Wat betekent de term immunosuppressie?

De term 'immunosuppressie' verwijst naar een verzwakt immuunsysteem. Wanneer dit gebeurt, zijn de afweercellen en het immuunsysteem van het menselijk lichaam niet voldoende om ziekteverwekkers onder controle te houden. Mensen met immunosuppressie zijn dus veel vatbaarder voor infecties.
Wat betekent de term immunosuppressie?

Laatste update: 07 september, 2021

Tegenwoordig is eigenlijk iedereen bekend met de term ‘immunosuppressie’. Het synoniem ‘immunodeficiënt’ wordt ook vaak voor hetzelfde doel gebruikt. Deze mensen lopen risico omdat ze kwetsbaarder zijn dan anderen om ziek te worden.

De term immunosuppressie verwijst naar een verzwakt immuunsysteem. Ons immuunsysteem bestaat uit een complex geheel van mechanismen waarmee we ons kunnen verdedigen tegen infecties en aanvallen van buitenaf.

Talrijke factoren en situaties kunnen de kwaliteit van dit systeem beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde ziekten zoals diabetes, of zelfs een situatie van langdurige stress. In dit artikel leggen we je uit wat je moet weten over de term ‘immunosuppressie’.

Waarom kan iemand last hebben van immunosuppressie?

Wat betekent de term immunosuppressie

Zoals we al hebben vermeld, heeft iemand met immunosuppressie onvoldoende capaciteit van het immuunsysteem om ziekten of infecties te bestrijden. Deze mensen zijn veel vatbaarder voor micro-organismen die in de omgeving aanwezig zijn en die het lichaam kunnen binnendringen.

Een gezond persoon kan deze micro-organismen bestrijden en geen last krijgen van een infectie. Iemand met immunosuppressie is echter niet in staat om aanvallen op dezelfde manier af te weren.

Het is belangrijk op te merken dat iemand met immunosuppressie of een onderdrukt immuunsysteem geen symptomen vertoont. De symptomen of gezondheidsproblemen zijn het gevolg van de infecties die ontstaan als gevolg van deze verzwakking.

Over het algemeen zijn er twee soorten immunosuppressie: aangeboren en verworven. Verworven immunosuppressie komt veel vaker voor en is meestal secundair aan medische behandelingen met immunosupressiva, zoals chemotherapie of medicatie na orgaantransplantaties. Aangeboren of congenitale immunosuppressie is meestal het gevolg van een DNA-mutatie die de werking van het immuunsysteem aantast.

Oorzaken van immunosuppressie

Allereerst is bij aangeboren immunosuppressie de mogelijke oorzaak een defect in de genen. Dit type komt meestal tot uiting vanaf de kindertijd. Het gaat om kinderen met terugkerende infecties, zoals bronchitis of verkoudheid.

Verworven immunosuppressie komt vaker voor. Een bekende oorzaak is het verworven immunodeficiëntysyndroom (aids). Het is de laatste fase van de infectie met het humaan immunodeficiëntyvirus (hiv). Andere oorzaken zijn:

  • elke vorm van kanker.
  • ondervoeding.
  • suikerziekte.
  • medische behandelingen: deze groep omvat relatief veel gebruikte geneesmiddelen, zoals corticosteroïden (in hoge doses), evenals radiotherapie en chemotherapie.

Hoe weet je of jij last hebt van een onderdrukt immuunsysteem?

Hoe weet je of jij last hebt van een onderdrukt immuunsysteem

Om te weten of iemand lijdt aan immunosuppressie, is het bekijken van de hele medische geschiedenis door een arts het eerste wat gedaan moet worden. Het eerste teken van alarm is dat infecties zeer vaak en herhaaldelijk voorkomen. Het is ook belangrijk om te controleren of hier een familiegeschiedenis van is.

Bovendien geven veel tests een duidelijk beeld over de toestand van het immuunsysteem van een persoon. Bij een bloedtest moeten artsen het aantal leukocyten laten controleren (Engelse link). Dit zijn de zogenaamde witte bloedcellen die op hun beurt weer verschillende cellulaire subtypes omvatten.

Het is essentieel om alle celtypen te tellen, omdat elk een andere functie heeft. Artsen zullen ook de antilichaamspiegels in het bloed laten meten. Immunosuppressieve personen hebben vaak gewijzigde parameters, dus deze tests zijn een betrouwbare bron van informatie.

Wat is belangrijk om te onthouden over de term ‘immunosuppressie’?

Het belangrijkste om te weten is dat een patiënt met immunosuppressie veel kwetsbaarder is voor welke ziekte dan ook. Daarom is de belangrijkste maatregel die moet worden gevolgd het voorkomen van infecties.

Algemene hygiënemaatregelen zijn essentieel. Momenteel is het in het geval van het coronavirus (Engelse link) ook van cruciaal belang om eventuele quarantaine te respecteren en zo ver mogelijk weg te blijven van andere mensen die een ziekte kunnen overbrengen.

Andere aanbevolen maatregelen zijn waar mogelijk vaccinatie en zorg voor je dieet. Eet in het ideale geval geen rauw of onvoldoende verhit voedsel, omdat het een belangrijke bron van infectie kan zijn. Wat vaccinatie betreft, is het raadzaam om de aanbevelingen van de nationale gezondheidsdienst op te volgen.

Het hangt echter allemaal af van het type immunosuppressie en de oorzaak ervan. Een arts moet de situatie nauwlettend in de gaten houden en de persoon in kwestie op individuele basis adviseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.