Reyvow: een behandeling voor migraine

Reyvow is een nieuw medicijn voor migrainepatiënten. Het is lang geleden dat er op dit gebied van de geneeskunde een nieuw medicijn werd goedgekeurd en dit is een aanzienlijke vooruitgang. In dit artikel zullen we je alles over deze behandeling voor migraine vertellen!
Reyvow: een behandeling voor migraine
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

De goedkeuring van Reyvow was erg belangrijk, omdat het in de behandeling van acute migraine een doorbraak is en het eerste medicijn dat in meer dan twee decennia door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van migraine.

Reyvow is dus een medicijn tegen migraine dat de werkzame stof lasmiditan bevat. Het werkingsmechanisme is anders dan dat van andere geneesmiddelen die bij de acute behandeling van migraine worden gebruikt.

Het is voor de behandeling van gevallen van acute migraine een nieuwe klasse en de nieuwigheid ligt in het feit dat het het enige medicijn van zijn familie met een goedkeuring van het FDA is. Aangezien het een 5-HT1F-receptoragonist is, werkt het zowel centraal als perifeer.

Er hebben verschillende onderzoeken plaatsgevonden (Engelse link) en de resultaten daarvan hebben de werking aangetoond. In vergelijking met deelnemers aan het onderzoek die een placebo kregen was e en hoger percentage van de met Reyvow behandelde patiënten twee uur na de eerste dosis migrainevrij.

Wat is migraine?

Migraine is een vorm van ernstige hoofdpijn die over het algemeen meer vrouwen treft. Het is een hoofdpijn die zich meestal in het midden van het hoofd bevindt en meestal ook andere symptomen met zich meebrengt zoals:

  • het zien van aura’s.
  • misselijkheid.
  • braken
  • gevoeligheid voor licht.

Sommige migraine-aanvallen gaan niet gepaard met het zien van een aura. Wanneer dit echter wel het geval is verhindert het vaak dat mensen door gaan met hun leven. Ook vermindert dit de kwaliteit van hun leven aanzienlijk.

Het is gebruikelijk dat migrainepatiënten verschillende behandelingen ondergaan. Experts raden zelfs aan om medicamenteuze behandeling met alternatieve therapieën of bijvoorbeeld ontspanningstechnieken te combineren, om te proberen minder medicijnen te nemen en zo hun bijwerkingen te vermijden.

Is Reyvow veilig?

Het medicijn wordt in tabletten met twee verschillende concentraties geleverd, namelijk doses van 50 mg en 100 mg. De meest voorkomende bijwerkingen van dit medicijn zijn onder andere:

  • duizeligheid
  • vermoeidheid
  • sedatie
  • misselijkheid
  • braken
  • spierzwakte

Aangezien het medicijn op het centrale zenuwstelsel inwerkt, mag je tijdens de behandeling bovendien niet autorijden of taken uitvoeren die veel aandacht vereisen. Om deze reden moet je voorzichtig zijn als je gedurende ten minste acht uur na inname van Reyvow machines moet bedienen.

Hoe werkt het?

Vrouw houdt haar pijnlijke hoofd vast

Het is lang geleden dat een nieuw medicijn voor de behandeling van migraine is goedgekeurd. Lasmiditan bindt zich aan de 5-HT1F-receptor en werkt zowel centraal als perifeer. De werking is gebaseerd op het verminderen van de afgifte van stoffen die neuropeptiden worden genoemd. Het beïnvloedt bovendien de pijnroutes zonder vasoconstrictie op cerebraal niveau.

Het medicijn werd op basis van de resultaten verkregen in fase III-onderzoeken goedgekeurd. Dit was een onderzoek met in totaal 3.177 patiënten die last hadden van migraine, zowel met als zonder aura.

De FDA merkte op dat uit de verkregen gegevens bleek dat het percentage patiënten bij wie de symptomen pijn, misselijkheid en gevoeligheid voor licht waren, significant lager was bij de patiënten die lasmiditan gebruikten.

In slechts twee uur en met een enkele dosis kan dit medicijn pijn snel en volledig elimineren. Het is ook effectief bij het beheersen en verlichten van migraine-geassocieerde symptomen zoals aura’s.

Misschien ook interessant om te lezen:
Natuurlijke remedies voor migraine bij kinderen

Reyvow en migraine

Als je last hebt van een migraine-aanval, dan kun je meestal je dagelijkse taken niet uitvoeren. Migrainepatiënten ervaren aanvallen die zeer intens en pijnlijk kunnen zijn, waardoor ze gedwongen worden om hun dagelijkse activiteiten stop te zetten.

Met slechts één dosis biedt Reyvow de mogelijkheid om matige tot ernstige migrainepijn in slechts twee uur snel en volledig te elimineren. Reyvow is een niet-opioïde en niet-narcotische medicatie. Volgens de gegevens die op dit moment beschikbaar zijn, veroorzaakt het gebruik ervan dan ook geen fysieke afhankelijkheid.

Bijwerkingen

Een vrouw ligt met haar hoofd op de tafel

Migrainepatiënten proberen vaak meerdere medicijnen totdat ze iets vinden wat bij hun behoeften past. Over het algemeen zijn de bijwerkingen die tijdens het gebruik van dit medicijn kunnen optreden licht tot matig. De symptomen die het vaakst voorkomen zijn onder andere:

Andere voorzorgsmaatregelen die je in gedachten moet houden zijn onder andere de mogelijkheid dat je een depressie van het centrale zenuwstelsel of het serotoninesyndroom krijgt (Spaanse link).

De moeilijkheid om migraine te behandelen

Reyvow is dus een medicijn dat binnen twee uur na inname matige tot ernstige hoofdpijn vermindert. Het heeft ook het voordeel dat het geen lichtfobie of misselijkheid veroorzaakt.

Momenteel vertegenwoordigt dit medicijn in de behandeling van migraine een doorbraak, waardoor het voor deze patiënten een goede optie is om uit te proberen als zij geen baat hebben bij de huidige medicatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.