Spiritueel ontwaken: de 13 ware tekenen van ontwaken

Weet je niet of je op het juiste pad naar spiritueel ontwaken bent? We laten je 13 onmiskenbare tekenen zien dat je de juiste stappen volgt.
Spiritueel ontwaken: de 13 ware tekenen van ontwaken

Laatste update: 27 oktober, 2022

Spiritueel ontwaken is, heel eenvoudig gezegd, de tweede geboorte die een mens ontvangt door vooroordelen, ondeugden, onzekerheden, verlangens en hebzucht achter zich te laten.

Hoewel sommige auteurs (Engelse link) beweren dat het zich plotseling kan ontwikkelen, is het voor de meeste mensen een geleidelijk proces. Het kan zelfs zo geleidelijk gaan dat velen zich er niet eens van bewust zijn dat ze spiritueel aan het ontwaken zijn.

Je kunt dit soort ontwaken via veel verschillende kanalen krijgen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, gebeurt het niet altijd via methoden die met spiritualiteit geassocieerd worden (zoals meditatie, bijvoorbeeld). Je kunt een spiritueel ontwaken hebben na een alcoholische detox (Engelse link) of door het moederschap (Engelse link). In de volgende regels leren we je 13 manieren om het te herkennen.

13 tekenen dat je midden in een spiritueel ontwaken zit

Het concept van spiritueel ontwaken komt in verschillende culturen voor. Veel Aziatische denksystemen bepleiten het als het enige doel van het leven. Intussen integreren westerse religies het op de een of andere manier in hun principes.

De laatste 100 jaar is de term gepopulariseerd dankzij de bijdragen van Carl Gustav Jung. Ook de bewegingen van de jaren ’60, zoals de hippiebeweging, droegen er ongetwijfeld toe bij.

Het is heel gewoon dat je vragen hebt over wanneer je weet dat je de laatste stap naar een echt ontwaken bereikt hebt. Hoewel ieder mens het anders ervaart, kunnen we in het algemeen 13 tekenen van een spiritueel ontwaken aanwijzen.

1. Je hebt je overtuigingen opnieuw geëvalueerd

Je kunt niet zeggen dat je een spiritueel ontwaken bereikt hebt als je niet eerst al je overtuigingen opnieuw geëvalueerd hebt. Het gaat daarbij om je overtuigingen over het leven, de dood, religies, de maatschappij, vrienden, de toekomst, spiritualiteit, en praktisch alles om je heen.

Dit betekent niet dat je de meningen die je erover hebt helemaal moet veranderen, maar je zult ze in ieder geval aan een flink oordeel onderworpen hebben. Overtuigingen conditioneren de manier waarop je de wereld interpreteert. En hoewel het zo lijkt, kies je ze niet uit vrije wil. De meeste zijn door een systeem opgelegd.

2. Je beoefent onthechting

Deze onthechting manifesteert zich in alle zintuigen. Het duidelijkst is dat in onze houding tegenover materiële dingen. Het bezitten of kopen van dingen wordt een secundaire prioriteit. Je leert ook onthechting te oefenen met je gezin, je vrienden, je huisdieren, je grillen, en je leven zelf.

Maar interpreteer dit teken niet verkeerd. Het gaat niet over desinteresse, isolement, of totale verzaking. Het gaat erom dat je leert je prioriteiten te bepalen. Je hebt ook geleerd dat overdreven gehechtheid leidt tot obsessie, pijn en zelfs hebzucht.

We denken dat je dit misschien ook interessant vindt om te lezen:
Wat gebeurt er met je lichaam als je yoga gaat beoefenen?

3. Je hebt je verbonden met de natuurlijke wereld

Spiritueel ontwaken
Spiritueel ontwaken houdt in dat je de overtuigingen die we erop nahouden opnieuw evalueert, zodat nieuwe fundamenten ons in staat stellen verder te gaan.

Je voelt je één met de aarde, de bomen, de dieren, de lucht en de lucht. Ondertussen geven wolkenkrabbers, snelwegen en technologie je een nare smaak in je mond. Het lijkt er in die zin op dat je er alleen door de verbinding met de natuur in slaagt je kalm en op je gemak te voelen.

Natuurlijk betekent dit niet per se dat je naar een landelijke streek bent verhuisd of het leven in de stad helemaal afzweert. Soms heb je gewoon geen keus. Niets houdt je echter tegen om deze verbondenheid te bereiken door kleine momenten van ontsnapping. Je waardeert meer alles wat te maken heeft met de aarde, haar ecosysteem, en de levende wezens die haar bewonen.

4. Je hebt geleerd je werkelijke prioriteiten vast te stellen

Is het echt de moeite waard een enorm offer te brengen om een bepaald voorwerp te verwerven? Ben ik beter af als ik mijn tijd met deze persoon of met iemand anders doorbreng? Heb ik deze traktatie nu echt nodig? Dit zijn enkele voorbeelden van de vragen die je jezelf stelt in de volgorde van dit teken.

Door een proces van innerlijke meditatie heb je vastgesteld wat werkelijk belangrijk is in je leven. De rest heb je uit de weg geruimd omdat het je niet bevredigt, je niet interesseert, of omdat je gelooft dat het je niet ten goede komt.

Dit gebeurt op verschillende manieren. Sommige mensen veranderen hun eetpatroon, terwijl anderen het gebruik van technologie tot een minimum beperken, en er zijn er die zelfs hun baan opzeggen.

5. Je voelt je vrijer

Vrijheid is het uiteindelijke doel van spiritueel ontwaken. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is dit echter geen geluk. Hoewel geluk op de een of andere manier komt, is vrijheid eigenlijk de stap die je laat weten dat je op de goede weg bent. Je beseft het bijna onmiddellijk.

De vorige stappen en die we nu gaan opnoemen geven je toegang tot een gevoel van vrijheid dat je nog nooit in je leven genoten hebt. Het is een oprechte, zuivere, en openbarende vrijheid.

6. Je ‘hebt het evenwicht gevonden tussen geest en lichaam

Deze woorden klinken misschien wat metafysisch, maar ze corresponderen in werkelijkheid op verschillende manieren met de werkelijkheid. Je leert bijvoorbeeld dat lichamelijke gezondheid net zo belangrijk is als geestelijke gezondheid.

Je zorgt voor je lichaam met een gezond dieet en lichaamsbeweging en neemt in je leven technieken, methoden en gewoonten op die je gemoedsrust en ontspanning geven.

Dit is iets wat vaak aangeprezen wordt, hoewel onze individuele interesses en doelen natuurlijk vaak verschillen. Bovendien wordt een echt evenwicht niet altijd bereikt, want de meeste mensen richten zich alleen op lichamelijke gezondheid als belangrijkste aandachtspunt.

7. Je bent vriendelijker

Vriendelijkheid is een ander kenmerk van spiritueel ontwaken. Eerst oefen je het met jezelf, en dan oefen je het met de mensen om je heen. Je associeert het ook met de band die je met de natuur hebt opgebouwd.

Natuurlijk kan vriendelijkheid zich alleen manifesteren door actie. Het is niet genoeg dat je denkt dat je iemand bent die vriendelijk is of dat je sporadisch een actie doet. Vriendelijkheid is een vlag die permanent gehesen moet worden.

8. Je bent niet langer bang voor de dood

Voor veel volgelingen van spiritueel ontwaken is dit een van de essentiële stappen om die te bereiken. De angst voor de dood uitbannen is een van de vele manieren waarop je onthechting beoefent. De dood vrezen is ook het leven vrezen, dus je kunt deze zware rugzak niet eeuwig op je rug dragen.

Dit betekent echter niet dat je er onverschillig tegenover staat of dat je een eind aan je leven wilt maken. Integendeel, je begrijpt dat het een natuurlijk proces is, een proces dat de ervaringen en lessen van het leven niet hoeft te conditioneren of terzijde te schuiven.

9. Je voelt je niet ongemakkelijk om alleen te zijn

Dit teken heeft zijn nuances, want een van de andere kenmerken van het proces van spiritueel ontwaken is het voelen van een diep gevoel van eenzaamheid. Dit is heel begrijpelijk, want tijdens je ontwaken voel je je vaak niet prettig omringd door een maatschappij vol trots en mensen die oppervlakkig, egocentrisch en leeg zijn. Als je niemand hebt die net zo denkt als jij, voel je je natuurlijk eenzaam.

Na verloop van tijd evolueert dit gevoel dan tot een gevoel van troost met die eenzaamheid. Het gaat er niet om je af te zonderen, maar om het feit dat je, in tegenstelling tot de meeste mensen, geen probleem hebt met alleen zijn. Met andere woorden, je kunt gelukkig met jezelf leven.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Stoelyoga: oefeningen voor senioren

10. Je wilt een nuttig mens zijn

Anderen helpen
Spiritueel ontwaken geeft ons de aanmoediging om anderen te helpen en de maatschappij ten goede te veranderen.

Je kunt niet werkeloos toekijken bij een maatschappij die zichzelf vernietigt. Het is nutteloos om je ongenoegen ermee via je woorden te laten blijken; je moet deze gedachte omzetten in doordachte actie. De beste manier om dit te doen is je een nuttige houding eigen te maken, een houding die je helpt de kleine of grote problemen om je heen op te lossen.

Lid worden van liefdadigheidsinstellingen, initiatieven voor het behoud van de planeet beginnen of steunen, en in je gemeenschap voordrachten houden om bepaald gedrag te bevorderen zijn maar enkele voorbeelden hiervan. Je sluit je niet de hele dag in je huis op om op je gedachten te mediteren, want dat lost niets op.

11. Je beoefent onvoorwaardelijke liefde

Een ander groot voorbeeld van spiritueel ontwaken is onvoorwaardelijke liefde. Je moet beginnen eerst liefde voor jezelf te beoefenen en dan pas voor anderen. Het is heel belangrijk dat je deze volgorde aanhoudt; anders beoefen je het met een zekere mate van hypocrisie.

Onvoorwaardelijke liefde is de liefde die je beoefent zonder voorwaarden te stellen, ondanks de gevolgen, en zonder emotionele of fysieke beperkingen. Dit is, voor velen, ware liefde.

12. Je gevoeligheid is verhoogd

Een van de manieren waarop dit symptoom zich manifesteert is via het vorige. Maar niet alleen de manier waarop je liefde waarneemt of uitoefent is gevoeliger geworden, ook al je gevoelens zijn dat. Je bent nu niet meer bang om ze te uiten.

Met andere woorden, je leeft niet meer als een gevangene van emoties als pijn, woede of haat. Het betekent niet dat je deze gevoelens onderdrukt, maar wel dat je ze niet naar buiten laat stormen en je stemming conditioneert. Je bent wijzer of slimmer in het kiezen van welke gevoelens je prioriteit geeft in je leven.

13. Je voelt je in vrede

Vrede is een ander onmiskenbaar teken van spiritueel ontwaken. Ieder mens ontwikkelt het anders. Iemand kan vrede vinden nadat hij naar de rand van de stad verhuisd is; anderen kunnen die zonder problemen ontwikkelen in het centrum van een bruisende stad.

In elk geval stelt vrede je in staat het hoofd te bieden aan emotionele onevenwichtigheid, rusteloosheid, en vooroordelen die dag na dag aan je kunnen vreten. Ze is blijvend en wordt versterkt door allerlei activiteiten die je als plezierig hebt aangemerkt. Deze vrede kan komen terwijl je je kind borstvoeding geeft, mediteert, met je huisdier speelt, of kookt.

De tekenen van spiritueel ontwaken gebeuren niet altijd in een bepaalde volgorde

Bedenk, voordat je afsluit, dat de tekenen die we opgesomd hebben niet in chronologische volgorde staan. Ze manifesteren zich niet na elkaar, want elk proces van spiritueel ontwaken is anders.

Het kan ook zijn dat je slechts enkele van de tekenen ontwikkelt en toch een spiritueel ontwakingsproces doormaakt. Zeker is dat als je op het juiste pad bent, het niet lang zal duren voor je het beseft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Athan, A., & Miller, L. Spiritual awakening through the motherhood journey. Journal of the Motherhood Initiative for Research and Community Involvement. 2005; 7(1).
  • Galanter, M., Dermatis, H., & Sampson, C. Spiritual awakening in alcoholics anonymous: empirical findings. Alcoholism Treatment Quarterly. 20014; 32(2-3): 319-334.
  • Sol, M., & Luna, A. The spiritual awakening process. Luna & Sol Pty Ltd. 2019.
  • Taylor, S. Two modes of sudden spiritual awakening? Ego-dissolution and explosive energetic awakening. International Journal of Transpersonal Studies. 2018; 37(2): 131-143.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.