Hoe werkt een inhalator bij longproblemen?

Inhalatoren werken als een geneesmiddel voor de behandeling van longproblemen. Er zijn verschillende soorten medicijnen om deze ziekte onder controle te houden. Leer hier meer over in dit artikel.
Hoe werkt een inhalator bij longproblemen?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Astma en COPD zijn chronische ademhalingsziektes. Hierdoor raken de bronchiën ontstoken en trekken samen. Het gevolg is dat het moeilijker is om lucht naar de longen te krijgen wanneer je inademt. Het is dan soms noodzakelijk om een inhalator te gebruiken.

Ondertussen kan zwelling optreden als gevolg van een allergische reactie op bepaalde stimuli. Dit komt omdat de bronchiën mogelijk gevoeliger of te actief zijn voor factoren in de omgeving. Dit kan gebeuren vanwege bijvoorbeeld:

 • de kou
 • lichaamsbeweging
 • tabaksrook
 • enzovoort

De bronchiën trekken vervolgens samen en dit verhindert dat de patiënt normaal kan ademen.

Hoewel we weten wat tot astma-aanvallen aanzet, weten specialisten nog steeds niet precies wat de oorzaak van de ziekte is. Het is ook gedeeltelijk genetisch bepaald en het komt vaker voor bij patiënten met een positieve familiegeschiedenis.

Patiënten kunnen ook perioden zonder symptomen doormaken gevolgd door seizoenen met longproblemen. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn bijvoorbeeld:

 • hoesten
 • piepende ademhaling
 • geluiden tijdens het ademen
 • moeite met ademhalen, zelfs tijdens rust
 • slijmvorming
 • veelvuldig niezen

Zodra artsen deze ziekte vaststellen, komt het medische team met het beste behandelplan. Er zijn twee verschillende therapieën voor de behandeling:

 • Veranderingen in levensstijl. Dit is gebaseerd op een reeks eenvoudige richtlijnen om astma-aanvallen en belangrijke symptomen te voorkomen. Patiënten moeten bijvoorbeeld omgevingen vermijden die het moeilijk maken om te ademen.
 • Het gebruik van een inhalator om de symptomen te verlichten.

Wat is een inhalator en hoe werkt het?

Wat is een inhalator

Afhankelijk van hun kenmerken en effecten op elke patiënt, kun je verschillende soorten inhalatoren gebruiken. In elk geval zal het medische team je vertellen wat hun mogelijke bijwerkingen zijn. Je zult ook kunnen bepalen hoe effectief een inhalator is en hoelang de inhalator werkt nadat je hem hebt gebruikt. We zullen hieronder de meest voorkomende inhalatoren bespreken.

Een ontstekingsremmende inhalator

Deze inhalatoren werken omdat ze mogelijke ontsteking van het slijmvlies in de bronchiën verminderen. Over het algemeen gebruiken deze inhalatoren corticosteroïden zoals:

Andere aanbevolen producten zijn natriumcromoglicaat of nedocromil. Tegenwoordig kun je doses nemen door te inhaleren of oraal. Ze houden de longen stabiel en symptoom-vrij.

Bronchusverwijders

Binnen deze categorie zijn er twee verschillende typen:

 • Bèta-2 agonisten. Meestal zijn dit de meestgebruikte bronchusverwijders die door medische teams worden aanbevolen. Ze werken in op de spieren rond de bronchiën. Daardoor kunnen luchtwegen snel ontspannen, zodat ze correct kunnen functioneren. Om dit te doen blokkeren ze een chemische verbinding, acetylcholine genaamd.
 • Methylxanthines. Deze zijn ook verantwoordelijk voor het ontspannen en verwijden van de bronchiën. Daardoor verbeteren ze de bloedstroom in dat gebied. Op die manier kan het hart beter werken en kun je makkelijker ademen.
Meisje met ademhalingsproblemen

Histamine-remmende inhalatoren

Deze groep chemische verbindingen vermindert de gevoeligheid voor allergenen. Daarom stoppen ze reacties op bijvoorbeeld kou, tabaksrook en nog veel meer. Daardoor kunnen ze astmasymptomen onder controle houden.

Het belangrijkste is dat ze niezen, jeukende ogen, tranende ogen en andere problemen met de luchtwegen helpen te stoppen.

Immunotherapie met behulp van een inhalator

Dit is voor patiënten die zeer allergisch zijn voor bepaalde factoren die symptomen veroorzaken. Eén van de meest voorkomende stoffen die hiervoor gebruikt wordt is Omalizumab.

Over het algemeen dienen artsen het allergeen in hele kleine hoeveelheden toe. In de loop van tijd raakt het lichaam van de patiënt gewend aan de trigger, wat astma-aanvallen helpt te verminderen.

Leukotrieën-regulators

Leukotrieën-regulators werken ook als ontstekingsremmende medicijnen op de luchtwegen. Op deze manier kun je mogelijke symptomen beheersen.

Bronchiale thermoplastiek

Dit is een nieuwe techniek die specialisten nu aan het testen zijn. Het is een gecontroleerde toepassing van warmte in hyperactieve zones om het gladde spierweefsel in de luchtwegen dunner te maken, waardoor het zich minder goed kan samentrekken.

In het algemeen zal je arts je helpen bepalen welk behandelplan het beste voor je is als je longproblemen hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Inhibitory effects of an anti-IgE antibody E25 on allergen-induced early asthmatic response. Boulet LP, Chapman KR, Cote J, et al. Am J Respir Crit Care Med 1997;155:1835-1840.
 • The effect of an anti-IgE monoclonal antibody on the early and late-phase responses to allergen inhalation in asthmatics subjects. Fahy JV, Fleming E, Wong H, et al. Am J Respir Crit Care Med 1997;155:1828-1834.
 • Sano, Y.; Ogawa, T.; Houjo, T.; Tou, T.; Otom, M. Anti-inflamatory effect of Suplatast on mild asthma. Am J Respir Crit Care Med 1997;155: A203.
 • Skoner DP. Balacing safety and efficacy in pediatric asthma management. Pediatrics, 109 (2002), pp. 381-92

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.