Een aneurysma voorkomen en herkennen

Wil je een aneurysma voorkomen en herkennen? In dit artikel bespreken we aan welke symptomen je een aneurysma in de hersenen kunt herkennen.
Een aneurysma voorkomen en herkennen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Medische deskundigen definiëren een aneurysma als een abnormale uitpuiling van een slagader die veroorzaakt wordt door zwakheden in de slagaderwand. Vooral vrouwen van boven de vijftig krijgen vaak te maken met deze ernstige aandoening. Wil je een aneurysma voorkomen en herkennen? Lees dan dit artikel om erachter te komen aan welke symptomen je een aneurysma kunt herkennen en hoe je de aandoening kunt voorkomen.

Aneurysma: wat je moet weten

Hoe een aneurysma precies ontstaat is tot op heden nog niet bekend. Sommige mensen hebben vanaf hun geboorte last van aneurysma’s en andere pas later in hun leven.

De meest gebruikelijke plekken waar een aneurysma optreedt zijn in de aorta, in de knieholte, in de hersenen, in de darmen en in de milt. Een aneurysma in de milt komt vooral veel voor bij zwangere vrouwen.

De symptomen die verbonden zijn aan een aneurysma zijn afhankelijk van de plek waar het aneurysma optreedt.

Wanneer het aneurysma optreedt in de buurt van het oppervlak van de huid, dan kan dit veel pijn veroorzaken en kan er sprake zijn van een drukkend gevoel en een bult. Wanneer het aneurysma optreedt in inwendige gebieden zoals ook de hersenen, vertoont dit doorgaans geen directe symptomen.

Een aneurysma in de hersenen kan blijven uitstulpen zonder te scheuren en kan druk uitoefenen op de omliggende zenuwen, waardoor zich symptomen voordoen als:

 • Hoofdpijn
 • Diplopie (dubbelzien)
 • Duizeligheid
 • Tinnitus (suizen in de oren)
 • Evenwichtsverlies
 • Stijve nek
 • Onvermogen om te communiceren of anderen te begrijpen wanneer ze praten
 • Gevoeligheid voor licht
 • Braken
 • Toevallen
 • Bewusteloosheid
hersenen-aneurysma2

Als het aneurysma scheurt kan dit een lage bloeddruk, pijn, duizeligheid en een snelle hartslag veroorzaken. De kans op overlijden is veel groter wanneer dit gebeurt.

Ongeveer 5% van de wereldbevolking ontwikkelt een aneurysma in de hersenen en de kans hierop is groter als er in de familie een geschiedenis is met dit soort aneurysma’s of als je problemen hebt met je bloedsomloop.

Waaraan kun je een aneurysma herkennen?

Een aneurysma in de hersenen is het meest gevaarlijk. Als de scheur vroeg genoeg ontdekt wordt, kan overlijden worden vermeden. Deze aandoening treedt veelal op als gevolg van ongezonde gewoontes en andere ziektes.

Door meteen in actie te komen zorg je ervoor dat je zeker kunt zijn van overleving. Het is belangrijk om ongeveer binnen een half uur te handelen als een aneurysma in de hersenen scheurt. Je moet snel handelen, omdat slechts 40% van de aneurysma’s op tijd ontdekt worden. De overige 60% leiden tot de dood.

Hoofdpijn

Een aneurysma in de hersenen

Daar zich bij de meeste mensen bij wie er sprake is van een aneurysma in de hersenen geen symptomen voordoen en afwijkingen alleen worden ontdekt tijdens het uitvoeren van een routineonderzoek, is het niet altijd duidelijk hoe je zou moeten handelen wanneer het aneurysma scheurt.

Voordat het aneurysma scheurt, veroorzaakt het een aandoening die bekend staat als ‘sentinel headache’, chronische hoofdpijn als gevolg van kleine bloedingen die niet reageren op behandeling van medicijnen.

Wanneer deze pijn aanhoudt, is het belangrijk dat je je dokter raadpleegt. Dit is namelijk een ernstig verschijnsel waar je beslist niet lichtzinnig over mag doen. Het kan zijn dat het aneurysma gescheurd is en daardoor een bloeding veroorzaakt heeft tussen de hersenen en de dunne buitenste vlies die het centrale zenuwstelsel beschermt.

De hoofdpijn die hiermee gepaard gaat is erg scherp en kan ervoor zorgen dat je je ogen niet kunt openen. Vaak is er ook sprake van misselijkheid, duizeligheid, braken, gevoelsverlies aan één kant van het lichaam, dubbelzien, zwakte en bewustzijnsverlies.

Slechts minder dan de helft van de patiënten overleeft deze aandoening en een groot gedeelte van deze patiënten houdt hier neurologische stoornissen aan over.

Daarom is het uiterst belangrijk dat je medische hulp inschakelt wanneer de hoofdpijn ondraaglijk is en het duidelijk is dat de hoofdpijn niet wordt veroorzaakt door een uitwendig letsel zoals een klap, val of een ongeluk.

Hoe kun je een aneurysma voorkomen?

Een aneurysma voorkomen is de beste manier om een aneurysma te vermijden. Je kunt hierin slagen door onderstaand advies ter harte te nemen:

Raadpleeg je dokter

Een jaarlijkse controle, compleet met onderzoeken die relevant zijn voor je leeftijd en staat van gezondheid is belangrijk om tekenen van afwijkingen op te kunnen sporen.

Je dokter zou ook bekend moeten zijn met je medische familiegeschiedenis. Als een dichtbijstaand familielid weleens last heeft gehad van een aneurysma, laat dit dan weten. Zodat je stappen kan ondernemen en een aneurysma voorkomen.

Pijn in het Hoofd

Er bestaan veel verschillende soorten onderzoeken die kunnen worden uitgevoerd om alle vormen van afwijking uit te sluiten. Hiertoe behoren onder andere computertomografie (CT-scan), kernspintomografie (magnetic resonance imaging MRI), cerebrospinale-vloeistofanalyse en een angiografie.

Een aneurysma voorkomen? Ontwikkel een gezondere leefstijl

Enkele van de beste dingen die je kunt doen om de kans op een aneurysma te beperken zijn:

 • Stoppen met roken
 • Drugs- of alcoholmisbruik vermijden
 • Een gezond en gebalanceerd dieet aanhouden
 • Twee à drie keer per week aan lichaamsbeweging doen
 • Overgewicht vermijden
 • Je cholesterol in de gaten houden en letten op je bloeddruk

Een aneurysma voorkomen en je stressniveau

Je kunt de kans op een aneurysma ook verkleinen door de hoeveelheid angst en stress die je in je leven ervaart te verminderen. Doe je best om te kalmeren, vermijd omstandigheden of dingen waar je je slecht door voelt, probeer problemen al op te lossen voordat ze ernstiger worden etc. Het is ook goed om af en toe op vakantie te gaan en om meer uit te rusten.

Vergeet niet om minstens 6 tot 8 uur per nacht te slapen. Dit is goed voor je gezondheid. Stel een lijstje samen van dingen waar je plezier aan beleeft en voer deze dingen uit. Hier zijn een paar suggesties:

 • Lezen
 • Wandelen in het park
 • Spelen met je kinderen
 • Tuinieren
 • Schaken
 • Yoga of pilates
 • Zwemmen
 • Een instrument leren bespelen

Mediteren kan ook helpen om stress te verminderen en zo een aneurysma helpen voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Júnior, F. L. A., & Rodrigues, C. (2003). Aneurismas da Aorta Abdominal. Angiologia e Cirurgia Vascular: Guia Ilustrado.
 • Barreras Molinelli, L., Cacciavillani, G., Penazzi, M., Marinelli, P., & Romano, A. (2015). Aneurisma de vena poplítea. Angiologia. https://doi.org/10.1016/j.angio.2014.12.012
 • Paúl-Lapedriza, N., Bilbao-Bilbao, A., & Ríos-Lago, M. (2011). Rehabilitación Neuropsicológica. In Manual de Neuropsicología. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-2066-7.00010-0

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.