Meestvoorkomende neonatale ademhalingsproblemen

Neonatale aandoeningen van de luchtwegen komen vaak voor en kunnen zeer gevaarlijk zijn. Door ze meteen te identificeren en te behandelen, kunnen in veel gevallen grote complicaties worden voorkomen.
Meestvoorkomende neonatale ademhalingsproblemen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

De longen zijn het laatste orgaan dat zich vóór de geboorte ontwikkelt. Daarom zijn neonatale ademhalingsproblemen een veelvoorkomend probleem. Zeker als de baby te vroeg wordt geboren, zijn de longen mogelijk niet volledig ontwikkeld. De baby wordt dan meer blootgesteld aan bepaalde risicofactoren.

Genetische factoren kunnen ook ademhalingsproblemen veroorzaken bij pasgeborenen. Andere factoren die deze problemen kunnen veroorzaken zijn onder andere:

  • gecompliceerde bevallingen, gekenmerkt door een verminderde bloedcirculatie van de foetus.
  • infecties die de baby na de geboorte oploopt.

In alle gevallen is behandeling de sleutel, omdat neonatale ademhalingsproblemen ernstige gevolgen kunnen hebben. Ze zijn zelfs een van de belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeborenen.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Luchtwegaandoeningen bij pasgeborenen

Wat zijn de symptomen van neonatale ademhalingsproblemen?

Een baby met neonatale ademhalingsproblemen

De belangrijkste problemen die artsen proberen te identificeren direct na de bevalling, maar ook in de dagen erna zijn onder andere:

  • ademt de baby?
  • is er sprake van een oppervlakkige ademhaling?
  • is er sprake van ademhalings-sinusaritmie?
  • snurkt de baby bij het ademen?
  • heeft de baby last van overtollig slijm?
  • kost het de baby moeite om adem te halen?

Meestvoorkomende neonatale ademhalingsproblemen

Er zijn veel verschillende soorten neonatale aandoeningen en problemen van de luchtwegen. De meestvoorkomende soorten zullen we hieronder toelichten.

Apneu

Dit verschijnsel treedt op wanneer de baby gedurende ongeveer 20 seconden stopt met ademen. Het ontstaat meestal als de longen onderontwikkeld zijn.

Als er sprake van is van apneu kan de hartslag van de baby afnemen. Bradycardie (een langzamere dan normale hartslag) en blauwachtige huidverkleuring, bekend als cyanose, kunnen optreden.

Het komt vaak voor bij baby’s die worden geboren met een keizersnede en bij te vroeg geboren baby’s. Deze complicatie verdwijnt meestal binnen 24 uur wanneer de baby extra zuurstof toegediend krijgt.

Longontsteking

Te vroeg geboren baby’s lopen een hoger risico om een longontsteking te krijgen omdat hun longen niet volledig ontwikkeld zijn.

Meconium is de eerste ontlasting die een pasgeboren baby uitdrijft. Soms kan de baby dit samen met vruchtwater tijdens de bevalling inademen. Dit kan een infectie veroorzaken die tot een longontsteking kan leiden.

Ademhalingsnoodsyndroom (RDS)

Deze aandoening komt ook vaker voor bij te vroeg geboren baby’s, vooral bij baby’s die tussen 36 en 39 weken zwangerschap zijn geboren. In dit stadium van de ontwikkeling van de baby wordt er nog geen of onvoldoende pulmonale oppervlakte-actieve stof geproduceerd.

Dit is een vloeistof die de longen beschermt en ze helpt om de longblaasjes te openen zonder op de longblaasjes te drukken. Het beschermt de longblaasjes dus tegen druk. Het resultaat van een tekort aan deze vloeistof zou een ingeklapte long kunnen zijn.

Bronchopulmonale dysplasie

Dit is een complicatie die niet aangeboren is bij de baby. Baby’s kunnen dit probleem ontwikkelen door de noodzakelijke behandelingen die ze krijgen als ze te vroeg geboren zijn. Het toedienen van zuurstof aan een baby, hoewel dit nodig is om zijn leven te redden, kan de kwetsbare longen beschadigen. Als dit gebeurt, kan de baby moeite hebben met ademhalen.

Pneumothorax

Dit probleem treedt op wanneer er bij de geboorte lucht tussen de long en de borstkas zit, waardoor er druk op de longen ontstaat bij de pasgeborene. Wanneer deze aandoening optreedt, heeft de baby een blauwachtige huid en ademhalingsproblemen.

Medische professionals moeten onmiddellijk ingrijpen en de behandeling starten door een katheter in te brengen die helpt om de ingesloten lucht uit de borstkas te verwijderen.

Overige neonatale ademhalingsproblemen

Er zijn naast de bovengenoemde aandoeningen ook andere, minder veelvoorkomende maar even ernstige neonatale aandoeningen van de luchtwegen:

  • Aangeboren bronchiëctasie. Dit is een luchtwegontsteking die wordt veroorzaakt door een infectie.
  • Pulmonale hypoplasie. Door een aangeboren afwijking wordt een onvolledige longontwikkeling veroorzaakt.
  • Aangeboren longontsteking. Een ontsteking van het longweefsel die niet is veroorzaakt door infecties van buitenaf.

Kunnen neonatale ademhalingsproblemen worden voorkomen?

Meestvoorkomende neonatale ademhalingsproblemen

Luchtwegaandoeningen zijn moeilijk te voorspellen en te voorkomen. Daarom adviseren experts om de volgende tips tijdens de zwangerschap te volgen om de kans op problemen zo klein mogelijk te houden:

  • Ga naar al je medische controles.
  • Volg een gezond dieet.
  • Rook geen sigaretten en sigaren.
  • Vermijd het drinken van alcohol.
  • Gebruik geen drugs.

In alle gevallen helpt het handhaven van gezonde gewoontes om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten. Op die manier kun je namelijk een vroegtijdige bevalling mogelijk voorkomen en het risico op onderontwikkelde longen verkleinen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bronchopulmonary dysplasia. (n.d.)
    lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/bronchopulmonary-dysplaia/
  • Chronic lung disease. (n.d.)
    ucsfbenioffchildrens.org/conditions/chronic_lung_disease/
  • Common conditions treated in the NICU. (2014, August)
    marchofdimes.com/baby/common-conditions-treated-in-the-nicu.aspx
  • Respiratory distress syndrome. Kopelman, A. E. (n.d.).
    merckmanuals.com/home/children’s-health-issues/problems-in-newborns/respiratory-distress-syndrome
  • Neonatal respiratory distress syndrome. Medlineplus. https://medlineplus.gov/ency/article/001563.htm

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.