Wat is een emotionele allergie en hoe wordt die behandeld?
In bepaalde gevallen kan een angstcrisis of een situatie van grote stress een emotionele allergie uitlokken. Er treden ademhalings- of huidverschijnselen op, zoals roodheid.
Deze verschijnselen en de toe te passen behandeling kunnen vergelijkbaar zijn met die voor een normale allergische reactie. Er kunnen echter andere ingrepen nodig zijn, zoals psychologische therapie. Lees verder om meer te weten te komen over emotionele allergie.
Allergieën en allergische reacties
Allergie is een toestand van overgevoeligheid waarbij verschillende reacties ontstaan door contact met bepaalde elementen, allergenen genoemd. Er zijn verschillende soorten allergieën:
- Ademhalingsreacties, veroorzaakt door inademing van chemicaliën, evenals allergie voor huisstofmijt, dieren, pollen of schimmelsporen.
- Voedselallergieën worden bij gevoelige mensen veroorzaakt door de inname van bepaalde ingrediënten (zuivel, schaaldieren, soja, pinda’s, enz.).
- Reacties door contact met voorwerpen of stoffen, waardoor dermatitis ontstaat. Dit kan onder andere voorkomen bij roest, cement en benzine.
- Huidreacties en andere reacties veroorzaakt door beten van insecten en spinachtigen.
- Allergie voor medicijnen of daarin aanwezige verbindingen.
Nu, wanneer de gevoelige persoon in contact komt met de stof of het element (allergeen), vindt een complexe opeenvolging van gebeurtenissen plaats, die begint met de activering van lymfocyten en culmineert in het vrijkomen van histamine. Hoewel opgemerkt moet worden dat histamine niet de enige stof is die wordt afgescheiden.
Bevalt dit artikel? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Alles over allergieën voor geneesmiddelen
Oorzaken van allergieën
Allergische reacties ontstaan door de samenloop van blootstelling aan allergenen plus allergeengevoeligheid. De vraag is echter waarom sommige mensen gevoelig zijn en anderen niet.
Daar zijn verschillende verklaringen voor. Er wordt bijvoorbeeld aangenomen dat er een genetische factor in het spel is, omdat allergieën vaker voorkomen bij mensen die een familielid hebben met gevoeligheid voor een bepaald allergeen.
Ook wordt gesteld dat de persoon niet geboren wordt met een allergie, maar deze op een gegeven moment ontwikkelt. In deze volgorde van ideeën zijn er omgevingsfactoren (Engelse link) die samen met genetische aanleg het risico verhogen. Daaronder de volgende:
- Milieuvervuiling.
- Blootstelling aan tabaksrook.
- Sociaal-economische factoren (grotere overbevolking).
- Aanwezigheid van stof in suspensie in de omgeving.
- Klimatologische factoren (hogere luchtvochtigheid, bijvoorbeeld).
- Dieet: consumptie van (ultra)bewerkt voedsel, kunstmatige kleurstoffen, enz.
De symptomen van een emotionele allergie
Aan deze bovengenoemde factoren moeten we het emotionele aspect toevoegen, dat verwijst naar de manier waarop de persoon zijn omstandigheden en problemen tegemoet treedt. Zo kunnen angst, stress en andere emotionele verstoringen het ontstaan en de ontwikkeling van allergieën beïnvloeden, zo blijkt uit onderzoek (Spaanse link).
Een emotionele allergie kan worden gedefinieerd als een aandoening waarbij het immuunsysteem bij bepaalde negatieve emoties een reactie in het lichaam opwekt die lijkt op die welke zou optreden door de aanwezigheid van een allergeen.
De symptomen van een emotionele allergie manifesteren zich vooral in de huid, hoewel niet uitsluitend. Ze lijken op netelroos:
- Jeuk
- Uitslagen
- Rode vlekken
Deze symptomen kunnen van patiënt tot patiënt verschillen. Op hun beurt zullen ze afhangen van andere factoren, zoals leeftijd en intensiteit van de emoties.
Waarom treedt een emotionele allergie op?
Emotionele stress kan het zenuwstelsel en het immuunsysteem aantasten. Aangenomen wordt dat in deze omstandigheden de afgifte van cortisol toeneemt, evenals de productie van catecholamines, die de ontstekingsreactie veroorzaken.
Hiervoor worden verschillende verklaringen voorgesteld. Vanuit het gezichtspunt van de bio-neuro-emotie wordt bijvoorbeeld aangenomen dat de ziekte een adaptief mechanisme is dat de persoon treft en dat verschijnt vanuit programma’s.
Een allergie wordt dan opgevat als een verzet van het lichaam tegen een aspect van het vorige leven dat ons niet bevalt of dat we niet onder ogen willen zien. Men gelooft zelfs dat elk allergeen een bijbehorende symbologie heeft:
- Melk: moeder
- Granen: familie
- Stuifmeel: emoties
Evenzo wordt beweerd dat op een bepaald moment in het verleden waarschijnlijk een emotionele schok heeft plaatsgevonden, waarbij het onbewuste iets of iemand als een potentiële agressor zou hebben gedetecteerd, die in verband wordt gebracht met een aanwezig element. Dit element wordt dan een allergeen.
Van haar kant legt de natuurgeneeskunde uit dat allergenen niet zo zijn, maar dat allergieën het gevolg zijn van een onbalans van ons immuunsysteem, veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Dit varieert van de consumptie van transgene producten tot de overdaad aan hygiëne en de blootstelling aan chemicaliën in schoonmaakmiddelen, evenals onze manier van zijn en handelen.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in het lezen van dit artikel:
Een waterallergie: symptomen en behandeling
Behandeling van emotionele allergieën
De behandeling van emotionele allergie kan lijken op die van andere soorten reacties. In die zin wordt het gebruik van anti-allergische (antihistaminica) en topische producten voorgeschreven, waaronder corticosteroïden voor huidsymptomen.
Als de symptomen aanhouden, wordt naast het bezoeken van een dermatoloog ook het volgen van therapie bij een psycholoog of andere geestelijk verzorger aanbevolen. Ook kunnen medicijnen tegen stress en angst worden voorgeschreven.
Aan de andere kant worden enkele alternatieve behandelingen genoemd die effectief kunnen zijn bij het verminderen van allergie-gerelateerde symptomen. In één onderzoek (Engelse link) bleken de natuurproducten Cinnamomum zeylanicum, Malpighia glabra en Bidens pilosa anti-allergische eigenschappen te hebben en mogelijk even effectief als loratadine.
Ook acupunctuur is als optie overwogen. Onderzoek (Engelse link) hiernaar geeft aan dat deze techniek effectief is bij de symptomatische behandeling van hardnekkige allergische rhinitis.
Zowel deze als andere natuurlijke behandelingen zouden gebruikt kunnen worden in het geval van emotionele allergie, zolang ze geen vervanging zijn voor een medische aanpak.
Definieer de allergie voordat je met de behandeling begint
De behandeling van elke aandoening vereist een adequate diagnose. In het geval van emotionele allergieën moet men er zeker van zijn dat de wortel van het probleem een stress- of angstconditie is en niet een allergeen.
Daarom worden testen noodzakelijk geacht om vast te stellen voor welke stoffen de persoon gevoelig kan zijn – of dat de emotionele factor in feite de overheersende is.
In elk geval moet het een gezondheidsdeskundige zijn die de diagnose stelt en de behandeling voorschrijft. Ten slotte is het goed om te onthouden dat we in deze en in alle gevallen waarin we symptomen ervaren, nooit zelfmedicatie mogen toepassen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Corren J, Lemay M, Lin Y et al. Clinical and biochemical effects of a combination botanical product (ClearGuard™) for allergy: a pilot randomized double-blind placebo-controlled trial. Nutr J. 2008; 20 (7). https://doi.org/10.1186/1475-2891-7-20
- García I, Ponce M, Lozano S. Tipos de alergias y afectación en la población. Revista Sanitaria de Investigación. 2021; 8 (2). Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8074710
- Milián G, Velázquez J, Colomer M, et al. Bioneuroemoción y trastorno afectivo bipolar. Geroinfo. 2013;8(1): 1-9.
- Romero-Tapia S. Prevención de alergia y asma. Salud en Tabasco. 2002; 8(2): 83-86.
- Rossel M, Araya M. Alergia alimentaria en la infancia. Revista Médica Clínica Las Condes. 2011; 22(2): 184 – 189,
- Valenzuela Solano F, Mendoza Castillo J. La depresión y la ansiedad en las enfermedades alérgicas: el papel de las emociones en la patogénesis de la alergia. Alergia (Méx.). 1989; 36(1): 11-14.
- Xue C, An X, Cheung T, et al. Acupuncture for persistent allergic rhinitis: a randomised, sham-controlled trial. Medical Journal of Australia. 2007; 187: 337-341. https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2007.tb01275.x