9 voedingsmiddelen voor gezonde slagaderen

Extra vierge olijfolie is een geweldige keuze voor gezonde slagaderen. Dat komt omdat het helpt om het cholesterol in evenwicht te houden en de schade van vrije radicalen te verminderen. Lees meer over de effecten van olijfolie en van een aantal andere voedingsmiddelen in dit artikel!
9 voedingsmiddelen voor gezonde slagaderen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 23 augustus, 2022

Voeding is één van de belangrijkste peilers om te zorgen voor gezonde slagaderen.

Maar helaas hebben commerciële producten nu de markt volledig overgenomen. Onze typische moderne manier van eten bevat een uitgebreide hoeveelheid ongezonde voedingsmiddelen. Ze veroorzaken de ontwikkeling van zwaarlijvigheid en aandoeningen van het hart en de bloedvaten.

Het meest zorgwekkende is dat veel mensen deze effecten niet serieus nemen. Niettegenstaande alle waarschuwingen blijven ze hun dagelijkse voeding samenstellen uit vetten, suikers en andere schadelijke bestanddelen.

Daarom is het belangrijk om een gezond dieet te volgen en het aan te vullen met specifieke voeding die je slagaderen beschermt.

Veel mensen kennen deze gezonde en heilzame voedingsmiddelen niet. Daarom willen we vandaag de negen beste keuzes voor gezonde slagaderen aan je voorstellen.

Voedingsmiddelen voor gezonde slagaderen

1. Vette vis

Gezonde slagaderen met vette vis zoals zalm

Vette vis bevat omega-3-vetzuren. Zodra het lichaam deze vetzuren opgenomen heeft, helpen ze om het cholesterol en de triglyceriden te verminderen. Dit zijn elementen die zich opstapelen in je slagaderen.

Deze gezonde vetten bevorderen de stijging van het goede cholesterol (HDL). Bovendien verwijderen ze de lipiden die schadelijk zijn voor het lichaam.

We willen je er bovendien ook op wijzen dat ze het lichaam voorzien van een grote hoeveelheid aminozuren en noodzakelijke mineralen. Deze twee elementen zijn onontbeerlijk om ontstekingen en problemen met de bloedsomloop te vermijden.

Eet minstens twee per week vette vis. Je kan de volgende vissoorten uitproberen:

 • Zalm
 • Tonijn
 • Sardines
 • Makreel
 • Haring
 • Forel

2. Olijfolie

Niet-geraffineerde extra vierge olijfolie is één van de gezonde vetten die nuttig kan zijn voor de gezondheid van je slagaderen.

Olijfolie bevat naast antioxidanten ook vetzuren. Het zijn die vetzuren die de negatieve effecten van vrije radicalen verminderen. Bovendien houden ze je cholesterol en triglyceriden in evenwicht.

3. Sesamzaad

Gezonde slagaderen met sesamzaad

Sesamzaad wordt steeds populairder. Dat komt omdat het belangrijke voedingsstoffen bevat die goed zijn voor de gezondheid van het hart en omdat ze mensen helpen om gewicht te verliezen.

Wanneer je regelmatig sesamzaad eet dan helpt dit ook om je eetlust onder controle te houden. Het voorkomt bovendien dat de slagaderen harder worden. Dit fenomeen wordt in verband gebracht met overgewicht.

4. Tomaten

In tomaten zit lycopeen. Dat is een krachtige antioxidant. Het biedt interessante voordelen wat betreft gezonde slagaderen en de gezondheid van het hart en de bloedvaten.

Want dit bestanddeel vermindert de oxidatie van cholesterol op de wanden van de slagaderen. Het houdt ook de ontstekingen onder controle, die zouden kunnen leiden tot de ontwikkeling van problemen met de bloedsomloop.

5. Gember

Gezonde slagaderen met gember

Gember is een kruid dat bekend staan om zijn antioxidante en ontstekingsremmende effecten. Het verbetert de gezondheid van je slagaderen, wanneer je problemen hebt zoals een verhoogd cholesterol of een hoge bloeddruk.

Het belangrijkste ingrediënt van gember, gingerol, herstelt de bloedsomloop. Tevens zorgt het voor een betere verwijdering van lipiden die zich vastzetten op de wanden van de slagaderen.

Je kan gember gebruiken als een thee of het toevoegen aan smoothies, soepen en andere recepten.

Lees ook dit artikel: De medische voordelen van gember

6. Havervlokken

Haver staat in vele delen van de wereld bekend als “de koningin van de granen”. Havervlokken zijn een geweldige manier om je slagaderen te reinigen en atherosclerose te voorkomen.

Ze bevatten voedingsvezels die de vertering bevorderen en het proces ondersteunt dat cholesterol en vet verwerkt.

Wanneer je minstens drie keer per week havervlokken eet, dan zullen je slagaderen zuiverder en veerkrachtiger zijn.

7. Bosbessen

Gezonde slagaderen met bosbessen

Bosbessen zijn kleine vruchten die grote hoeveelheden antioxidanten en natuurlijke vezels bevatten. Die elementen helpen om de slagaderen te reinigen en een te hoog cholesterol te vermijden. Ze voorkomen ook dat de slagaderen verharden.

Dankzij hun eigenschappen zullen bosbessen je lichaam reinigen en de negatieve effecten van vrije radicalen verminderen.

Door regelmatig deze bessen te eten kan je zelfs vroegtijdige veroudering voorkomen en je risico op cardiovasculaire aandoeningen verminderen.

8. Noten

Noten bevatten onder andere aminozuren en gezonde vetten. Die bestanddelen kunnen voorkomen dat de slagaderen verstopt raken. Ze voorkomen ook andere aandoeningen die het cardiovasculaire systeem aantasten.

Ze staan ook bekend om het feit dat ze je hongergevoel bedwingen. Maar daarnaast zijn ze ook geweldig om de cholesterolspiegels en overmatige ontstekingen onder controle te houden.

De omega-3-vetzuren helpen je om lipiden af te voeren en stoornissen te voorkomen zoals een hoge bloeddruk en obesitas.

Je kan de volgende notensoorten uitproberen:

 • Hazelnoten
 • Pinda’s
 • Pistachenoten
 • Amandelen

9. Aardbeien

Gezonde slagaderen met aardbeien

Aardbeien zijn een voedingsmiddel dat heel veel antioxidanten en maar heel weinig calorieën bevat. Dat betekent dat het uitstekend is om je cardiovasculaire systeem in een goede gezondheid te houden.

De vitaminen en mineralen in dit fruit bevorderen onder andere de gezondheid van de slagaderen en doen de opstapeling van vetten dalen, zoals het slechte cholesterol (LDL).

Aardbeien hebben niet alleen ontstekingsremmende effecten maar ze helpen ook om een goede bloedcirculatie te onderhouden. Tegelijkertijd stimuleren ze de afvoer van gifstoffen uit je bloedsomloop.

Ben je klaar om je voedingsgewoonten te verbeteren en gezonde slagaderen te houden? Als deze voedingsmiddelen nog geen deel uitmaken van je dagelijkse menu, begin er dan zo vlug mogelijk aan en profiteer van hun voordelen.

Vergeet ook niet dat problemen met de slagaderen zich in stilte ontwikkelen. Het beste wat je dus kan doen, is voorkomen dat die problemen optreden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Nicholls SJ, Lincoff AM, Bash D, Ballantyne CM, Barter PJ, Davidson MH, Kastelein JJP, Koenig W, McGuire DK, Mozaffarian D, Pedersen TR, Ridker PM, Ray K, Karlson BW, Lundström T, Wolski K, Nissen SE. Assessment of omega-3 carboxylic acids in statin-treated patients with high levels of triglycerides and low levels of high-density lipoprotein cholesterol: Rationale and design of the STRENGTH trial. Clin Cardiol. 2018 Oct;41(10):1281-1288. doi: 10.1002/clc.23055. Epub 2018 Sep 28. PMID: 30125052; PMCID: PMC6489732.
 • Cheng HM, Koutsidis G, Lodge JK, Ashor A, Siervo M, Lara J. Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2017 Feb;257:100-108. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2017.01.009. Epub 2017 Jan 13. PMID: 28129549.
 • Maharlouei N, Tabrizi R, Lankarani KB, Rezaianzadeh A, Akbari M, Kolahdooz F, Rahimi M, Keneshlou F, Asemi Z. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1753-1766. doi: 10.1080/10408398.2018.1427044. Epub 2018 Feb 2. PMID: 29393665.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.