Wat veroorzaakt buikpijn tijdens de zwangerschap?

Buikpijn tijdens de zwangerschap hoeft geen teken te zijn van een ernstige aandoening. Eenvoudige oorzaken kunnen ook tot dergelijk ongemak leiden. Lees hier meer over in dit artikel!
Wat veroorzaakt buikpijn tijdens de zwangerschap?

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Buikpijn tijdens de zwangerschap baart moeders zorgen en is in feite de belangrijkste reden voor een medisch consult. In dit artikel leggen we uit waarom dit ongemak optreedt, hoe je het kunt verlichten en wanneer het nodig is om naar het ziekenhuis te gaan.

Buikpijn tijdens de zwangerschap

Buikpijn tijdens de zwangerschap komt vrij vaak voor vanwege de veranderingen die het lichaam van vrouwen tijdens de zwangerschap ondergaat. Dit betekent meestal echter niet dat jij of je baby in gevaar is.

Over het algemeen treden deze situaties op als gevolg van de groei van de baby in de buik en lossen ze in veel gevallen vanzelf op. Hieronder beantwoorden we wat de mogelijke oorzaken zijn.

Hoofdoorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap

1. Ophoping van gas

Wat veroorzaakt buikpijn tijdens de zwangerschap

De toename van de progesteronspiegel veroorzaakt gewoonlijk spierontspanning en vertraagt het spijsverteringsstelsel, wat gepaard gaat met de ophoping van gassen.

Daarnaast is de baby in het derde trimester zo groot dat hij op de maag drukt, wat mogelijk de spijsvertering beïnvloedt. Om deze reden komen ongemakken zoals brandend maagzuur of indigestie in de laatste maanden vaker voor.

Bovendien kan constipatie ook winderigheid veroorzaken en dit kan op zijn beurt koliek veroorzaken. De opeenhoping van ontlasting, die niet gemakkelijk geëlimineerd wordt, kan het moeilijk maken om gassen te verwijderen. Dit kan tot ongemak leiden.

2. Ronde ligamentpijn

Het ronde ligament is het ligament dat je baarmoeder met de lies verbindt. Terwijl je baarmoeder zich uitstrekt om ruimte te maken voor je baby, kunnen verschillende ongemakken optreden, variërend van scherpe, stekende en periodieke pijn tot aanhoudende doffe pijn.

Ronde ligamentpijn treedt meestal op tijdens het tweede trimester. Het heeft de neiging de heup of buik van de zwangere vrouw te beïnvloeden. Houdingsveranderingen, hoesten of zelfs lachen kunnen het ongemak al veroorzaken.

3. Een harde buik

Buikpijn tijdens de zwangerschap kan veroorzaakt worden door proefweeën

In de tweede helft van de zwangerschap verschijnen vaak de bekende Braxton Hicks-contracties, ook wel ‘oefenweeën’ genoemd. Hoewel ze hinderlijk zijn, zijn ze niet gevaarlijk. Je lichaam produceert ze om je voor te bereiden op de bevalling.

De Braxton Hicks-contracties voelen vaak aan als een verstrakking van de darm. De buik wordt even stevig en hard als een steen. Ze veroorzaken echter geen pijn, maar gewoon ongemak.

4. Andere problemen die buikpijn tijdens de zwangerschap kunnen veroorzaken

Spijsverteringsproblemen, zoals gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen, urineweginfecties, nierstenen of maagvirussen kunnen ook tijdelijke buikpijn veroorzaken. Let op deze symptomen en behandel ze op de juiste manier onder medisch toezicht.

Hoe kun je buikpijn tijdens de zwangerschap verlichten?

Let op je voeding tijdens de zwangerschap

De oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap die we hierboven hebben beschreven, zijn niet ernstig en vormen geen bedreiging voor de gezondheid van jou of je baby. Als je je ongemak wilt verlichten, kun je bijvoorbeeld het volgende doen:

  • Zware maaltijden vermijden. Veel eten dwingt de maag om harder te werken. Daarom is het het beste om meerdere keren per dag kleinere maaltijden te eten om ongemak te voorkomen.
  • Eet rustig. Als je snel eet, komt er meer lucht in je maag. Dit kan winderigheid veroorzaken.
  • Vermijd voedsel dat gassen produceert. Bloemkool en broccoli bijvoorbeeld veroorzaken vaak winderigheid. Daarom is het het beste om ze in ieder geval een tijdje niet te consumeren.
  • Vermijd plotselinge houdingsveranderingen om pijn rond de ligamenten te minimaliseren. Bovendien kunnen deze bewegingen ook een harde buik veroorzaken.
  • Drink voldoende vocht om constipatie en uitdroging te voorkomen. Dit laatste kan namelijk valse weeën veroorzaken.
  • Rust uit. Ontspanning en rust krijgen kan zijn wat je nodig hebt om buikpijn te verminderen.

Wanneer moet je naar het ziekenhuis?

Hoewel buikpijn tijdens de zwangerschap meestal niet ernstig is en in de meeste gevallen verband houdt met ongemak, zijn er verschillende redenen wanneer je wel zo snel mogelijk een arts moet raadplegen. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom je naar het ziekenhuis moet gaan.

1. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Vrouw met zere buik

Als je aan het begin van je zwangerschap buikpijn voelt, of het nu ernstig of mild is, en als het gepaard gaat met vaginale bloedingen, raadpleeg dan onmiddellijk je arts. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap treedt op wanneer het eitje buiten de baarmoeder wordt bevrucht. Deze aandoening kan levensbedreigend zijn als het niet vroegtijdig wordt behandeld.

2. Miskraam

Tussen week 13 en 20 van de zwangerschap kan ernstige buikpijn wijzen op een miskraam. Met andere woorden, om de een of andere reden ontwikkelt de foetus zich niet verder en wordt hij door het lichaam verdreven in de vorm van een bloeding.

Als je je in deze trieste situatie bevindt, is het belangrijk dat je je arts bezoekt voor controle en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om je gezondheid te beschermen en een toekomstige zwangerschap mogelijk te maken.

3. Placentaloslating

De placenta voorziet de baby van zuurstof en voedsel via de navelstreng. Wanneer placentaloslating optreedt, scheidt de placenta zichzelf volledig of gedeeltelijk van de baarmoederwand (Spaanse link). Deze aandoening kan het voor de baby moeilijk maken om de zuurstof en voedingsstoffen te krijgen die hij nodig heeft om zich verder te ontwikkelen.

Plotselinge en constante buikpijn, vergezeld met algemene malaise, kan wijzen op placentaloslating. In sommige gevallen wordt vaginale bloeding waargenomen, maar in andere gevallen komt het bloed achter de placenta vast te zitten en treedt er daarom geen bloeding op.

De prevalentie van placentaloslating is 1 op de 100 zwangerschappen. Raadpleeg daarom bij de minste twijfel je arts. Deze aandoening kan vroegtijdige bevalling of doodgeboorte veroorzaken in de meest extreme gevallen.

4. Pre-eclampsie

Bloeddruk meten

Deze aandoening treedt op vanwege een verminderde bloedtoevoer naar de placenta. De symptomen zijn onder meer vochtretentie, eiwit in de urine, hoge bloeddruk en pijn in de rechterbovenhoek van de buik. Als pre-eclampsie niet op tijd wordt behandeld, kan dit het leven van de baby en de moeder in gevaar brengen.

5. Blindedarmontsteking

Deze aandoening veroorzaakt meestal pijn rechtsonder in de buik, misselijkheid, verminderde eetlust en braken. In sommige gevallen lijdt de zwangere vrouw ook aan koorts en diarree. Onmiddellijke medische hulp is belangrijk om de gezondheid van zowel moeder als baby te beschermen.

6. Weeën

Als je weeën voelt, ga dan naar het ziekenhuis, want het kan zijn dat het tijd is voor de bevalling! Je kunt deze weeën in je rug voelen. Van daaruit stralen ze uit naar de onderbuik. Bovendien worden ze intenser en zijn ze na verloop van tijd regelmatig, ze komen sneller achter elkaar en ze duren langer.

Kortom, buikpijn tijdens de zwangerschap is meestal geen symptoom van een ernstige aandoening. Raadpleeg echter je arts als je twijfelt of als je je zwak of vermoeid voelt of koorts hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.