Wat is cyanidine en waarvoor wordt het gebruikt?

Heb je ooit gehoord van cyanidine? Ontdek er alles over in dit artikel!
Wat is cyanidine en waarvoor wordt het gebruikt?

Laatste update: 04 april, 2023

Cyanidine is een antioxidante chemische verbinding die in sommige voedingsmiddelen voorkomt en in verschillende producten als kleurstof kan fungeren.

Het maakt deel uit van de groep anthocyanen, die kenmerkend is voor paarsgekleurd fruit en groenten zoals bosbessen , bramen en aubergines. De consumptie ervan wordt aanbevolen voor het behoud van een goede gezondheid door verschillende mechanismen die we hieronder zullen bespreken.

Het is vermeldenswaard dat men de opname van fytonutriënten in de voeding essentieel acht om de ontwikkeling van veel chronische en complexe ziekten te verminderen. Deskundigen bevelen de inname van 5 porties fruit en groenten per dag aan. Deze voedingsmiddelen bevatten ook hoogwaardige micronutriënten zoals vitaminen en mineralen.

Waar komt cyanidine voor?

Cranberry pastries.

In het algemeen zijn rode kool, Peruaanse aardappelen en Mexicaanse magenta-maïs de belangrijkste bronnen van cyanidine die in de voeding kunnen worden opgenomen.

Maar let op, ook al werken deze elementen als een rood of paars pigment, ze mogen door de industrie niet gebruikt worden om de organoleptische eigenschappen van hun producten te verbeteren. Soms worden in plaats daarvan kunstmatige additieven toegevoegd, dus het is altijd belangrijk om de voedingswaarde-etikettering te controleren.

Chemisch gezien staat cyanidine bekend als “cyanidol” en zijn structuur lijkt op die van andere anthocyanen. Voorbeelden daarvan zijn pelargonidine, malvidine, petunidine, peonidine, enz. Ze zijn samengesteld uit een flavonkern met twee aromatische ringen. In totaal zijn er drie ringen waarvan de dubbele bindingen verantwoordelijk zijn voor de pigmentatie.

Voordelen van cyanidine

Allereerst is aangetoond (Engelse link) dat anthocyanen beschermen tegen de ontwikkeling van neurodegeneratieve pathologieën, zoals dementie. Door de vorming van vrije radicalen en hun accumulatie in weefsels te blokkeren, worden mogelijke schade en mutaties in mitochondriën en cellulair DNA verminderd, waardoor veroudering en de bijbehorende kwalen worden vertraagd.

Bovendien zou regelmatige inname van dit soort verbindingen ook gunstig zijn bij het voorkomen van veranderingen in de werking van het hart- en vaatstelsel. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Aspects of Medicine bevestigt dit.

De antioxiderende kracht voorkomt de afbraak van lipoproteïnen en een toename van de stijfheid van slagaderwanden. Beide mechanismen zouden verband kunnen houden met atherosclerose, die de weefselirrigatie in gevaar brengt.

We mogen ook het effect van deze pigmenten bij de bestrijding van zwaarlijvigheid en stofwisselingsstoornissen niet vergeten. Bij die laatste wijzen we vooral op diabetes type 2.

Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Nutrients slagen ze erin ontstekingen in het inwendige te beheersen, wat samenhangt met een beter hormonaal milieu en een optimale werking van de darmmicrobiota.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Het doel en de bronnen van collageen

Contra-indicaties van cyanidine

Aardappelen
Een teveel aan cyanidine zou schadelijk kunnen zijn. Raadpleeg je arts over de voor- en nadelen van suppletie met deze verbinding.

Alles wat blinkt is geen goud. Hoewel inname via voedingsmiddelen die cyanidine bevatten als positief wordt beschouwd, kan suppletie met deze verbinding in sommige gevallen contra-indicaties hebben.

Het is duidelijk dat het positief kan zijn om veroudering en sommige pathologieën tevoorkomen. Maar in contexten van intensieve inspanning zou het de celcommunicatie kunnen schaden, die essentieel is voor latere aanpassingen.

In deze gevallen zouden spierkrachttoename en hypertrofie aangetast worden. Daarom beveelt men de toepassing ervan bij sporters niet aan in te hoge doses. Wanneer de sporter echter een periode van hoge stress en veel wedstrijden doormaakt, kan een supplement worden opgenomen om het daaropvolgende herstel te stimuleren.

Cyanidine neutraliseert immers de vorming van vrije radicalen en vermindert de markers van spierschade. Het moet echter altijd in korte periodes van niet meer dan één of twee weken worden uitgevoerd.

Cyanidine, een soort anthocyanine die gunstig is voor de gezondheid

Zoals je hebt gezien, wordt het regelmatig opnemen van cyanidine in de voeding als positief voor de gezondheid beschouwd. Deze fytochemische stof helpt om de interne ontstekings- en redoxbalans te beheersen, en een grotere efficiëntie in het lichaam te bereiken.

Het is duidelijk dat beide processen belangrijk zijn, maar deze stof moet niet in overmaat worden ingenomen, om veranderingen in de orgaanfunctie te voorkomen.

Ten slotte is een gevarieerde consumptie van groenten in onze voeding essentieel. Niet alleen fytochemicaliën hebben deze antioxiderende capaciteit, maar ook sommige vitaminen, zoals vitamine E, kunnen een soortgelijke rol spelen.

Het ideale is om verschillende soorten producten te consumeren om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. Zo kun je de ontwikkeling van chronische en complexe pathologieën in de loop der jaren te voorkomen. Daarnaast moeten andere goede gewoonten, zoals lichaamsbeweging, worden bevorderd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Suresh S, Begum RF, Singh S A, V C. Anthocyanin as a therapeutic in Alzheimer’s disease: A systematic review of preclinical evidences. Ageing Res Rev. 2022;76:101595. doi:10.1016/j.arr.2022.101595
  • Cassidy A. Berry anthocyanin intake and cardiovascular health. Mol Aspects Med. 2018;61:76-82. doi:10.1016/j.mam.2017.05.002
  • Lee YM, Yoon Y, Yoon H, Park HM, Song S, Yeum KJ. Dietary Anthocyanins against Obesity and Inflammation. Nutrients. 2017;9(10):1089. Published 2017 Oct 1. doi:10.3390/nu9101089

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.