Wat is osteopathie en wanneer is het aan te bevelen?

Spierproblemen, migraine, duizeligheid, en constipatie zijn enkele van de ziekten die met osteopathie behandeld kunnen worden. Hoe werkt het? Dat vertellen we je in dit artikel.
Wat is osteopathie en wanneer is het aan te bevelen?
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 12 september, 2022

Er zijn verschillende disciplines die het menselijk lichaam vanuit een holistisch gezichtspunt willen benaderen. Osteopathie is een therapeutische tak die tot doel heeft het evenwicht in het lichaam te herstellen door middel van manuele technieken. In dit artikel vertellen we je meer over deze alternatieve geneeswijze.

Osteopathische geneeskunde, of osteopathie, is gewijd aan het behoud van de perfecte harmonie van organische functies binnen het osteomusculaire, cardiovasculaire, respiratoire, lymfatische, en zenuwstelsel. Als zodanig is het een aanvulling op de conventionele geneeskunde. Osteopathie mag de professionele medische benadering niet vervangen.

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een therapeutische tak die gezondheidskwalen tracht te voorkomen en te behandelen door middel van een reeks manuele technieken en niet-invasieve procedures. Het vereist een uitgebreide kennis van de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam en richt zich op het herstel van de homeostase van alle organen en systemen.

Daarnaast heeft deze discipline een holistische kijk op gezondheid; dat wil zeggen dat ze het menselijk lichaam analyseert en benadert als een eenheid en niet als een reeks onafhankelijke organen. Voor osteopaten beïnvloeden en compromitteren veranderingen in één systeem het functioneren van de rest.

Een voorbeeld zijn psychische gezondheidsproblemen die ook het darmwelzijn beïnvloeden. Zoiets is het geval bij het prikkelbare darmsyndroom.

Waaruit bestaat het?

Osteopathische behandelingen zijn gericht op het verlichten van kwalen door uitwendige prikkels die interne reacties proberen op te wekken die het integraal functioneren herstellen. Dit in tegenstelling tot de traditionele geneeskunde, die zich alleen richt op de behandeling van het aandachtspunt of het symptoom dat het ongemak uitlokt.

Uit een studie (Engelse link) die tussen 2013 en 2020 werd uitgevoerd, bleek dat osteopathie veelbelovend kan zijn bij de behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Volgens de auteurs toont het effectief bewijs bij de verlichting van chronische lage rugpijn en lage rugpijn bij zwangerschap.

Osteopathie werd in de Verenigde Staten ontwikkeld, in 1874, door Andrew Taylor Still, en wordt momenteel erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook is deze beroepsuitoefening legaal in de Verenigde Staten, Engeland, en Frankrijk. Intussen wordt het in Spanje tot de competenties van fysiotherapie gerekend.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
Osteogenese: hoe groeien botten?

Is er een verband tussen osteopathie en fysiotherapie?

Osteopathie
Osteopathie heeft verschillende wettelijke niveaus, afhankelijk van het land waar ze beoefend wordt. Ze wordt niet altijd als een zelfstandige discipline beschouwd.

Osteopathie en fysiotherapie hebben een zeer nauwe relatie, want beide disciplines gebruiken manuele technieken en niet-invasieve manoeuvres om gezondheidstoestanden te corrigeren.

Bovendien zijn ze gericht op het verlichten van pijn bij de patiënt, het herstellen van het individuele welzijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daarom is het gebruikelijk dat beide takken samenwerken om betere resultaten te bereiken.

De voordelen van osteopathische geneeskunde

Het belangrijkste voordeel van osteopathische therapie is haar filosofie van zo min mogelijk ingrijpen in en binnendringen van het menselijk lichaam. In het algemeen wordt ze beheerst door holisme en globalisme in de benadering van kwalen.

De osteopaat bestudeert de oorsprong en evolutie van de ziekte zonder direct in te grijpen in een enkel brandpunt of kwaal. Op zijn beurt bevordert en stimuleert de discipline het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam, zonder dat daarbij invasieve technieken, zoals medicijnen en chirurgie, nodig zijn.

Anderzijds zijn er weinig ongewenste bijwerkingen van osteopathie. Er zijn lichamelijke reacties, maar die worden nuttig geacht om de lichaamswerking te herstellen. Daarnaast worden vermoeidheid en duizeligheid meestal verklaard door de toestand van herstel waaraan het lichaam na de sessies wordt blootgesteld.

Een van de grote voordelen van deze therapievorm is ook de vermindering van het gebruik van bepaalde medicijnen. Mensen mogen echter de conventionele medische behandeling niet op elk moment opgeven zonder strikte toestemming van een arts.

Soorten osteopathie

Osteopathie wordt in drie hoofdtakken ingedeeld. Elke is erop gericht verschillende groepen organen aan te pakken om het ongemak van mensen te verlichten.

1. Structurele osteopathie

Deze tak richt haar aandacht op het bewegingsapparaat en het bewegingsapparaat. Ze voert namelijk een gedetailleerde studie en een alomvattende aanpak uit van botten, spieren, gewrichten, pezen, fasciën en ligamenten.

Structurele osteopathie heeft echter geen overtuigende resultaten laten zien bij de behandeling van bijvoorbeeld artrose. Dit wordt bevestigd door wetenschappelijke studies (Spaanse link).

2. Viscerale osteopathie

Het hoofddoel van deze tak is de holistische analyse van alle holle en vaste ingewanden van het menselijk lichaam, met speciale nadruk op zowel het gastro-intestinale als het urogenitale apparaat. Daardoor is het mogelijk aandoeningen als chronische gastritis op te sporen en aan te pakken.

3. Craniale osteopathie

Craniale osteopathie richt zich onder andere op de encefalische structuren en hun intieme relatie met het centrale zenuwstelsel. Het besteedt speciale aandacht aan aandoeningen als duizeligheid, migraine, en houdingsproblemen. Het is ook van groot belang bij otorinolaryngologisch en endocrien onderzoek.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Beste oefeningen voor je rug met dumbbells

Enkele van de meestvoorkomende osteopathische technieken

Vrouw wordt behandeld
Het gebruik van de Trust techniek wordt door de beoefenaars in het algemeen het meest erkend. Maar osteopathie kent nog vele andere benaderingen van behandeling.

Osteopaten gebruiken een grote verscheidenheid aan manuele technieken en niet-invasieve procedures bij het verlichten van kwalen. Tot de meestvoorkomende behoren de volgende:

  • Spierenergie-techniek. De techniek past een geleidelijke weerstand toe op de actieve contractie van de musculatuur van de persoon. Daardoor is het mogelijk spierzwakte te behandelen, ontstekingen te verminderen, en de gewrichtsactiviteit te verbeteren.
  • Jones-techniek. Hierbij worden gevoelige gebieden en pijn triggerpoints gelokaliseerd, en worden mobilisatiehoeken gebruikt die de pijn verminderen. Het is nuttig bij problemen zoals spiercontracturen, neuralgie, en overbelasting van het bewegingsapparaat.
  • Myofasciale release. Dit is erop gericht de fascie die de spieren bedekt los te maken en de pijn veroorzaakt door de abnormale verkleving ervan te verminderen.
  • Vertrouwenstechniek. Deze is gebaseerd op het opnieuw uitlijnen van de gewrichten door snelle, pijnloze en ook gecontroleerde bewegingen. Het geeft meestal een gevoel van onmiddellijke verlichting. Dit is de bekendste techniek.

Wanneer wordt osteopathie aanbevolen?

Osteopathie is nuttig bij een grote verscheidenheid van lichamelijke en functionele aandoeningen. Eerst moet de persoon een arts zien om een nauwkeurige diagnose van de ziekte te krijgen. Op die manier kan de specialist de behandeling sturen en verschillende therapeutische alternatieven bieden. Enkele van de meest voorkomende indicaties voor osteopathie zijn de volgende:

  • Musculoskeletale problemen: contracturen, tendinitis, verstuikingen, radiculopathieën, trauma en ook degeneratieve gewrichtsaandoeningen.
  • Maagdarmstoornissen: winderigheid, constipatie, gastritis, buikkoliek, prikkelbare darmsyndroom en indigestie.
  • Aandoeningen van de luchtwegen: bronchitis, astma, en chronische obstructieve longziekte (COPD).
  • Genitourinaire aandoeningen: dysmenorroe, amenorroe, en blaasincontinentie.
  • Zwangerschapsproblemen: lumbale pijn, ischias, schaampijn.
  • Craniale aandoeningen: trigeminusneuralgie, duizeligheid, migraine, slapeloosheid en chronische vermoeidheid.
  • Pediatrische aandoeningen: zuigelingenkoliek.

Contra-indicaties van osteopathie

Osteopathische therapie is gecontra-indiceerd bij mensen met tekenen van structurele botzwakte ten gevolge van tumorprocessen, en reumatische, ontstekings- of vasculaire veranderingen. Dat is het geval bij patiënten met reumatoïde artritis, botmetastase, breuken, instabiele gewrichten, osteopenie en recente operaties.

Andere aandoeningen waarbij osteopathie gecontra-indiceerd is zijn onder andere de volgende:

  • Carotis- of vertebrobasilaire aandoeningen.
  • Hypercoagulabele toestanden.
  • Diepe veneuze trombose.
  • Infecties van de luchtwegen.
  • Psychiatrische aandoeningen.
  • Open wonden.
  • Tumoren.

Voortdurende medische begeleiding garandeert het succes van de behandeling

Osteopathie is een therapeutische discipline die uitwendige prikkels door middel van manuele technieken gebruikt om verschillende aandoeningen in het lichaam te verlichten. Daarom is het een aanvullend hulpmiddel bij professionele behandeling, dat de behandeling door een specialist niet mag vervangen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jagua Gualdrónz A. Medicina alternativa en el tratamiento de la osteoartrosis y artritis reumatoide. Revisión sistemática de la literatura y meta-análisis. Rev.Colomb.Reumatol. 2012;  19( 4 ): 234-244.
  • Bagagiolo DRosa DBorrelli F. Efficacy and safety of osteopathic manipulative treatment: an overview of systematic reviews
  • Dal Farra F, Risio RG, Vismara L, Bergna A. Effectiveness of osteopathic interventions in chronic non-specific low back pain: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2021 Jan;56:102616.
  • Cicchitti L, Martelli M, Cerritelli F. Chronic inflammatory disease and osteopathy: a systematic review. PLoS One. 2015 Mar 17;10(3):e0121327.
  • Ruffini N, D’Alessandro G, Cardinali L, Frondaroli F, Cerritelli F. Osteopathic manipulative treatment in gynecology and obstetrics: A systematic review. Complement Ther Med. 2016 Jun;26:72-8.
  • Eguaras N, Rodríguez-López ES, Lopez-Dicastillo O, Franco-Sierra MÁ, Ricard F, Oliva-Pascual-Vaca Á. Effects of Osteopathic Visceral Treatment in Patients with Gastroesophageal Reflux: A Randomized Controlled Trial. J Clin Med. 2019 Oct 19;8(10):1738.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.