Wat betekent het om dicht borstweefsel te hebben?

Een vroege diagnose van dicht borstweefsel kan ernstige ziekten helpen voorkomen.
Wat betekent het om dicht borstweefsel te hebben?
María Belén del Río

Geschreven en geverifieerd door de dokter María Belén del Río.

Laatste update: 28 juli, 2022

Hier bij Gezonder Leven hebben we het vaak over het belang van regelmatige gynaecologische controles. Een van de doelen van deze diagnostische tests is het opsporen van zogenaamde “dicht borstweefsel” (Engelse link).

Wat bedoelen we nu met deze term? Wel, dicht borstweefsel bevat minder vetweefsel en meer normaal weefsel.

Laten we eerst verduidelijken dat het dus niet betekent dat we zeker een tumor zullen gaan ontwikkelen. Maar het waarschuwt ons wel voor de noodzaak om als preventieve maatregel regelmatiger controles te ondergaan.

Volgens het Journal of the National Cancer Society (Engelse link)betekent dit dat we alle vrouwen regelmatig moeten onderzoeken. Bovendien zou het belangrijk zijn te proberen dit probleem te voorkomen door onze leefgewoonten van jongs af aan te verbeteren . We leggen het hieronder allemaal uit.

Factoren die verband houden met dicht borstweefsel

Vrouw met pijnlijke borst

Het belang van leeftijd

Allereerst moet opgemerkt worden dat we op het eerste gezicht niet zullen weten of onze borsten dichter dan normaal zijn of niet. Vanaf de leeftijd van 40 jaar is het raadzaam een jaarlijkse controle te ondergaan, en dan kunnen we het zeker weten.

Soms zijn de mammogrambeelden niet duidelijk, en dat komt door een grote dichtheid in de borst, en door een grotere aanwezigheid van klierweefsel. Dat is het moment om maatregelen te gaan nemen.

Lees dit belangrijke artikel ook:
Leer hoe je borstkanker kunt opsporen

Volgens William Barlow (Engelse link), van het Cancer Research and Biostatistics Center in Seattle (VS), hangt het dichter worden van een borst dan normaal af van hoeveel vet en fibroglandulair weefsel de vrouw heeft.

Als we jong zijn, zijn onze borsten veel vezeliger, maar, als we ouder worden , komt vetweefsel in de plaats van fibroglandulair weefsel. En om die reden moeten we meer controles ondergaan.

Ook moet opgemerkt worden dat dicht borstweefsel het ingewikkelder maken om een mogelijke tumor in een van de borsten op te sporen. In deze gevallen moeten we de mammografie aanvullen met een echografie.

Andere risicofactoren

  • De menopauze. Dicht borstweefsel komt vaker voor bij postmenopauzale vrouwen, en ook bij vrouwen met overgewicht en een hogere body mass index.
  • Genetische factoren. Net als bij borstkanker heeft het ontwikkelen van dicht borstweefsel ook een genetische component. Dus als je een familiegeschiedenis hebt van dit verschijnsel of van borstkanker, aarzel dan niet om je regelmatig te laten controleren. Voorlichting en preventie redden elk jaar vele levens!

Kunnen we het ontstaan van dicht borstweefsel voorkomen?

Er zijn manieren om, voor zover mogelijk, het ontstaan van dicht borstweefsel te voorkomen.

Preventieve leefgewoonten

Maar om het risico op het ontstaan van dicht borstweefsel te verminderen (Engelse link) is het van vitaal belang dat je met deze informatie rekening houdt:

  • Vergeet je familiegeschiedenis niet: als je een voorgeschiedenis van deze aandoening hebt, laat je dan regelmatig controleren.
  • Rook niet. Tabaksgebruik wordt namelijk in verband gebracht met problemen in de bloedvaten van het lichaam.
  • Zorg voor een voldoende gewicht in overeenstemming met je lengte en leeftijd. Vermijd overgewicht, vooral als je in de menopauze komt.
  • Vermijd vetrijke voedingsmiddelen, witte suiker, geraffineerd meel en zout. Kies in plaats daarvan voor het eten van vers fruit en groenten, vooral rauwe.
  • Drink voldoende vloeistoffen, vooral water
  • Dagelijks lichaamsbeweging is essentieel om het risico van dicht borstweefsel te verminderen. Wandel elke dag een half uur en doe aërobe oefeningen.
  • Doe mee als je een oproep krijgt voor een mammografie. Bezoek je gynaecoloog en regel, in geval van een familiegeschiedenis van deze aandoening, regelmatiger bezoeken met je arts.

Onthoud dat preventie altijd het belangrijkst is. Raadpleeg je arts voor richtlijnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.