Wat is sofrologie en hoe effectief is het?

Door middel van verschillende ontspanningstechnieken zoekt de sofrologie dat mensen zich verbinden met staten van bewustzijn, volheid en welzijn. We leggen het uitgebreid uit.
Wat is sofrologie en hoe effectief is het?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Laatste update: 29 oktober, 2022

Stress beweegt zich min of meer geruisloos onder de mensen. Ons dagelijks leven, met zijn onstuitbare tempo, geeft ons zelden een pauze en nodigt ons uit om na te denken over hoe we zijn en hoe we ons voelen. Dit is een van de belangrijkste doelen van de sofrologie.

Vandaag kunnen we ons voortdurend zorgen maken over ons werk; morgen kan dit onze rust en slaap beïnvloeden. Bij sommige mensen verschijnt stress als vlekken op de huid.

Sofrologie bestaat uit een reeks technieken die werken met het bewustzijn, door ontspanning en ademhaling, als een brug naar introspectie. Laten we eens kijken wat het onderscheidt van andere hedendaagse opties.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Spiritueel ontwaken: de 13 ware tekenen van ontwaken

Wat is sofrologie?

Mediterende vrouw
Yoga, Zen-filosofie en ademhalingstechnieken maken deel uit van de filosofie van de sofrologie.

Als we het over sofrologie hebben, kunnen we beginnen met de etymologie ervan. Het komt van de samenvoeging tussen “sereniteit”(sos), “geest”(phren) en “rede”(logos). Sofrologie is dus de studie van het bewustzijn in evenwicht.

Het dateert uit 1960 en de bedenker ervan is Alfonso Caycedo, een neuropsychiater die deze methodologie ontwikkelde tijdens zijn werk in ziekenhuisinstellingen. Ze is gebaseerd op de fenomenologie, een filosofische stroming geïnspireerd door vrijheid, betrokkenheid en individuele verantwoordelijkheid. Het neemt ook bijdragen over van yoga en Japanse Zen.

Sofrologie onderscheidt verschillende bewustzijnstoestanden, waaronder de volgende:

  • Ziek is dat wat veranderd of vervormd is.
  • Gewoon is waar mensen de meeste tijd doorbrengen.
  • Sofronisch verwijst naar die toestand van maximaal of potentieel, waarin mensen zich op hun gemak voelen, in harmonie en evenwicht, en meer als zichzelf.

Deze laatste toestand is echter nogal uitzonderlijk. We hebben de neiging hem slechts bij beperkte gelegenheden te ervaren.

Het doel van de sofrologie is om deze bewustzijnstoestand frequenter en meer aanwezig te maken door een proactieve en betrokken rol. Hiervoor worden verschillende technieken gebruikt. Tot de bekendste behoren die van de ontspanning, die lichaams- en ademhalingsoefeningen omvatten.

Sofrologietechnieken

Een van de gebruikte methoden is de dynamische ontspanning van Caycedo (DRC), die fysieke en mentale oefeningen combineert om de persoon geleidelijk naar introspectie te leiden. Dit werkt eerst met lichaamsbewustzijn, dan met de geest en tenslotte met de emoties.

DRC omvat 12 progressieve graden die op een samenhangende en georganiseerde manier gestructureerd zijn.

De Caycedo-methode maakt ook gebruik van fonische technieken, die gebruikt worden om vanuit positieve aspecten aan het verleden, het heden en de toekomst te werken. Ze worden gekenmerkt door een korte duur, tussen 10 en 15 minuten. Ze zijn gericht op concrete en specifieke doelen.

Vier sleutels

Samenvattend kunnen we zeggen dat de sofrologie zich richt op de volgende aspecten:

  • Positieve ervaring impliceert zich verhouden tot het positieve en tot de eigen krachten.
  • Kennis van het lichaamsschema gaat over het kennen van ons lichaam en hoe het zich uitdrukt en communiceert met ons en de buitenwereld.
  • Herhaling treedt op wanneer de persoon in staat is de technieken zelf toe te passen.
  • Aanpassingsvermogen is het kunnen brengen van de sofrologie naar het terrein van het dagelijks leven, waardoor therapeutische onafhankelijkheid ontstaat.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
9 tips om je te helpen om succesvol te mediteren

De effectiviteit van sofrologie

Vrouw met handen aan haar hoofd
Stress in topsport is zeer uitgesproken en komt vaak voor. Verschillende atleten gebruiken sofrologie om met de eisen om te gaan.

Sofrologie is nuttig om stress en negatieve en opdringerige gedachten te leren beheersen door een groter bewustzijn van wat er met ons gebeurt. Op deze manier zouden we onze houding ten opzichte van de vele verschillende situaties die we in ons leven meemaken kunnen verbeteren.

In die zin is veel van de sofrologie gericht op een positievere visie en leven voor de mens. In feite is een van de benaderingen dat net zoals traumatische ervaringen hun sporen kunnen nalaten, dat ook positieve ervaringen dat kunnen.

De herhaling en beoefening van de technieken tot ze goed geabsorbeerd zijn, stelt een persoon in staat deze staat van bewustzijn, volheid en welzijn te veroveren.

De verschillende toepassingen van sofrologie

Sofrologie heeft toepassingen in verschillende situaties en gebieden. Een van de meestvoorkomende is wedstrijdsport. Daarbij worden er hoge eisen gesteld aan de deelnemer. Zowel op lichamelijk als geestelijk zijn.

Het wordt ook aanbevolen als hulpmiddel om weeën en het moment van de bevalling op te vangen. Dit komt omdat sofrologie veel werkt met zelfkennis van het lichaam, ontspanning en ademhalingstechnieken, en ook met het oproepen van situaties van rust en sereniteit.

Het wordt zelfs toegepast in schoolomgevingen om het verloren evenwicht en de rust te hervinden. Het kan de processen van onderwijzen en leren begeleiden.

In die zin wordt sofrologie ook effectief geacht bij het aanpakken van angststoornissen (Spaanse link), psychosomatische ongemakken en stemmingsstoornissen. Daarnaast zijn andere toepassingen nog in studie.

Verder dan sofrologie…

Momenteel zien we de groeiende populariteit van veel verschillende soorten activiteiten, therapieën en behandelingen. Die nodigen ons namelijk uit tot zelfkennis om tot functionele en adaptieve reacties te komen.

Er zijn technieken die ons kunnen helpen om de toestanden van passiviteit en reactiviteit, die ons tot slachtoffers maken, achter ons te laten en over te gaan naar proactieve reacties en meer persoonlijke empowerment.

Net zoals het belangrijk is om de verbinding met onszelf te gaan zoeken om de buitensporige invloed van buitenaf te vermijden, is het evenzeer noodzakelijk om mensen te informeren over de technieken en de therapeutische benadering die gebruikt worden.

In het geval van de sofrologie is de naam voor de ware praktijk caycedische sofrologie gaan heten. Dit omdat ze op meerdere imitaties en replica’s stuitte die ingingen tegen de ware geest waarmee ze begon.

Tegenwoordig suggereren veel recepten magische oplossingen voor concrete en reële problemen. Daarom is het nodig voorzichtig te zijn. Het is essentieel dat beoefenaars nooit het recht op gezondheid van hun patiënten en hun vertrouwen in hun therapie geweld aandoen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Caycedo A. Sofrología Médica. Barcelona: Ed. Aura, 1973
  • Moscoso, Manolete (2014). El estudio científico del estrés crónico en neurociencias y psicooncología. Persona, (17),53-70.[fecha de Consulta 15 de Agosto de 2022]. ISSN: 1560-6139. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=147137147003
  • Feliu, M. R. T. (2014). Los Trastornos de Ansiedad en el DSM-5. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (110), 62-69.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.