Wat is een ophthalmoplegische migraine?

Een ophthalmoplegische migraine lost meestal vanzelf op en veroorzaakt geen complicaties. Het mag echter niet genegeerd worden.
Wat is een ophthalmoplegische migraine?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 23 januari, 2023

Een ophthalmoplegische migraine is een zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door hevige pijn in één oog. Het wordt geclassificeerd als oculaire hoofdpijn, dat wil zeggen, hoofdpijn veroorzaakt door een probleem in de ogen.

De waarheid is dat dit niet altijd gepaard gaat met migrainepijn. Als het voorkomt, voelt de patiënt dit alleen aan één kant van de schedel en vóór de centrale episode.

Een oogheelkundige migraine wordt ook wel oogheelkundige, retinale of stille migraine genoemd. Verschillende deskundigen vinden echter dat het geen “migraine” genoemd mag worden, omdat het dat strikt genomen eigenlijk niet is. De nauwkeurigere naam (Engelse link) voor deze aandoening is “terugkerende pijnlijke oftalmoplegische neuropathie.”

Wat is een oftalmoplegische migraine?

Een oftalmoplegische migraine is een zeldzame aandoening. Volgens schattingen van deskundigen treft het slechts ongeveer 0,7 mensen per miljoen inwoners in een jaar.

Artsen definiëren het als de aanwezigheid van ten minste twee episoden waarin er pijn is aan één kant van het hoofd, vergezeld van verlamming van één of meer van de drie oogmotorische zenuwen. In de loop der tijd is echter ontdekt (Engelse link) dat niet alle getroffenen migraineachtige hoofdpijn hebben.

Deze aandoening is niet gemakkelijk te diagnosticeren, omdat ophthalmoplegische migraine symptomen heeft  (Spaanse link) die lijken op die van andere aandoeningen, zoals cerebrale aneurysma’s, myasthenia gravis, schwannoom van de derde hersenzenuw, hypofyse apoplexie, Tolosa-Hunt syndroom, en idiopathische of ischemische craniale parese.

De eerste verschijnselen verschijnen tijdens de kindertijd of vroege volwassenheid. Dit is een chronische maar cyclische aandoening. Iemand kan jaren zonder voorvallen en dan verschillende achter elkaar hebben. Het laat geen gevolgen na.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Reyvow: een behandeling voor migraine

De symptomen van een ophthalmoplegische migraine

Vrouw met migraine
Pijn in één oog is niet altijd een migraine. Vermoeidheid en oogaandoeningen spelen ook een rol bij dit symptoom.

De symptomen van ophthalmoplegische migraine kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Pijn aan één kant van het hoofd komt vaak voor en kan tot 1 week of zelfs 14 dagen aanhouden.

Sommige mensen ervaren visusstoornissen vóór de pijn. Dit duurt meestal 20 tot 30 minuten.

Zodra de pijn optreedt, treden symptomen op zoals de volgende.

  • Wazig zicht.
  • Pijn in de ogen.
  • Misselijkheid en braken.
  • Diplopie of dubbel zicht.
  • Gezichtsverlies in slechts één oog.
  • Ongewone gevoeligheid voor licht of geluid.
  • Zwakte in de oogspieren. Dit kan onmiddellijk optreden of tot twee weken na het begin van de hoofdpijn. Meestal duurt het twee weken tot drie maanden. De oorzaak van deze problemen is schade aan de oogzenuwen.
  • Scintillerende scotomen. Ze treffen een of beide ogen. Dit zijn kleine blinde vlekjes die verschijnen in het centrale zicht. Soms gaan ze gepaard met felle, knipperende lichten of zigzaglijnen van licht.

De oorzaken van een ophthalmoplegische migraine

De wetenschap heeft de precieze oorzaak van ophthalmoplegische migraine niet vastgesteld. Op dit moment wordt het niet beschouwd als een migraine als zodanig, maar als een zenuwaandoening.

De dubbelzinnigheid van de naam weerspiegelt de verwarring rond de ware aard ervan. Een ophthalmoplegische migraine is soms in verband gebracht met ziekten als lupus, sikkelcelanemie, epilepsie of zelfs depressie. Recentere gegevens wijzen er echter op dat men deze pathologie in verband kan brengen met de volgende oorzaken:

  • Ontsteking van de interne halsslagader of achterste hersenslagader. Deze aandoening genereert een compressie op de oculomotorische zenuwen en veroorzaakt het beeld.
  • Ischemie of vermindering van de bloedstroom in specifieke hersengebieden.
  • Demyeliniserende neuritis of neuropathie. Dit is een aandoening waarbij er schade is aan de bekleding van de zenuwvezels, waardoor abnormale zenuwimpulsen ontstaan.

Mensen met een familiegeschiedenis van migraine hebben meer kans om ophthalmoplegische migraine te ontwikkelen. Ook hebben mannen en kinderen jonger dan tien jaar meer kans op het ontwikkelen van ophthalmoplegische migraine. Er zijn ook factoren die de symptomen kunnen versterken, zoals hormonale veranderingen, stress, dieet, klimaatverandering of slaapgebrek.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Natuurlijke remedies voor migraine bij kinderen

Diagnose

De diagnose van ophthalmoplegische migraine wordt meestal gesteld door eerst andere aandoeningen uit te sluiten. Dat wil zeggen, een reeks beoordelingen en tests op andere aandoeningen wordt meestal uitgevoerd voordat wordt vastgesteld dat het gaat om een terugkerende pijnlijke ophthalmoplegische neuropathie.

De meest gevraagde tests zijn de volgende.

De behandeling van ophthalmoplegische migraine

Botoxinjectie
Het botulinetoxine behoort tot de laatste lijn behandelingen om dit type migraine aan te pakken.

Als de episodes van ophthalmoplegische migraine mild en sporadisch zijn, zal men geen specifieke behandeling toepassen. In zulke gevallen wordt meestal alleen aanbevolen om enkele leefstijlpatronen aan te nemen, zoals de onderstaande.

  • Verminder je stress.
  • Slaap goed, minstens 7 tot 8 uur per dag.
  • Verminder je consumptie van alcohol, cafeïne en tabak.
  • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging.
  • Zorg voor een evenwichtig dieet.

Omdat een ophthalmoplegische migraine plotseling kan opkomen, kun je het beste stil blijven zitten totdat de symptomen hun intensiteit verliezen. Als de aandoening zeer ernstig is of na verloop van tijd verergert, is behandeling met medicijnen meestal geïndiceerd:

  • Corticosteroïden. Dit zijn ontstekingsremmers waarmee men de symptomen bij sommige mensen kunnen bestrijden, hoewel ze niet altijd effectief zijn.
  • Het Botuline toxine. Dit is het bekende Botox, dat in dit geval kan helpen om de symptomen te verminderen, maar geen significante effecten op lange termijn heeft.
  • Pregabaline. Dit is een geneesmiddel dat men gebruikt tegen spier- en zenuwpijn. Het blijkt ook een van de meest effectieve te zijn bij de behandeling van gevallen van oftalmoplegische migraine.

Kan het voorkomen worden?

Vaak lost een oftalmoplegische migraine vanzelf op, maar het kan ook verergeren (Engelse link). In dat geval is er een risico op mydriasis of aanhoudende verwijding van de pupillen. Ook kan er een risico zijn op ptosis – dat wil zeggen het permanent hangen van het bovenooglid.

In elk geval kun je het beste kiezen voor een gezonde levensstijl, omdat dit vaak heel effectief is bij het voorkomen van ophthalmoplegische migraine-episodes. Het is ook altijd belangrijk om in contact te blijven met je arts en zijn of haar instructies op te volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gelfand AA, Gelfand JM, Prabakhar P, Goadsby PJ. Ophthalmoplegic “migraine” or recurrent ophthalmoplegic cranial neuropathy: new cases and a systematic review. J Child Neurol. 2012 Jun;27(6):759-66. doi: 10.1177/0883073811426502. Epub 2012 Jan 12. PMID: 22241707; PMCID: PMC3562350.
  • Baltar Yanes, F., Medici, C., Turcatti, E., & González, G. (2016). Neuropatía oftalmoplejica dolorosa recurrente (migraña oftalmoplejica): Caso clínico. Revista Uruguaya de Medicina Interna, 1(2), 65-69.
  • Ortega, A. G., Montañez, F. J., & Molina, F. J. (2021). Neuropatía dolorosa oftalmopléjica recurrente. Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears, 29(4), 27.
  • Förderreuther, Stefanie, and Ruth Ruscheweyh. “From ophthalmoplegic migraine to cranial neuropathy.” Current pain and headache reports 19.6 (2015): 1-6.
  • Kobayashi, Yuya, et al. “Recurrent painful ophthalmoplegic neuropathy with residual mydriasis in an adult: should it be classified as ophthalmoplegic migraine?.” Internal Medicine (2017): 8842-17.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.