De rol van zink bij het versterken van je immuunsysteem

De rol van zink bij de functies van het immuunsysteem is de afgelopen jaren goed onderzocht. Daarom bevelen specialisten tegenwoordig een adequate inname ervan aan om de reactie van je lichaam op infectieuze agentia te verbeteren.
De rol van zink bij het versterken van je immuunsysteem
Mariana Sánchez Huergo

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Mariana Sánchez Huergo.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Zink is een van de essentiële mineralen die bijdragen aan de versterking van het immuunsysteem. De rol van zink is van cruciaal belang zodat je lichaam op de juiste manier kan functioneren en reageren.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) benadrukt dat vitamines en mineralen de werking van het immuunsysteem aanvullen. Het gaat daarbij om vitamines zoals A, B6, B12, C, D en E. Wat betreft mineralen richt men zich op:

  • selenium
  • magnesium
  • ijzer
  • zink
  • koper

Het is echter niet gemakkelijk om genoeg van alle voedingsstoffen binnen te krijgen, waardoor het aantal infecties hoger en de bijbehorende gevolgen groter zijn. Bekijk in dit artikel de rol van zink in het menselijk lichaam en wat je kunt eten om de opname van zink te optimaliseren.

De rol van zink bij het versterken van je immuunsysteem

Een patiënt met mondkapje en een arts

Ten eerste zijn acute luchtweginfecties, zoals epidemieën van seizoensgriep en de recente uitbraak van COVID-19, een veelvoorkomende oorzaak van gezondheidsproblemen en sterfte wereldwijd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat seizoensgriep ieder jaar gemiddeld 3 tot 5 miljoen ernstige zieken veroorzaakt die een ziekenhuisopname nodig hebben en dat wereldwijd hoge sterftecijfers veroorzaakt.

Hoewel goede hygiënemaatregelen en vaccins effectieve hulpmiddelen zijn om je te beschermen tegen bepaalde infecties, is er niet voor alle ziekten een vaccin. Vaccins hebben tijd nodig om ontwikkeld te worden. In feite kan het vele jaren duren voordat er een vaccin wordt goedgekeurd.

Daarom moeten we aanvullende strategieën toepassen om besmettelijke epidemieën aan te pakken. Een maatregel is bijvoorbeeld het gebruik van immunonutriënten om het immuunsysteem te versterken. Blijf lezen om meer te weten te komen over de rol van zink, de werkingsmechanismen en de voedingsmiddelen die het bevatten.

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals zink kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem verzwakt. Om deze reden is het naast conventionele behandelingen belangrijk om op je voeding te letten.

Zink: de belangrijkste kenmerken

Onderzoekers kennen de rol van zink bij de werking van het immuunsysteem al lang. Ze ontdekten vier decennia geleden al zinkafhankelijk thymuline, betrokken bij de ontwikkeling van T-lymfocyten in de thymus.

Dit sporenelement is een integraal onderdeel van meer dan 3.000 eiwitten die een rol spelen als enzymen en transcriptiefactoren die deelnemen aan cellulaire signaalroutes en DNA-herstel- en replicatieprocessen.

De rol van zink bij de mechanismen van het immuunsysteem

Onder de vele functies in signaaltransductie en celproliferatie die dit mineraal uitvoert, is het niet verwonderlijk dat het een belangrijke rol speelt bij de het immuunsysteem (Engelse link).

Volgens een artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift Metallomics (Engels artikel) is zink noodzakelijk voor de rijping en het behoud van de balans van de T-cellen.

Onderzoekers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat een zinktekort een verminderde door Th1-lymfocyt gemedieerde immuniteit kan veroorzaken. Ook kan een tekort ontstekingsreacties bevorderen die gekenmerkt worden door de secretie van interleukine 1β.

Bronnen van zink

De rol van zink

Zoals we al zeiden, hebben onderzoekers de rol van zink bij het versterken van het immuunsysteem meerdere keren bestudeerd. Vandaag de dag worden nog steeds onderzoeken gedaan op dit gebied.

Hoewel je dit mineraal in de vorm van losse supplementen of een multivitamine kunt consumeren, zou je het idealiter op natuurlijke wijze via je voedsel binnen moeten krijgen. De belangrijkste bronnen zijn onder andere:

  • Zeevruchten zijn een zeer goede bron van zink. Mosselen leveren bijvoorbeeld 21 mg per 100 g, terwijl sardines 3 mg per 100 g leveren. Oesters bevatten 76 mg per portie van 85 gram.
  • Verrijkte granen, die 15 mg per portie van 30 g bevatten.
  • Rundvlees, dat 6,2 mg per 100 g bevat.
  • Kip, dat 2,7 mg per portie van 100 g levert.
  • Varkensvlees, dat 2,9 mg per 100 g bijdraagt.
  • Tot slot zijn peulvruchten een bescheiden maar opmerkelijke bron. Ze bevatten 1,8 mg zink per portie van 170 g.

De rol van zink en het belang van supplementen

Het is belangrijk om voedingsaanbevelingen voor micronutriënten vast te stellen. Om te beginnen moeten autoriteiten zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA, Engelse link) de inname van supplementen goedkeuren.

Om de optimale werking van het immuunsysteem te ondersteunen, raden specialisten aan om tussen de 8 en 11 mg zink per dag te consumeren.

Ten slotte is het belangrijk om het belang van het eten van dierlijke producten als belangrijkste bron van zink te benadrukken. Hoewel ze niet de enige bron zijn, is dit erg belangrijk voor vegetariërs en veganisten om in gedachten te houden. Zij zullen bijna altijd een supplement moeten gebruiken om een goede inname te bereiken.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Magnesium, een belangrijk mineraal

Het belang van een goed dieet en de rol van zink voor je lichaam

Het is zeer belangrijk om de noodzaak te benadrukken van een gezond en gevarieerd dieet om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen die nodig zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Er zijn ernstige tekorten aan verschillende micronutriënten waargenomen bij mensen met overgewicht en obesitas.

Volgens een artikel gepubliceerd in Endocrine, Metabolic & Immune Disorders (Engelse link), is een van de redenen waarom ondervoeding ook bij mensen met overgewicht kan optreden, de consumptie van ultabewerkte voedingsmiddelen, die te veel transvet en suiker bevatten.

Deze voedingsmiddelen bevorderen niet alleen gewichtstoename, maar ook bevatten ze niet de nodige vitamines en mineralen. Als gevolg daarvan verhoogt het zeer regelmatig eten van deze producten de kans op het oplopen van infectieziekten.

Om deze reden is het essentieel om de rol van zink en andere voedingsstoffen te onthouden. Zo kun je je immuunsysteem te versterken en de functie ervan te ondersteunen. Dit, vergezeld van de vereiste hygiënische maatregelen, zal je lichaam helpen voorbereid te zijn op mogelijke infectieuze agentia.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • World Health Organization Influenza (Seasonal). Available online: https://www.who.int/news-room/fact- sheets/detail/influenza-(seasonal) (accessed on 2 March 2020).Calder P, Carr A, Gombart A, Eggersdorfer M. Optimal
    • Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients. 2020;12(4):1181.
    • Haase H, Rink L. Multiple impacts of zinc on immune function. Metallomics. 2014;6(7):1175.
    • Bonaventura P, Benedetti G, Albarède F, Miossec P. Zinc and its role in immunity and inflammation. Autoimmunity Reviews. 2015;14(4):277-285.
    • Elmadfa I, Meyer A. The Role of the Status of Selected Micronutrients in Shaping the Immune Function. Endocrine, Metabolic & Immune Disorders – Drug Targets. 2019;19(8):1100-1115.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.