Is erythritol schadelijk voor de gezondheid?

Erythritol is een zoetstof die steeds vaker gebruikt wordt als suikervervanger. Is het echter zo goed als men zegt of kan het schadelijk zijn voor je gezondheid?
Is erythritol schadelijk voor de gezondheid?
Elisa Martin Cano

Geschreven en geverifieerd door de arts Elisa Martin Cano.

Laatste update: 27 september, 2023

Erythritol is een zoetstof die de laatste jaren populair is geworden op de markt. Het zit in veel caloriearme of suikervrije producten die sommige mensen in hun gewone dieet opnemen.

Hoewel het wordt gepresenteerd als een alternatief voor traditionele tafelsuiker, is niet alles goed aan deze stof. Wat zijn dan de nadelen ervan? In het artikel van vandaag gaan we er dieper op in.

Wat is erythritol?

Erythritol is een suikeralcohol. Het is een natuurlijke zoetstof die wordt verkregen uit de fermentatie van suikers. Wat er met deze zoetstof gebeurt, is dat de opname ervan langzaam verloopt, evenals de insulinerespons die het activeert.

Daarom is het een product dat ervoor zorgt dat de bloedglucosespiegel geleidelijk stijgt of helemaal niet verandert, zonder een hoge piek te produceren. De reactie van het lichaam op de zoetstof maakt het bijvoorbeeld geschikt voor diabetespatiënten (Spaanse link).

Mensen met deze aandoening hebben problemen bij het verwerken van glucose in het bloed, dus producten die de hoeveelheid glucose gecontroleerd en schaars verhogen zijn voor hen het meest geschikt. Bovendien blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat erytritol de insuline niet verandert en praktisch even zoet is als tafelsuiker.

Zolang de consumptie ervan gematigd is, kan het een optie zijn om je gerechten te zoeten.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
Alles wat je nog niet over muscovado-suiker wist

Waar is erythritol te vinden?

Erythritol
Erytritol is geschikt voor diabetespatiënten.

Zoals we al gezegd hebben, zijn er veel producten op de markt die deze zoetstof bevatten. Enkele van de meestvoorkomende zijn bijvoorbeeld:

  • Suikervrije kauwgom
  • Suikervrije voedingsmiddelen of voedingsmiddelen voor diabetici
  • Voedingsmiddelen die als light op de markt worden gebracht

Daarnaast komt het ook van nature voor in sommige voedingsmiddelen, zoals gefermenteerde soja, wijn, of bepaalde paddenstoelen. Het wordt ook geproduceerd door sommige vruchten, zoals watermeloen of peren. Daarom is het heel gewoon om deze stof te consumeren.

Wat zijn de voor- en nadelen ervan?

We hebben al gezien dat het gebruik van erytritol tot bepaalde voordelen leidt. Enkele daarvan zijn het feit dat diabetici het kunnen consumeren, en dat het een goede optie is voor mensen die proberen af te vallen. De stof bevat minder dan 0,2 kilocalorieën per gram, en is dus ideaal om mee te zoeten zonder extra gewicht aan te komen.

Niet alles is echter gunstig als het gaat om deze zoetstof. Net als bij andere soortgelijke producten is de sleutel om het alleen met mate te consumeren. In feite kan het in sommige gevallen bijwerkingen veroorzaken. We vertellen je er hieronder meer over.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent in het lezen van dit artikel:
Zes symptomen van een te hoge bloedsuiker en wat je dan moet doen

1. Gasvorming en een opgeblazen gevoel

Buikpijn
Mensen met ziekten die het spijsverteringsstelsel in gevaar brengen, kunnen last krijgen van bijwerkingen van de consumptie van erytritol.

De meest voorkomende bijwerkingen van gefermenteerde suikers zijn gas, ongemak en een opgeblazen gevoel in de buik. Dit komt doordat suikeralcoholen, die gefermenteerde producten zijn, niet normaal kunnen worden afgebroken door de spijsverteringsenzymen in de maag.

Micro-organismen in de darm zijn echter in staat om gefermenteerde suikers zoals erytritol af te breken tot eenvoudigere suikers, die wel worden opgenomen. Dit leidt dus tot een toename van het aantal micro-organismen dat in het spijsverteringsstelsel aanwezig is.

Bij mensen met een stabiele microbiota en zonder gezondheidsproblemen kan de consumptie van deze producten gunstig zijn om hun darmmicro-organismen (Engelse link) in evenwicht te houden. Erytritol zal echter niet alleen de hoeveelheid “goede” micro-organismen in de darm doen toenemen.

Als de persoon een onevenwicht in zijn of haar microbiota heeft, zal ook het aantal pathologische bacteriën en micro-organismen toenemen. Bijgevolg kunnen deze micro-organismen bij de afbraak van erythritol gasvorming, een opgeblazen gevoel in de buik en ongemak veroorzaken.

Daarom wordt bij mensen die lijden aan het prikkelbare darmsyndroom, de ziekte van Crohn en gastritis, naast andere darmziekten, de consumptie van veel van deze stof afgeraden. De symptomen bij hen zullen ernstiger zijn.

2. Erythritol en gewichtsverlies

We hebben al gewezen op het gebruik van deze zoetstof in light of suikerarme producten, die veel mensen consumeren in diëten of om zelf af te vallen. Maar is het echt allemaal zo effectief?

Wanneer we tafelsuiker of andere calorische suikers consumeren, activeert het lichaam een reeks processen. Onder andere, wanneer het de consumptie van calorieën detecteert, activeert het de productie van bepaalde hormonen met een verzadigend effect. In het geval van erytritol is dit echter niet het geval.

Het lichaam verwerkt erytritol niet zoals gewone suiker (Engelse link). Dit betekent dat deze verzadigingshormonen niet vrijkomen. Daarom worden mensen bij het eten van veel voedingsmiddelen die deze stof bevatten vaak ontevreden en hebben ze de neiging zich hongeriger te voelen dan normaal.

Met andere woorden, de behoefte om tussen de maaltijden door te “snacken” neemt toe, en daarom is het effect tegengesteld aan gewichtsverlies. Zelfs als het om “lichte” producten gaat, is de overmatige inname ervan schadelijk voor het lichaamsgewicht.

3. Diarree

De inname van hoge concentraties erytritol kan diarree veroorzaken als onderdeel van de nadelige effecten ervan. Uit een publicatie in de Europees Tijdschrift voor Klinische Voeding (Engelse link) aangetoond dat inname van 20 tot 25 gram van de verbinding dit symptoom veroorzaakt bij jonge kinderen.

Bovendien kan diarree gepaard gaan met ernstige gastro-intestinale symptomen en een laxerend effect hebben. In die zin wordt voorzichtig gebruik van erytritol altijd aanbevolen.

Erytritol als zoetstof: wat te onthouden

Van de zoetstoffen die gebruikt worden als vervanger van tafelsuiker is erythritol een van de meest aan te raden. Hoewel het een gefermenteerde suiker is, zijn de bijwerkingen ervan in het spijsverteringsstelsel minder groot dan die van andere soortgelijke zoetstoffen. Bovendien is zijn lage glycemische index een voordeel voor mensen die aan diabetes lijden.

Ten slotte moeten we niet vergeten dat afvallen altijd verantwoord moet gebeuren en, voor zover mogelijk, onder toezicht van een specialist. Misbruik geen light of suikerarme producten die kunnen leiden tot andere bijwerkingen, zoals onbedoelde gewichtstoename.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Escobedo Brevis AA. Evaluación de la fermentación de los distintos tipos de endulzantes utilizados en la dieta por lactobacillus ssp. Universidad Andrés Bello (Chile); 2015.
  • Herrero Carrasco J, de Villalonga Smith. (2016). Efectos de la utilización de Stevia en la dieta sobre la población diabética. Universitat de les Illes Balears
  • Ruiz-Ojeda FJ, Plaza-Díaz J, Sáez-Lara MJ, Gil A. Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials [published correction appears in Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):468]. Adv Nutr. 2019;10(suppl_1):S31‐S48. doi:10.1093/advances/nmy037
  • Hootman KC, Trezzi JP, Kraemer L, et al. Erythritol is a pentose-phosphate pathway metabolite and associated with adiposity gain in young adults. Proc Natl Acad Sci U S A. 2017;114(21):E4233‐E4240. doi:10.1073/pnas.1620079114
  • Quintanilla, Rosa. (2018). Determinación del consumo de edulcorantes, estado nutricional y estilos de vida en diabéticos del centro de salud centro histórico Nº1 de la ciudad de Quito, 2017. Disponible en: http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/7866
  • K. Regnat, R. L. Mach, & A. R. Mach. (2018). Erythritol as sweetener—wherefrom and whereto? Appl Microbiol Biotechnol. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756564/
  • E Jacqz-Aigrain, Et al. (2015). Gastrointestinal tolerance of erythritol-containing beverage in young children: a double-blind, randomised controlled trial. DOI: 10.1038/ejcn.2015.4

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.