaliumgehalte.
  • Haargroei. Het hoge vitamine E-gehalte is ideaal om de haargroei te bevorderen. Het versterkt ook de hoofdhuid en voorkomt haaruitval.

Mogelijke risico’s

Wat zijn de voordelen van kiwi's voor de huid
Deze vrucht wordt niet aanbevolen voor nierpatiënten, die hun filtering veranderd zouden kunnen zien.

Het enige bekende risico van kiwi is de mogelijkheid van een allergische reactie. Sommige mensen zijn allergisch voor een enzym dat in deze vrucht aanwezig is, bekend als actinidaine. Het zit ook in ananas en papaja.

Meestal krijgt iemand die allergisch is voor kiwi’s uitslag en netelroos na contact met de vrucht. In ernstige gevallen kan anafylaxie optreden. Als iemand daarom een vreemde reactie opmerkt bij het eten van de vrucht, moet hij onmiddellijk stoppen met het eten ervan.

Kiwi’s worden niet aanbevolen voor mensen met nierstenen of nierinsufficiëntie, vanwege het hoge kaliumgehalte. Elke bijwerking moet met de arts worden overlegd.

Laatste tips en aanbevelingen

Er is op dit moment nog weinig of geen bewijs dat de voordelen van kiwi kunnen worden verkregen door de vrucht rechtstreeks op de huid aan te brengen.

Deze vrucht maakt echter deel uit van verschillende gezichtsmaskers. Het wordt gecombineerd met natuurlijke yoghurt en havermout tot een pasta en op het gezicht aangebracht. Je houdt het gewoonlijk 10 minuten op om er de vruchten van te plukken.

In theorie geeft dit meer stevigheid aan de huid en stimuleert het de aanmaak van collageen. Het kan ook op de hoofdhuid worden aangebracht.

Aangenomen wordt dat de grootste voordelen van kiwi’s voor de huid worden verkregen door directe consumptie van de vrucht, als onderdeel van een evenwichtige voeding. Het is mogelijk dat sommige cosmetische producten gemaakt van kiwi’s ook effectief zijn, maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor deze bewering.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Stonehouse W, Gammon CS, Beck KL, Conlon CA, von Hurst PR, Kruger R. Kiwifruit: our daily prescription for health. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303. Epub 2013 May 15. PMID: 23746068.
  • Souyoul SA, Saussy KP, Lupo MP. Nutraceuticals: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2018 Mar;8(1):5-16. doi: 10.1007/s13555-018-0221-x. Epub 2018 Feb 6. PMID: 29411317; PMCID: PMC5825326.
  • Díaz Flores, J. (2009). Optimización de extracción y análisis de la capacidad antioxidante de la piel de kiwi.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.