Je mentale gezondheid verbeteren: wat kan helpen?

De mentale gezondheid kan worden verbeterd met lichaamsbeweging, een gezonde levensstijl en bepaalde speciale gewoonten en therapieën. In dit artikel presenteren we enkele effectieve tips om je mentale welzijn te optimaliseren.
Je mentale gezondheid verbeteren: wat kan helpen?

Laatste update: 30 april, 2021

Mentale gezondheid gaat over algemeen psychologisch welzijn. Dit omvat het eigen gevoel van welzijn en een goed vermogen om gevoelens te verwerken en relaties te beheren.

Mensen met een goede mentale gezondheid zijn in staat om zowel gedrag als emoties onder controle te houden en kunnen effectiever omgaan met hun problemen.

Om een stabiele mentale gezondheid te bereiken, moeten we werken aan zelfvertrouwen, eigenwaarde en stressmanagement. Op dezelfde manier is het opbouwen van goede relaties met andere mensen een fundamentele pijler.

Het is belangrijk om te weten dat psychologisch gezond zijn veel meer inhoudt dan alleen niet depressief of angstig zijn. Laten we ontdekken waarom!

Lichamelijk welzijn is verbonden met mentale gezondheid

Er is een Latijns gezegde dat zegt: “Mens sana in corpore sana.” Vertaald staat hier “een gezonde geest in een gezond lichaam.” Om een goede mentale gezondheid te bereiken, mogen we niet vergeten om voor ons lichaam te zorgen.

Wanneer de fysieke toestand wordt verbeterd, neemt ook het psychologische welzijn toe. Hoewel veel mensen dit niet weten, heeft lichaamsbeweging ook gunstige effecten op de hersenen. Het helpt bij het vrijkomen van endorfines, waarvan de chemische substantie invloed heeft op de gemoedstoestand.

Een onderzoek aan de Universiteit van Baskenland wees uit dat door lichaamsbeweging de hersenen dankbaarheid voelen.

Het activeert ook het traject van beloningen van de hersenen, de gebieden van morele cognitie zoals de ventromediale prefrontale cortex, de dorsomediale prefrontale cortex en de cortex cingularis anterior. Deze hangen samen met de beleving van emoties en motivatie.

Wees voorzichtig met je gewoonten

Je mentale gezondheid verbeteren door voor jezelf te zorgen

Het is erg belangrijk om ons lichaam als een geheel te zien, in plaats van als afzonderlijke delen. Het menselijk lichaam werkt synchroon. Daarom zijn het handhaven van een goed slaappatroon en een gezond voedingspatroon fundamentele pijlers voor een goede mentale gezondheid.

Ook moeten we giftige gewoonten vermijden. Het consumeren van alcohol of het gebruiken van een ander opwindend genotsmiddel zal je mentale gezondheid veranderen. Artsen blijven volhouden dat we ze moeten vermijden, omdat ze, naast een verslavingsprobleem, ernstige stemmingswisselingen kunnen veroorzaken.

Een wetenschappelijk onderzoek (Spaanse link) dat in 2010 werd uitgevoerd, raadde yoga aan als een optimale behandeling voor verslavingen en slechte gewoonten, aangezien we psychologische en fysieke voordelen halen uit deze therapie.

Ook interessant om te lezen:
Zeven yogahoudingen voor geluk

Verminder stress om je mentale gezondheid te verbeteren

De moderne levensstijl van vandaag maakt het dagelijkse leven vol stressvolle situaties en angst. Daarom is het essentieel om te leren omgaan met stress of het op zijn minst een beetje te verminderen om onze mentale gezondheid en algemeen welzijn te verbeteren.

Het idee is om al die negatieve gevoelens van onze dagelijkse routine te compenseren met kleine dingen die ons gelukkig maken of helpen ontspannen. In dit geval kun je ook ontspannende oefeningen proberen, zoals yoga of pilates.

Op dezelfde manier kan het maken van korte uitstapjes buiten de stad of gewoon weg van die negatieve omgeving de situatie aanzienlijk verbeteren.

Uit je mening

Het is normaal om soms bang of nerveus te zijn om je mening of gevoelens te uiten. Niemand wil zich in een groep afgewezen voelen of anderen beledigen. Daarom is vrijuit praten vaak wat ingewikkeld.

Als je echter je gevoelens, voorkeuren of ideeën voor je houdt, dan kan dit mentale gezondheidsproblemen veroorzaken. Je moet dus leren om jezelf vrij en zonder angst te uiten, omdat het je een gevoel van vrijheid en kalmte zal geven.

Ondersteuningsgroepen kunnen ook helpen

Therapieën voor je mentale gezondheid

Naast deze tips zijn er bepaalde opties die kunnen helpen je mentale gezondheid te verbeteren. Ten eerste is er psychotherapie. Er zijn verschillende soorten, maar de meeste bieden vergelijkbare voordelen:

  • Het biedt de tools die nodig zijn om conflicten beter te onder controle te houden en beperkende overtuigingen te veranderen.
  • Het biedt ondersteuning en vertrouwelijkheid, wat helpt om af te reageren.
  • Ook is het heel goed om jezelf beter te leren kennen.

Ondersteuningsgroepen zijn een ander alternatief voor het verbeteren van je mentale gezondheid. Ze zijn gevormd rond een gemeenschappelijk concreet probleem en bieden vriendschappen, steun en voorbeelden over hoe te verbeteren.

Medicijnen zijn ook essentieel voor bepaalde psychische problemen. Het stelt bepaalde behandelingen vast op basis van wetenschappelijk bewijs, die de symptomen aanzienlijk verbeteren, hoewel ze afhankelijk zijn van het type aandoening en de patiënt. In sommige gevallen kan een ziekenhuisbehandeling nodig zijn.

Conclusie

Kortom, elke persoon heeft op verschillende manieren baat bij bepaalde maatregelen of behandelingen. Als er iets is dat je mentale gezondheid in gevaar brengt, moet je daarom zo snel mogelijk een specialist raadplegen. Psychologen en psychiaters zijn specialisten die kunnen helpen het leven en het psychologisch welzijn te verbeteren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.