Wat je moet weten over een verwijd hart

Een verwijd hart of gedilateerde cardiomyopathie kan ervoor zorgen dat je hart niet goed functioneert. Vandaag vertellen we je wat je erover moet weten.
Wat je moet weten over een verwijd hart

Laatste update: 18 september, 2022

Een verwijd hart is een hartziekte die ervoor zorgt dat het hart niet goed functioneert. Het heeft verschillende oorzaken en symptomen. Bovendien zijn er enkele factoren die het ontstaan van deze ziekte kunnen beïnvloeden die je moet weten. Hierna delen we alles wat je moet weten over een verwijd hart.

Hoe werkt het hart?

Eerst gaan we een paar belangrijke begrippen over een gezond hart verduidelijken, zodat we deze ziekte beter kunnen begrijpen. Het hart is verdeeld in vier kamers:

  • Twee boezems in het bovenste deel.
  • Twee ventrikels in het onderste deel.

Om te begrijpen hoe het werkt, scheiden we het hart in de linkerhelft en de rechterhelft:

  • Het rechter atrium ontvangt zuurstofarm bloed dat uit het hele lichaam komt. Van daaruit geeft het het door aan de rechter ventrikel die het dan naar de longen uitdrijft. In deze organen wordt koolzuurgas uit het bloed verwijderd. Dan vult het bloed zich weer met zuurstof.
  • Zuurstofrijk bloed bereikt de linkerboezem rechtstreeks vanuit de longen. Van daaruit gaat het naar de linker hartkamer. Dan, met elke slag, stuurt het hart het met zuurstof geladen bloed naar de rest van het lichaam, zodat de organen de zuurstof kunnen gebruiken.

Om het hart goed te laten functioneren, bevatten de wanden van dit orgaan het myocardium, dat een spier is. Het moet in goede conditie zijn om te kunnen strekken als het bloed ontvangt. Ook moet het met voldoende kracht kunnen samentrekken om bloed door het hele lichaam te pompen.

Wellicht ook interessant om te lezen:
De symptomen van hartziekten bij vrouwen

Wat is een verwijd hart?

Een slagader

Een verwijd hart is een toestand waarbij de spierwanden van het hart dunner worden en beginnen uit te zetten. Het begint gewoonlijk met het aantasten van de linkerkamer, die de belangrijkste kamer is voor de bloedtoevoer naar de rest van het lichaam.

Dan, als de spier verwijd, neemt de kracht van het samentrekken af (Spaanse link). Daardoor verliest het hart kracht bij het pompen van het bloed en stoot de hartkamer het bloed zwakker uit. Daardoor kan het bloed moeite hebben je hele lichaam te bereiken.

Wat veroorzaakt een verwijd hart?

Ongeveer de helft van de tijd kunnen artsen de oorzaak van een verwijd hart niet opsporen. Er zijn echter bepaalde factoren die het ontstaan van deze aandoening kunnen beïnvloeden:

  • Genetische oorzaak. In tot een kwart van de gevallen van gedilateerde cardiomyopathie is er een familiegeschiedenis van de ziekte. Bovendien kennen specialisten enkele van de genetische mutaties die de ziekte kunnen veroorzaken.
  • Alcoholmisbruik. Dit wordt ook wel enolische cardiomyopathie genoemd. Het jarenlang consumeren van een overmatige hoeveelheid alcohol kan een verwijding van het hart veroorzaken.
  • Zwangerschap. Deze ziekte kan tijdens de zwangerschap ontstaan, vooral bij vrouwen met andere risicofactoren zoals zwaarlijvigheid of hoge leeftijd. De prognose en het herstel hangen van veel variabelen af, maar professionals raden deze vrouwen af meer zwangerschappen te hebben.
  • Sommige virale ziekten. Virussen zoals HIV of coxsackie virus kunnen virale cardiomyopathie veroorzaken. Vaak zal de getroffene het niet eens merken, wat uiteindelijk een verwijd hart kan veroorzaken.
  • Geneesmiddelen of andere giftige stoffen. Bijvoorbeeld, sommige chemotherapiebehandelingen voor kanker kunnen deze aandoening veroorzaken. Daarom moet je zorgen dat die onder controle zijn.

Symptomen

Man bij de dokter

Er zijn veel symptomen die deze ziekte kan geven. In het algemeen zijn het de symptomen die bij hartziekten horen. Vaak zullen ze zich beetje bij beetje ontwikkelen en verergeren.

Hier zijn er enkele:

  • Verstikkend gevoel bij het ademen. Dit gebeurt omdat je hart niet in staat is het bloed goed te pompen. Daardoor hoopt het zich op in het bovenste deel van het cardiovasculaire circuit, waar zich de longen bevinden. Daardoor kunnen je longen niet goed gassen uitwisselen, waardoor je het gevoel krijgt dat je stikt.
  • Vermoeidheid. Je zult eerst merken dat het je meer moeite kost om dezelfde dingen te doen die je vroeger deed. Daarna wordt het erger naarmate de ziekte vordert, tot je je moe begint te voelen na eenvoudige activiteiten, zoals traplopen of lopen. Dit gebeurt omdat de spieren van je lichaam niet genoeg zuurstof krijgen omdat ze het bloed niet goed kunnen rondpompen.
  • Hartkloppingen en duizeligheid. Hartkloppingen zijn het gevoel dat je hart in je borstkas tekeer gaat. Elk van deze symptomen is het gevolg van het feit dat het hart niet kan voldoen aan de behoefte van je lichaam aan zuurstof en energie. Daarom gaat het versnellen en boven zijn mogelijkheden werken. En, in ernstiger gevallen, kan het het begeven.

Diagnose en behandeling

Om een verwijd hart te diagnosticeren zal de arts een klinisch en lichamelijk onderzoek moeten doen. Het kan ook nodig zijn dat ze andere tests doen. Met deze tests zullen ze de linker hartkamer kunnen bekijken om te zien of die groter is dan normaal. Bovendien kunnen ze nagaan hoe het hart werkt.

Hier zijn enkele van de tests die ze kunnen uitvoeren:

  • Hart echografie, met of zonder functietesten (Spaanse link).
  • Röntgenfoto van de borstkas.
  • Elektrocardiogram.

Als de arts de diagnose bevestigd heeft, zal hij je behandeling op verschillende factoren baseren. Eerst moeten ze rekening houden met de oorzaak van deze aandoening. Als de oorzaak bijvoorbeeld alcohol is, zullen ze je adviseren dat op te geven zodat het hart weer zijn oorspronkelijke vorm kan aannemen.

Bovendien zal de specialist je een reeks medicijnen voorschrijven om je hart efficiënter te laten pompen. In zeer ernstige gevallen kun je een harttransplantatie nodig hebben.

Conclusie

Het hart is het belangrijkste orgaan voor de werking van ons hele lichaam. Daarom moeten we weten op welke tekenen we moeten letten die ons laten weten dat er iets mis is. Als er iets niet in orde lijkt, moet je naar een specialist gaan zodat die de diagnose kan stellen en de meest geschikte behandeling kan instellen.

Ook is het het beste de risicofactoren te kennen die deze ziekte kunnen veroorzaken, zodat je ze zoveel mogelijk onder controle kunt houden. Als je vragen hebt, praat dan zeker met je arts. Die zal je in detail vertellen wat je moet weten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.