De symptomen van regurgitatie bij baby's

Regurgitatie bij baby's kan bepaalde symptomen met zich meebrengen die op een ernstiger probleem kunnen duiden. We zullen vandaag uitleggen wat ze zijn.
De symptomen van regurgitatie bij baby's

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Regurgitatie bij baby’s van jonger dan een jaar is een veelvoorkomend verschijnsel. Om specifieker te zijn, we bedoelen de terugkeer van de maaginhoud naar de keelholte of mond. In tegenstelling tot braken, vindt regurgitatie plaats zonder inspanning of misselijkheid.

Dit probleem is zo gewoon dat het daadwerkelijk bij meer dan 50% van de baby’s voorkomt. Soms kan regurgitatie bij kinderen echter een teken van ziekte zijn als gevolg van gastro-oesofageale reflux (Engelse link). In onderstaand artikel vertellen we je wat de oorzaken en symptomen zijn.

Regurgitatie bij baby’s: waarom komt het voor?

Regurgitatie bij kinderen treedt op, omdat het spijsverteringssysteem van een kind zich nog niet volledig heeft ontwikkeld. De slokdarm heeft een klep die de doorgang van voedsel naar de maag regelt.

Deze klep, de onderste slokdarmsfincter, is bij baby’s nog niet helemaal ontwikkeld. De inhoud van hun maag heeft daarom de neiging om terug naar de slokdarm te keren. Naarmate baby’s groeien, ontwikkelt de klep zich en verdwijnt de regurgitatie vanzelf.

Een andere factor die aan regurgitatie bij baby’s bijdraagt is hun positie. Kinderen, vóór de leeftijd van 8 maanden, brengen de meeste tijd liggend door. Dit draagt ook bij aan de beweging van voedsel naar de mond.

Het feit dat het dieet van baby’s volledig of bijna volledig uit melk bestaat is daarnaast ook een andere belangrijke factor. Als baby’s eenmaal vast voedsel beginnen te eten, beginnen ze daardoor minder te spugen.

Op dezelfde manier beïnvloedt de hoeveelheid melk die baby’s drinken hun kans om het weer omhoog te laten komen. Hoe ‘voller’ een baby is, hoe gemakkelijker het voor hem of haar is om het weer omhoog te laten komen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf natuurlijke remedies voor koliek bij baby’s

Is regurgitatie bij baby’s een reden tot bezorgdheid?

Baby krijgt vast voedsel

Over het algemeen is regurgitatie tijdens de eerste levensmaanden normaal bij zuigelingen, gezien het gebrek aan ontwikkeling van hun spijsverteringsstelsel. Zoals we al zeiden, is regurgitatie bij kinderen een probleem dat meer dan de helft van alle baby’s treft.

Over het algemeen hoef je je bij regurgitatie geen zorgen te maken. Je moet echter je kinderarts raadplegen als je baby een van de volgende symptomen vertoont:

  • Gebrek aan gewichtstoename.
  • Zeer overvloedige regurgitaties.
  • Je baby is moe, inactief en slaperig.
  • Regurgitatie omvat kracht of bevat bloed.
  • Tekenen van uitdroging, wanneer baby’s uitgedroogd zijn, maken ze hun luiers minder vaak nat, hebben ze ingevallen ogen, droge slijmvliezen, enz.
  • De vloeistof die je baby uitspuugt, is groen of bruin.

De bovenstaande symptomen kunnen erop wijzen dat je baby aan gastro-oesofageale reflux lijdt. Met andere woorden, als de regurgitatie na verloop van tijd aanhoudt of als je deze symptomen waarneemt, dan kan er iets ernstigers aan de hand zijn.

Aanhoudende reflux kan een verandering in het slokdarmslijmvlies veroorzaken, aangezien de maaginhoud een zure pH heeft. Het kan zelfs bloedarmoede en problemen met de luchtwegen van de baby veroorzaken.

Ze kunnen daarom last hebben van episodes van apneu, aanhoudende hoest of herhaalde bronchitis. Om reflux te diagnosticeren, vervolgen artsen complementaire tests zoals endoscopie, oesofageale pH-monitoring en radiografie.

Wat aan regurgitatie te doen

Baby eet gepureerde wortel

Hoewel regurgitatie bijna altijd onschadelijk en normaal is, kan het zowel voor baby’s als ouders ongemakkelijk zijn. Gelukkig zijn er bepaalde maatregelen die je kunt nemen om het probleem tot een minimum te beperken. Allereerst moet je je baby rechtop houden in plaats van helemaal plat te leggen.

Dit is vooral in het eerste halfuur na het eten belangrijk. Je kunt een kussen of luiers onder het matras van je kleintje leggen om een verhoging te creëren. Vermijd daarnaast ruw spelen na het eten, omdat veel beweging regurgitatie kan veroorzaken.

Het is vervolgens belangrijk om je baby rustig te voeden en te voorkomen dat hij of zij te veel eet. Op dezelfde manier is het altijd een goed idee om je baby na het voeden te laten boeren. Boeren voorkomt dat lucht zich in de maag ophoopt en het draagt ook bij aan de spijsvertering.

Als je je baby met flesvoeding voedt, dan is het belangrijk om hem of haar niet te veel te geven. Dat is omdat de flesvoeding voor baby’s moeilijker te verteren is dan moedermelk.

Als geen van de bovenstaande suggesties een verschil maakt of als je baby de hierboven genoemde symptomen vertoont, dan kan je arts medicijnen aanbevelen. Deze helpen de hoeveelheid zuur in de maag te verminderen.

Geef je baby echter geen medicatie of speciale flesvoeding, tenzij je arts dit voorschrijft. De meestvoorkomende medicijnen voor de behandeling van gastro-oesofageale reflux zijn de volgende:

  • H2-blokkers, die de productie van zuur verminderen.
  • Protonpompremmers, die de hoeveelheid zuur die de maag aanmaakt, verminderen.

Soms helpen medicijnen ook niet. Er zijn voor deze uitzonderlijke gevallen chirurgische technieken gereserveerd. Artsen voeren de operatie alleen uit als een baby ernstige ademhalingsproblemen heeft of een onderliggende anatomische oorzaak heeft.

Conclusie

Concluderend is regurgitatie bij baby’s normaal. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van en alert te zijn op eventuele tekenen van alarm en contact op te nemen met je arts als je twijfelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.