Wat is een aortadissectie en wat is de oorzaak?

Een aortadissectie is een scheur die onmiddelijke interventie vereist. Hier volgen de symptomen en enkele mogelijke preventie strategieën.
Wat is een aortadissectie en wat is de oorzaak?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een aortadissectie wordt beschouwd als een medisch noodgeval dat een onmiddellijke chirurgische interventie vereist. De reden waarom het zo belangrijk is om het zo snel mogelijk te behandelen, is het hoge sterftecijfer. Als je meer wilt weten over de symptomen, oorzaken en preventie van een aortadissectie, blijf dan lezen.

Een aortadissectie

Je hebt deze term waarschijnlijk nog nooit eerder gehoord. Aortadissecties komen echter steeds vaker voor. Het is daarom van vitaal belang om precies te weten wat een aortadissectie is, wat de oorzaken en symptomen zijn, evenals enkele methoden om het in de eerste plaats te helpen voorkomen.

Aortadissectie is een scheur die in de aorta ontstaat. Hierdoor staat de middelste laag van de slagader bloot aan het bloed dat erdoorheen stroomt. Het resultaat is een verminderde bloedstroom of de aorta scheurt uiteindelijk.

Beide mogelijke resultaten brengen het leven van de patiënt in gevaar. Vooral als de aorta stuk is, is de kans dat de patiënt sterft vrij groot. Daarom is het belangrijk je symptomen te identificeren en zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

Symptomen van een aortadissectie

Symptomen van een aortadissectie

Weten hoe je de symptomen van een aortadissectie kunt identificeren is essentieel, zodat je een arts kunt raadplegen en zo snel mogelijk een juiste diagnose kunt krijgen. Hieronder staan enkele symptomen waaraan je speciale aandacht aan moet besteden:

  • Ernstige scherpe en stekende pijn in je borst of onder je borstbeen.
  • Bleke huid en een zwakke pols.
  • Kortademigheid.
  • Duizeligheid gepaard met misselijkheid en zweten.

Deze symptomen kunnen je het gevoel dat je een hartaanval hebt. Wanneer je deze symptomen ervaart, is het dan ook belangrijk dat je onmiddellijk naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis gaat. Sterke pijn in de borst of het borstbeen kan erop duiden dat de aorta is gescheurd, dus je moet zo snel mogelijk handelen.

Dit artikel vind je ook vast interessant:
9 voedingsmiddelen voor gezonde slagaderen

Oorzaken

De oorzaken waardoor iemand een aortadissectie kan ervaren, kunnen nogal variëren. Hieronder volgen enkele mogelijke oorzaken:

  • Degeneratie van de middelste laag: in dit geval verzwakt de vaatwand. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan atherosclerose. De aortawand wordt dan dunner en verwijdt zich, waardoor de kans op een dissectie wordt vergroot.
  • Takayasu arteritis: dit is een ontsteking die een vernauwing van de slagaders veroorzaakt, waardoor het bloed niet goed kan stromen.
  • Valvulopathieën: in dit geval zijn de hartkleppen beschadigd door veroudering, trauma of infecties, waardoor ze verzwakken en het risico lopen stuk te gaan.
Aortadissectie

Dit zijn enkele mogelijke redenen waarom deze aandoening zich ontwikkelt. Dat gezegd hebbende, rijst natuurlijk de vraag of er een manier is om dit mogelijk te voorkomen. Het antwoord is ja. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je kunt helpen de kansen op deze aandoening te verkleinen.

Hoe voorkom je een aortadissectie?

Er is slechts één mogelijke behandeling voor deze aandoening en dat is een operatie. Daarom is het nemen van preventieve maatregelen de beste manier om dit te voorkomen.

Om dit te doen, is dit het beste wat je kunt doen als je lijdt aan valvulopathie, arteritis of een gerelateerd probleem, om regelmatig medische controles te ondergaan. Het is ook erg belangrijk om de juiste bloeddruk te handhaven.

Als je een aandoening ontwikkelt die de slagaders verzwakt of waardoor je het risico op aortadissectie loopt, moet je je arts vragen wat je kunt doen om deze onaangename en mogelijk fatale gevolgen te voorkomen. Je zorgverlener zal je dan een aantal gepersonaliseerde opties geven die je enorm kunnen helpen.

Zoals je kunt zien is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van dit probleem dat fataal kan zijn. Het is ook essentieel dat je je bewust bent van het belang van frequente controles. Als jij en je zorgverlener het gevoel hebben dat je risico loopt, moet je bovendien veel strengere preventieve maatregelen nemen.

Had jij al eens eerder iets over aortadissectie gehoord? Als je lijdt of hebt geleden aan een van de genoemde ziekten of aandoeningen, doet je borst pijn en heb je moeite met ademhalen, ga dan zo snel mogelijk naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. Snelle interventie in deze situaties is essentieel om te overleven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Contreras Zúñiga, E., Zuluaga Martínez, S. X., Gómez Mesa, J. E., Ocampo Duque, V., & Urrea Zapata, C. A. (2009). Diseccion aórtica: estado actual. Revista costarricense de cardiología11(1), 19-27.
  • Pachar, J.V., Hidalgo, J.A., Aguirre, V.A., Alvarado, O.L., & Santos, M.. (2010). Aneurisma de arco aórtico secundario a degeneración de la media: A propósito de un caso de muerte súbita juvenil. Cuadernos de Medicina Forense16(3), 161-165. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-76062010000200004&lng=es&tlng=es.
  • Romero Requena, J.M., Bueno Jiménez, C., Bureo Dacal, P., & Pérez Miranda, M.. (2003). Disección de aorta: a propósito de dos casos. Anales de Medicina Interna20(3), 59-60. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992003000300014&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.