De geweldige gezondheidsvoordelen van noten

Als het aankomt op je gezondheid en algehele welzijn, kunnen noten je verschillende voordelen bieden! In dit artikel leer je er alles over. 
De geweldige gezondheidsvoordelen van noten
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel bespreken we de geweldige gezondheidsvoordelen van noten. Ze zijn namelijk heel gezond, maar het eten van noten is altijd een beetje een controversieel topic geweest.

Hoewel ze voor sommige mensen een fantastische toevoeging aan hun dieet zijn, zien anderen ze als een caloriebom. Deze mensen geloven dat noten voor gewichtstoename zorgen.

Een grote hoeveelheid noten bevat veel vet, wat inderdaad tot gewichtstoename kan leiden. Als je ze echter met mate eet, kunnen noten je veel essentiële voedingsstoffen bieden. Dit is erg goed voor je lichaam!

Vandaag de dag worden noten vooral gezien als een gezonde snack. Deze snack kan je bijvoorbeeld helpen bij het stillen van trek die vaak tot gewichtstoename leidt en je dieet in gevaar brengt.

Noten kunnen je echter veel meer gezondheidsvoordelen bieden. Dit betekent dat het misschien een goed idee is om wat noten in je dieet op te nemen.

Maar waarom zijn noten precies zo gezond en voedzaam? In dit artikel hebben we het over de geweldige gezondheidsvoordelen van noten. Daarnaast vertellen we welke soorten je de meeste voordelen kunnen bieden.

De geweldige gezondheidsvoordelen van noten

de geweldige gezondheidsvoordelen van noten

Noten bevatten veel calorieën. Ze zijn echter ook rijk aan een aantal goede voedingsstoffen die je lichamelijke en mentale gezondheid kunnen verbeteren. 

Als je noten eet moet je er echter wel op letten dat ze niet gezouten, gefrituurd of gebakken zijn. Rauwe noten bevatten namelijk de meeste goede voedingsstoffen. Op deze manier kun je nog meer van de geweldige gezondheidsvoordelen van noten genieten.

Noten bevatten bijvoorbeeld veel:

 • omega 3-vetzuren
 • enkelvoudige onverzadigde vetzuren en meervoudige onverzadigde vetzuren
 • vezels
 • vitamine A, B en E
 • mineralen (kalium, magnesium, calcium, ijzer)
 • plantaardige sterolen
 • arginine

De ideale portie noten voor de grootste gezondheidsvoordelen

Een noot bevat ongeveer 80% vet. Hoewel dit vet voor het grootste deel wordt gezien als een gezonde vetsoort, bevat het nog steeds veel calorieën. 

Dus hoewel we kunnen zeggen dat noten gezond zijn, is het nog steeds belangrijk om ze alleen met mate te eten. De ideale portie noten is nooit meer dan een handje vol. 

 • Je kunt noten eten om voedingsmiddelen die veel verzadigde vetten bevatten te vervangen.
 • Noten bevatten meervoudige onverzadigde vetten, wat betekent dat ze je lichaam kunnen helpen bij het elimineren van schadelijke lipiden zoals LDL, de slecht cholesterolsoort.

Noten met de grootste gezondheidsvoordelen

Het soort noot dat je eet maakt niet echt uit. De meeste noten bevatten namelijk veel voedingsstoffen van hoge kwaliteit. Dit brengt grote gezondheidsvoordelen met zich mee.

1. Amandelen

amandelen

Amandelen bevatten:

 • zetmeel
 • natuurlijke suikers
 • veel vetzuren

Amandelen worden gezien als één van de beste nootsoortenZe helpen je namelijk bij het reguleren van je cholesterolgehalte en houden je hart- en vaatstelsel gezond.

2. Paranoten

Paranoten zijn erg goed voor je omdat ze veel goede voedingsstoffen bevatten:

 • antioxidanten
 • mineralen
 • vezels
 • aminozuren

Het is belangrijk om deze noten alleen in kleine porties te eten. Als je ze met mate eet, kan het erg goed zijn om deze noot in je dieet op te nemen. Ze blokkeren bijvoorbeeld het negatieve effect van vrije radicalen.

3. Hazelnoten

hazelnoten

Met dank aan het hoge gehalte foliumzuur, zijn hazelnoten een fantastische keuze voor zwangere vrouwen. Ze kunnen je namelijk helpen bij het voorkomen van hartziekten. Daarnaast zorgt het hoge vezelgehalte ervoor dat je langer vol blijft.

4. Pinda’s

Pinda’s worden eigenlijk gezien als peulvrucht, maar veel mensen zien ze ook als noot. Ze kunnen je helpen bij het bevorderen van de gezondheid van je hart en daarnaast kunnen ze je helpen bij het voorkomen van bloedarmoede. Ze bevatten:

 • foliumzuur
 • eiwitten van hoge kwaliteit
 • isoflavon

5. Macadamianoten

Deze noten zijn populair geworden omdat ze erg goed voor het hart blijken te zijn. De noot bevat veel essentiële voedingsstoffen die je hart kunnen helpen bij het uitvoeren van zijn normale functies. Macadamianoten helpen je ook bij het reguleren van je cholesterolgehalte.

6. Pistachenoten

pistachenoten

Pistachenoten kunnen je goed helpen bij het stillen van pijnlijke honger tussen maaltijden door. Ze bevatten antioxidanten en gezonde vetten die het risico op chronische en degeneratieve ziekten kunnen verkleinen. 

7. Kastanjes

Ongeveer de helft van de voedingswaarde van kastanjes bestaat uit koolhydraten. Het vetgehalte van deze noot komt overeen met het vetgehalte van granen.

Dit betekent dat kastanjes wat anders zijn dan andere noten. We kunnen je deze noot dan ook aanraden als je op dieet bent, omdat ze maar weinig calorieën bevatten en toch erg vullend zijn.

Aanbevelingen

Je kunt verschillende nootsoorten aan je dagelijkse dieet toevoegen. Het is echter wel belangrijk om wat over de porties te weten. Zo zorg je ervoor dat je optimaal van de gezondheidsvoordelen van noten kunt genieten.

 • Je kunt noten het beste rauw eten. Zorg er dus voor dat je noten koopt die geen toegevoegde zouten bevatten.
 • Je kunt er voor kiezen om noten te vermalen tot een notenboter, maar dit is niet zo goed voor je als een rauwe noot. Zo’n notenboter bevat dezelfde voedingsstoffen, maar je eet er vaak meer van waardoor het meer calorieën levert.
 • Meel gemaakt van noten en notenmelk zijn populaire producten die je een uitstekende manier bieden om noten aan je dieet toe te voegen. Deze producten bevatten echter ook andere ingrediënten, waardoor ze vaak ook meer calorieën bevatten. De voedingswaarden kunnen ook anders zijn. 

Heb je nog geen noten opgenomen in jouw dieet? Kies dan je favoriete noot en geniet van de geweldige gezondheidsvoordelen van noten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Del Gobbo LC, Falk MC, Feldman R, Lewis K, Mozaffarian D. Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: Systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials. Am J Clin Nutr. 2015;
 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.
 • Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans. 2017 Oct 15;45(5):1105-1115. doi: 10.1042/BST20160474. Epub 2017 Sep 12. PMID: 28900017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.