Wat moet je eten voordat je gaat hardlopen?

Je voorbereiden op hardlopen is belangrijk, niet alleen wat betreft het opwarmen, maar ook wat betreft eten. Je prestaties bij elke activiteit zijn sterk afhankelijk van je eetgewoonten.
Wat moet je eten voordat je gaat hardlopen?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een van de belangrijkste vragen die atleten zichzelf moeten stellen, is wat ze moeten eten voordat ze gaan hardlopen. Het is zonder twijfel een logische vraag, want afhankelijk van je voedingskeuzes, kunnen je prestaties beter of slechter zijn.

In de praktijk is eten voor, tijdens en na de training net zo belangrijk als de training zelf en heeft een doorslaggevende invloed op je prestaties.

Eten voordat je gaat hardlopen: de belangrijkste aanbevelingen

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je helpen bij het bereiken van optimale prestaties tijdens het sporten. Blijf lezen om er meer over te weten te komen.

1. Mueslirepen

Mueslierepen zijn ideaal voordat je gaat hardlopen

Het doel van je maaltijd vóór de training is om je lichaam de brandstof te geven die het nodig heeft voor maximale energie en prestaties. Het is echter ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het eten licht is.

Om deze reden zijn mueslirepen een uitstekende optie, omdat ze snel de glucose leveren die je lichaam nodig heeft. Het is een snelle, lichte maaltijd die je de energie geeft die je nodig hebt voor je training.

2. Natuurlijke bronnen van eiwitten

Een andere uitstekende optie die we je aanraden om te eten voordat je gaat hardlopen, is eiwit uit natuurlijke bronnen, dat voorkomt in voedingsmiddelen zoals kip of tonijn. Omdat het om een maaltijd vóór de training is, moet je natuurlijk kleine porties eten om te voorkomen dat je met een volle maag gaat hardlopen.

In een voedingsanalyse is dit type natuurlijk eiwit erg gezond en levert het alle energie die je nodig hebt voor maximale sportprestaties. Deze eiwitten helpen je ook om een vol gevoel te hebben.

3. Volkorenbrood

Een of twee sneetjes volkorenbrood, samen met een plakje kalkoen, kalmeert ook je eetlust en geeft je de energie die je nodig hebt voor een goede run.

In dit geval is kalkoen een natuurlijk eiwit van hoge kwaliteit, terwijl volkorenbrood langzaam opneembare koolhydraten bevat. Het is dus perfect om te eten voordat je gaat hardlopen.

4. Noten

Noten zijn goede snacks voor het trainen

We raden ook ten zeerste aan om voor de training noten te eten. Deze heerlijke snacks hebben tal van gunstige eigenschappen voor je algehele gezondheid. Noten zijn ook een snelle, gezonde en vullende snack die voor de training veel energie geeft.

Boordevol essentiële vetzuren en mineralen, zijn noten een snelle en voedzame snack om te eten voordat je gaat sporten.

5. Eet een uitgebalanceerd ontbijt voordat je gaat hardlopen

Als je wat meer tijd hebt, kun je een paar uur voor de training een wat completer ontbijt maken. Het is echter ook belangrijk dat je erop let dat je het juiste voedsel eet.

In dit geval kan een uitgebalanceerd en aanbevolen ontbijt bijvoorbeeld bestaan uit hardgekookte eieren, vers fruit dat rijk is aan vitamine C, magere melk en een kleine portie noten.

6. Caloriearme kaas

Caloriearme kaas, vooral witte kaas, is ook een goed voedingsmiddel om te eten voordat je gaat hardlopen. Het is voldoende om twee of drie plakjes te eten, alleen of met volkorenbrood, voor een completere maaltijd.

Je kunt ook een plakje caloriearme kaas combineren met een plakje kalkoen. Het is snelle, gezonde en perfecte voeding om vóór elke training te eten.

7. Smoothies

Smoothies en shakes zijn ideaal voor het sporten

Smoothies, vooral eiwitshakes, bieden je lichaam veel voordelen voordat je gaat sporten. Deze uitstekende optie is snel en gezond en je kunt kiezen voor natuurlijke zelfgemaakte shakes of kant en klare shakes.

Kies je voor natuurlijke smoothies, dan kun je er een maken met magere melk en een rijpe banaan. Je kunt gezonde eiwitshakes mengen met water of melk.

Algemene aanbevelingen voor eten voordat je gaat hardlopen

Deze tips zijn erg handig voor elke atleet of hardloper.

Etenstijd voordat je gaat hardlopen

Hoeveel tijd moet er zitten tussen je maaltijd en je training

Het is essentieel dat je minstens een uur tot 30 minuten eet voordat je met je training begint. Als het een completere en zwaardere maaltijd is, raden we je aan om twee uur van tevoren te eten. Het is belangrijk om je eten te laten verteren voordat je begint met hardlopen, aangezien je energieniveau hiervan afhankelijk is!

Wat te eten voordat je gaat hardlopen

De mythen die zeiden dat je op een lege maag moet rennen of een andere sport beoefenen zijn voorbij. Die mythe werd vooral gebruikt door mensen die sneller wilden afvallen. In werkelijkheid moet je eten voordat je gaat trainen, zodat je lichaam genoeg brandstof heeft om in energie om te zetten. Wat echt belangrijk is, is het soort voedsel dat je eet.

Gezien de belangstelling over wat je moet eten voordat je gaat hardlopen, moet je gezonde, lichte voedingsmiddelen kiezen die veel energie leveren. Je prestatie hangt ervan af.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Giezenaar C., Lange K., Hausken T., Jones KL., et al., Acute effects of substitution, and addition, of carbohydrates and fat to protein on gastric emptying, blood glucose, gut hormones, appetite, and energy intake. Nutrients, 2018.
  • DePhillipo NN., Aman ZS., Kennedy MI., Begley JP., et al., Efficacy of vitamin C supplementation on collagen synthesis and oxidative stress after musculoskeletal injuries: a systematic review. Orthop J Sports Med, 2018.
  • McGlory C., Devries MC., Phillips SM., Skeletal muscle and resistance exercise training; the role of protein synthesis in recovery and remodeling. J Appl Physiol, 2017. 122 (3): 541-548.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.