Wat je moet weten over wiegendood

Wiegendood kan optreden bij zuigelingen jonger dan één jaar. Een van de belangrijkste aspecten om dit te voorkomen is door te vermijden dat baby's op hun buik slapen, omdat er dan een verhoogd risico op verstikking bestaat.
Wat je moet weten over wiegendood

Laatste update: 08 januari, 2022

Het plotselinge overlijden van een baby is een van de grootste zorgen voor ouders als ze een kindje krijgen. Dit syndroom bestaat uit een hartstilstand bij baby’s die ogenschijnlijk gezond waren en geen bekende ziekte hadden. Deze situatie wordt vaak sudden infant death syndrome (SIDS) of wiegendood genoemd.

Deze benamingen zijn gebaseerd op het feit dat het voorkomt bij kinderen jonger dan één jaar en meestal gebeurt terwijl ze in hun wiegje liggen te slapen. Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij baby’s tussen de geboorte en de eerste verjaardag. Waarom komt het voor? We vertellen je er hieronder meer over.

Waarom komt wiegendood voor?

Baby in een couveuse

Hoewel het niet precies duidelijk is waarom wiegendood voorkomt, wijst een publicatie van de Mayo Clinic (Engelse link) erop dat het te maken lijkt te hebben met defecten in het deel van de hersenen van de baby dat de ademhaling en de slaap regelt. Daarom zouden de risicofactoren bepaalde aandoeningen bij de pasgeborene zijn.

  • Zo lopen te vroeg geboren baby’s en baby’s met een laag geboortegewicht veel meer risico. Dit komt omdat hun organen nog niet volledig volgroeid zijn en zowel de ademhaling als de hartslag kunnen uitvallen.
  • Hetzelfde geldt voor baby’s die een afwijking in de ontwikkeling van hun zenuwstelsel hebben.
  • Ook een eerdere infectie van de luchtwegen kan een risicofactor voor een plotselinge dood zijn. Vele daarvan zijn niet volledig genezen en leiden vervolgens tot dit syndroom.

Ook andere aspecten zoals de leeftijd en het geslacht van de baby spelen een rol. Het lijkt erop dat het meest kritieke moment tussen de 2 en 4 levensmaanden ligt. Daarnaast hebben jongetjes een grotere kans op SIDS.

Tegelijk suggereert onderzoek dat bepaald gedrag van de moeder ook een bijdragende factor kan zijn. Denk hierbij aan zaken zoals roken of alcohol- en/of drugsmisbruik tijdens de zwangerschap.

Misschien vind je dit ook interessant:
De oorzaken van alcoholisme: gevolgen en behandeling

Wat is het verband tussen slaaphouding en wiegendood?

De hierboven genoemde lichamelijke problemen, samen met de slaaphouding en het gebruik van bepaalde elementen in de wieg, zoals kussens en dekens, kunnen het risico op wiegendood van een zuigeling verhogen.

Volgens een artikel van het Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (Engelse link) treft dit syndroom het vaakst baby’s die op hun buik slapen. Hetzelfde geldt voor baby’s die op hun zij slapen en uiteindelijk tijdens de slaap omdraaien.

Dit schijnt te maken te hebben met het feit dat het voor baby’s die op de buik liggen moeilijker is om adem te halen. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er niets is dat verhindert dat de lucht goed in de luchtwegen van de baby komt.

  • Het is daarom aan te bevelen dat baby’s op hun rug slapen.
  • Ook kunnen ze het beste in een wiegje in dezelfde kamer als hun ouders slapen. Dit vergroot de kans dat ze eventuele vreemde geluiden kunnen horen en dienovereenkomstig kunnen reageren.
  • Het is echter geen goed idee om het bed met het kind te delen zonder een plek af te bakenen of vrij te laten van voorwerpen die de ademhaling van het kind kunnen belemmeren.
  • Om wiegendood te voorkomen is het tegelijk ook belangrijk om te vermijden dat de baby het te warm heeft en het lichaam een te hoge temperatuur bereikt.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
De symptomen van regurgitatie bij baby’s

Wat zijn de algemene aanbevelingen?

A newborn sleeping on her belly.

Behalve het op de rug leggen van de baby bij het slapengaan en het regelen van de temperatuur, kunnen ook andere maatregelen de incidentie verminderen van het plotselinge sterfte syndroom bij zuigelingen.

De eerste aanbeveling is dat het bed van de baby stevig en vrij van voorwerpen moet zijn, want kussens of dekens vormen ook een risico op verstikking.

Naast dit advies somt een verklaring van National Health Services  (Engelse link) verschillende dingen op die gedaan kunnen worden om wiegendood te helpen voorkomen. Het gaat onder meer om de volgende adviezen:

  • Leg de baby met de voeten tegen het uiteinde van het wiegje of het bed.
  • Houd het hoofd van de baby onbedekt. De deken mag niet over de schouders van de baby liggen.
  • Laat de baby de eerste 6 levensmaanden in dezelfde kamer als de ouders slapen.
  • Geef indien mogelijk borstvoeding.

Daarnaast is het heel belangrijk om roken te vermijden, zowel tijdens de zwangerschap als in de buurt van de baby. Hetzelfde geldt voor elke andere soort drugs. Opgemerkt moet worden dat alcohol, hoewel het een legale stof is, ook erg schadelijk is tijdens de zwangerschap.

Het belangrijkste wat je echter kunt doen is regelmatig je kinderarts bezoeken. Deze specialist zal belast zijn met routine-onderzoeken om te weten hoe het met het lichaam van de baby gaat. Ook zal hij de ouders een reeks eenvoudige aanwijzingen geven om wiegendood zoveel mogelijk te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.