Ademhalingstechnieken tijdens de bevalling

Ademhalingstechnieken tijdens de bevalling variëren afhankelijk van het ritme van de weeën en de timing. In dit artikel zullen we beschrijven wat ze zijn en hoe ze kunnen helpen.
Ademhalingstechnieken tijdens de bevalling
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 02 november, 2022

Ademhalingstechnieken tijdens de bevalling worden tegenwoordig veel besproken. Ze zijn een van de essentiële pijlers geworden bij de voorbereiding op het moment waarop je je kleintje in de wereld gaat verwelkomen.

Het is bekend dat ademhalingstechnieken de moeder helpen bij het omgaan met de bevalling. Ze activeren de bloedsomloop en helpen de spierkracht te behouden. Ze verlichten zelfs de pijn, die zoals we weten erg intens is.

Aan de andere kant verbeteren deze technieken ook de zuurstofvoorziening van de baby. Het houdt in dat je met een constante snelheid diep ademhaalt. In dit artikel leggen we uit wat deze technieken zijn, zodat jij ook voorbereid bent op het moment dat je gaat bevallen.

Hoe helpen ademhalingstechnieken tijdens de bevalling?

Ademhalingstechnieken tijdens de bevalling

Het behouden van een diepe, ritmische ademhaling tijdens de bevalling heeft veel voordelen. Dit wordt zelfs ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in de Journal of Integrative Medicine concludeert bijvoorbeeld het volgende:

Diepe inademing en uitademing ademhalingsoefeningen bij zwangere vrouwen zijn effectief bij het verminderen van de perceptie van weeën en het verkorten van de duur van de tweede fase van de bevalling.

Ze houden ook verband met het verminderen van het aantal geassisteerde geboorten. Hier is een eenvoudige verklaring voor: Door alle spanning en pijn neigt de ademhaling van de aanstaande moeder snel en oppervlakkig te worden.

Dit vermindert de hoeveelheid zuurstof die de vrouw inademt en aan de baby geeft. Het zorgt er zelfs voor dat de spieren minder hard werken.

Als je dus ademhalingstechnieken kent die je helpen om te gaan met dit moment van angst en spanning tijdens de bevalling, kun je dieper ademen. Door de juiste hoeveelheid zuurstof binnen te krijgen, verklein je de kans op complicaties voor je baby.

Wat zijn de ademhalingstechnieken?

Het middelpunt van deze technieken is om met een constante snelheid door de neus in te ademen. Je moet dit op een rustgevende manier doen. Vervolgens moet je de lucht door de mond verdrijven zonder druk uit te oefenen op je lippen. Het is erg belangrijk om je adem niet in te houden tijdens de bevalling.

Je moet er rekening mee houden dat de ademhalingstechnieken veranderen naarmate de bevalling vordert. Daarom leggen we uit hoe deze reeks werkt.

Begin van de bevalling

Dit is wanneer de weeën beginnen, maar ze zijn nog steeds vrij ver uit elkaar en niet zo snel. In deze fase wordt meestal een langzame of buikademhaling gebruikt.

  • Deze techniek bestaat uit het zachtjes inademen van lucht door de neus, terwijl de buik wordt opgeblazen.
  • Probeer vervolgens de lucht, langzamer dan de inademing, via de mond te verdrijven. Probeer drie keer meer uit te ademen dan je hebt ingeademd.
  • Neem tussen de ene ademhaling en de andere een korte pauze. Deze ademhalingstechniek helpt het ritme van de weeën te beheersen en de pijn te verlichten.

Wanneer de weeën vorderen

Vrouw met weeën

Naarmate de weeën toenemen, is de beste techniek een lichte versnelde ademhaling. In deze fase is het volkomen normaal dat de ademhaling wordt versneld.

  • Deze techniek is gebaseerd kortere inademing. Je moet het echter op dezelfde manier blijven doen: adem lucht door de neus in en blaas het via de mond uit.
  • Je moet proberen een beetje lucht in te ademen als de contractie begint. Probeer dan uit te ademen wanneer de wee eindigt. Je kunt dit doen in meerdere keren uitblazen of in één keer.
  • Tijdens deze fase adem je meestal in op borsthoogte, omdat je sneller moet inademen om het zuurstofniveau van je baby (en dat van jezelf!) op peil te houden.

Ook interessant om te lezen:
3 goede oefeningen voor zwangere vrouwen

Ademhalingstechnieken tijdens de bevalling: het laatste moment

De meest gebruikelijke techniek voor wanneer het tijd is om de baby te baren, noemen we uitdrijvingsademhaling.

  • Dit bestaat uit het inademen van een grote hoeveelheid lucht totdat je het gevoel hebt dat je longen gevuld zijn.
  • Als de behoefte om te persen erg sterk is, dan moet je je kin naar je borst kantelen. Laat de lucht beetje bij beetje ontsnappen terwijl je perst. Herhaal de techniek elke keer dat dit gebeurt.
  • In het ideale geval zou je tussen het persen op natuurlijke wijze moeten ademen om weer te herstellen.

Conclusie

Ademhalingstechnieken voor de bevalling zijn erg handig, omdat ze pijn helpen verlichten en weeën met kracht en energie het hoofd bieden. Het is normaal om bang te zijn dat de tijd om te bevallen dichterbij komt en dat je vergeet de voorbereidingen voor de bevalling te vergeten.

De voorbereidingscursussen en verloskundigen maken het echter mogelijk dat deze technieken tijdens de bevalling bijna intuïtief zijn. Probeer deze technieken in ieder geval te oefenen voordat de tijd daar is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lothian, J. A. (2011). Lamaze Breathing. The Journal of Perinatal Education, 20(2), 118–120. https://doi.org/10.1891/1058-1243.20.2.118
  • Yuksel, H., Cayir, Y., Kosan, Z., & Tastan, K. (2017). Effectiveness of breathing exercises during the second stage of labor on labor pain and duration: a randomized controlled trial. Journal of Integrative Medicine, 15(6), 456–461. https://doi.org/10.1016/S2095-4964(17)60368-6
  • Ahmadi Z, Torkzahrani S, Roosta F, Shakeri N, Mhmoodi Z. Effect of Breathing Technique of Blowing on the Extent of Damage to the Perineum at the Moment of Delivery: A Randomized Clinical Trial. Iran J Nurs Midwifery Res. 2017;22(1):62–66. doi:10.4103/1735-9066.202071

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.