Wat is rhinomodelatie en wat zijn de voordelen?

De behoefte om sommige aspecten van onze fysionomie te verbeteren, vanuit esthetisch oogpunt, leidt tot het onderzoeken en voorstellen van nieuwe procedures. Een daarvan is rhinomodelatie.
Wat is rhinomodelatie en wat zijn de voordelen?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 23 januari, 2023

Van de verschillende esthetische procedures die er tegenwoordig bestaan, biedt rhinomodelatie enkele voordelen om het uiterlijk van de neus te verbeteren, zonder dat je een operatie hoeft te ondergaan. In het bijzonder spuit men bij deze behandeling hyaluronzuur in de neus.

Deze substantie vormt zich om bepaalde onregelmatigheden in de neus te helpen corrigeren. Hoewel het ook zijn risico’s en beperkingen heeft.

Wat is rhinomodelatie en waarvoor wordt het gedaan?

Het woord rhinomodelatie is een samenstelling van rhino (neus) en modelleren of modelleren. Deze procedure bestaat uit het vormen van de neus zonder dat een operatie nodig is, om verschillende esthetische problemen te corrigeren.

Hiervoor worden fillers ingespoten. De meest voorkomende is hyaluronzuur. Er zijn verschillende doelen die iemand die rhinomodelatie laat uitvoeren nastreeft. Denk hierbij aan onder andere de onderstaande doelen.

 • De grootte verdoezelen.
 • Verbeteren van de neusrug.
 • Wijzigen van de nasolabiale afsluiting.
 • De breedte van de flappen matigen.
 • Profileren van de tip en corrigeren van tip droop.
 • Misvormingen, uitsteeksels, afwijkingen en lichte asymmetrieën omvormen.

Bij dit alles streeft men altijd naar verbetering van de harmonie van het gezicht. Hoewel rhinomodelatie ook kan worden toegepast om ongewenste resultaten van een eerdere neuscorrectie tegen te gaan.

Hoe verloopt de procedure?

De rhinomodelatie procedure is snel en eenvoudig. Men kan de ingreep poliklinisch uitvoeren. Er is dus geen ziekenhuisopname of een bijzondere voorbereiding voor nodig.

Het komt niet vaak voor dat de persoon gevraagd wordt een of andere test te ondergaan. Behalve in gevallen waarin allergieën voor fillers of allergieën voor plaatselijke verdovingsmiddelen (Spaanse link) worden vermoed.

Natuurlijk zal de arts onderzoeken van het gezicht en de neus uitvoeren. Er worden zelfs computersimulaties uitgevoerd om de meest geschikte vorm te bepalen die gemodelleerd moet worden. We moeten opmerken dat behandelaar de procedure moet uitvoeren in een ruimte die voldoet aan de juiste sanitaire omstandigheden en door specialisten.

In het algemeen voert men een rhinomodelatie uit volgens deze stappen:

 • Op het te behandelen gebied wordt plaatselijke verdoving aangebracht, waarbij enkele ogenblikken wordt gewacht tot deze is uitgewerkt.
 • We gaan verder met micro-injecties van hyaluronzuur. Men kan ook calciumhydroxyapatiet gebruiken, dat de aanmaak van collageen bevordert.
 • De injecties worden strategisch geplaatst, op de brug of op de punt van de neus, afhankelijk van de te verwachten vorm.
 • Het hyaluronzuur is in vloeibare vorm, maar verhardt als het in de huid komt, zodat er geen verband of spalkjes nodig zijn.

Rhinomodelatie duurt tussen een half uur en 45 minuten. Als de procedure voltooid is, kan de patiënt vertrekken, zonder dat er een herstelperiode nodig is.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Verslaving aan neusspray: komt dit voor?

Verzorging na rhinomodelatie

Neusoperatie
Niet altijd zijn de resultaten van een neuscorrectie naar wens. In dat geval kan men de rhinomodelatie met hyaluronzuur uitvoeren.

Ondanks de schijnbare eenvoud moeten patiënten een reeks verzorgingen na rhinomodelatie in acht nemen, vooral tijdens de eerste dagen.

 • Slaap niet op je buik.
 • Stop met het dragen van een bril.
 • Raak je neus niet aan en knijp er niet in.
 • Rust 48 uur uit.
 • Vermijd blootstelling aan de zon of intense hitte.
 • Vermijd zware lichamelijke activiteiten, vooral die waarbij je je neus kunt stoten.

Het wordt ook aanbevolen vaak zonnebrandcrème te gaan gebruiken, omdat vroegtijdige veroudering bijdraagt aan het verlies van natuurlijk hyaluronzuur.

Voordelen en beperkingen

Rhinomodelatie heeft zo zijn voordelen ten opzichte van andere cosmetische ingrepen. Zo is er in vergelijking met chirurgie (neuscorrectie) minder kans op infectie omdat er geen open wonden zijn.

Het is minder pijnlijk en minder invasief. Het laat ook geen littekens achter. Ook is het herstel korter. Een ander voordeel is dat hyaluronzuur een resorbeerbare stof is.

De resultaten zijn onmiddellijk zichtbaar , hoewel ze een beperkte duur hebben. Gemiddeld is dat meestal 12 maanden. Daarna moet men de procedure herhalen. Met toestemming van de arts kan polymethylmethacrylaat (Spaanse link) worden gebruikt voor een permanenter resultaat.

Polymethylmethacrylaat is niet in alle landen toegestaan. Sommige overheden hebben het verboden vanwege de risico’s.

Een beperking is dat het alleen enkele esthetische problemen corrigeert. Als zodanig kan het de botbasis of het kraakbeen niet wijzigen. Ook brengt het geen voordelen voor de ademhaling, in tegenstelling tot wat kan optreden bij functionele neuscorrectie (Spaanse link).

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Wil je een eind maken aan die puistjes op je neus?

Reacties en bijwerkingen van rhinomodelatie

Rhinomodelatie
Hyaluronzuur kent steeds meer toepassingen in de esthetiek. Artsen kunnen het bijvoorbeeld in de lippen injecteren om volume te geven.

In de dagen na een rhinomodelatie zijn er meestal bepaalde reacties, zoals roodheid of zwelling van het gebied, evenals kleine blauwe plekken. Hiervoor worden ontstekingsremmers en zalven voorgeschreven.

Anderzijds kunnen er, hoewel niet frequent, bijwerkingen van hyaluronzuur optreden, zoals granulomen, allergische reacties door overgevoeligheid en zelfs huidnecrose. Er is ook kans op infecties, en het kan de neusademhaling beïnvloeden. Dit is afhankelijk van de anatomische kenmerken van de neus van de patiënt.

Ten slotte kunnen sommige resultaten esthetisch niet bevredigend zijn, omdat ze asymmetrieën vertonen. In deze gevallen kan de arts het hyaluronzuur, indien de patiënt dat wenst, verwijderen.

Voor wie wordt het aanbevolen?

Het is belangrijk te bedenken dat de arts met rhinomodeling slechts enkele kleine onvolkomenheden kan corrigeren. Daarom is het niet zinvol bij veranderingen zoals een prominente neusrug, een zeer grote neus of een afwijkend septum. In deze gevallen worden andere procedures aanbevolen, zoals traditionele neuscorrectie of ultrasone neuscorrectie (Engelse link).

Aan de andere kant mag men rhinomodeling niet toepassen bij minderjarigen. Dit omdat bij hen de vorming van het reukorgaan nog niet volledig ontwikkeld is. Het wordt ook niet aanbevolen voor mensen met stollingsstoornissen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alcalá PD, Martínez GEC. Rinomodelation with Fillers . Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2017; 15(1): 56-58.
 • Barrera J.Application of Ultrasonic Piezoelectric Technology for Rhinoplasty.Facial Plastic Surgery & Aesthetic Medicine. 2022; 165-167. http://doi.org/10.1089/fpsam.2022.0029
 • Collado-Chagoya R, Cruz-Pantoja R, Hernández-Romero J, León-Oviedo C, et al . Alergia a anestésicos locales: serie de casos y revisión literatura. Rev. mex. anestesiol. 2019;  42(4): 296-301.
 • Fernández L, Minzer S, Sarmiento D. Rinomodelación y uso de Metacrill® en la punta nasal: Revisión de la literatura y presentación de un caso. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. 2015;  75(3): 251-256.
 • Lanzas Pérez J, Lerma García D. Rinomodelación sin cirugía con ácido hialurónico de alta reticulación. International Congress of Body Image & Health (BIAH); 2018: 152.
 • Zambrana Rojas M. Rinoplastía estética y funcional. RBCP. 2021; 1(2): 34-39.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.