Leer alles over Wereld Aids Dag

Op Wereld Aids Dag moet iedereen zich realiseren dat deze ziekte een pandemie is. Met andere woorden, er zijn patiënten over de hele wereld. Ook moet je weten dat de huidige wetenschap het behandelen en de voortgang ervan kan vertragen, vooral als het vroeg ontdekt wordt.
Leer alles over Wereld Aids Dag
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 07 november, 2022

Sinds 31 jaar is het op 1 december Wereld Aids Dag. Deze dag heeft als doel om de vooruitgangen tegen HIV/ AIDS bekend te maken en het bewustzijn van het belang van het voorkomen en adequaat behandelen van deze pandemie te vergroten.

Het thema van de Wereld Aids Dag 2019 was ‘Gemeenschappen maken het verschil’. Het verwijst naar het belang van verschillende sociale factoren bij het aanpakken van dit probleem.

Opvoeders, de media, gezondheidswerkers en vrijwilligers kunnen namelijk allemaal bijdragen en in verschillende delen van de wereld aan de bestrijding van deze pandemie bijdragen.

“Het enige vaccin dat ons beschermt is preventie.”

– W.H.O. (wereldgezondheidsorganisatie) –

Gemeenschappen zijn van vitaal belang, omdat het niet het belangrijkste is om nieuwe medicijnen en betere behandelingen voor deze pandemie te ontdekken. Het belangrijkste is om preventieve maatregelen te nemen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Het is ook nodig dat gemeenschappen in elke natie om betere diensten en een groter budget vragen. Dat is waar de Wereld Aids Dag 2019 om gevraagd heeft.

Wereldwijd HIV/ AIDS overzicht

Bloedtest voor hiv

Volgens gegevens van UNAIDS waren er in 2019 wereldwijd 38 miljoen mensen met HIV. Daarvan is 49% man en 51% vrouw. Ongeveer 24 miljoen van deze mensen ontvangen een vorm van behandeling voor hun aandoening. Dit betekent dat ongeveer 14 miljoen mensen niet worden behandeld.

Het meest verontrustende is dat ongeveer 8 miljoen mensen niet weten dat ze met HIV besmet zijn. Dit betekent dus dat veel mensen de infectie over kunnen dragen zonder het te weten. Daarom richt Wereld Aids Dag 2019 zich op gemeenschappen en de verantwoordelijkheid die we allemaal hebben om dit probleem op te lossen.

De grootste risicogroep zijn homoseksuelen, die 22 keer meer kans hebben om aids te krijgen. Intraveneuze drugsgebruikers hebben 21 keer meer kans om het te krijgen dan andere mensen, een cijfer dat ook voor sekswerkers geldt. Transgenders hebben een verhoogd risico van 12 keer.

Wat iedereen over aids moet weten

De beste manier om de verspreiding van aids te voorkomen, is veilige werkwijzen, vooral op seksueel gebied. Ongeacht je houding ten opzichte van het probleem, is het ‘t beste om tijdens seks condooms te gebruiken, vooral als je geen vaste partner hebt.

Zelfs in het laatste geval is het ook raadzaam als een van de partners seks met iemand anders heeft gehad. Lees hier een Spaans artikel over het gebruik van voorbehoedsmiddelen.

Ook moet je in elke situatie waarbij naalden in de huid dringen uiterst voorzichtig zijn. Dergelijke naalden mogen namelijk slechts eenmaal gebruikt worden en mogen uiteraard nooit gedeeld worden. Dit geldt voor alle soorten medische procedures, evenals voor het intraveneuze gebruik van psychoactieve medicijnen.

Je moet ook niet vergeten dat HIV in principe geen symptomen veroorzaakt. Je kunt het virus oplopen zonder het te weten als je een onveilige handeling hebt gehad.

Hiv-positief zijn betekent dus niet dat je aids hebt. HIV is het virus, terwijl aids de ziekte is die in de laatste fase van de infectie voorkomt. Het kan in de vroege stadia onder controle worden gehouden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf tips voor een veilig en bevredigend seksleven

De boodschap van Wereld Aids Dag

Aidslintjes

Het doel voor het komende jaar is ‘90-90-90’. Het betekent dat in 2020 90% van de mensen met HIV hun diagnose moet kennen. Op dezelfde manier moet 90% van de dragers toegang hebben tot antiretrovirale behandeling.

Dit is tot nu toe de enige effectieve behandeling om de verspreiding van HIV-infecties te stoppen en te voorkomen dat er bij een drager aids ontwikkelt wordt.

Tot slot is het de bedoeling dat 90% van de behandelde patiënten stabiele resultaten zou moeten hebben. In het afgelopen jaar waren er 770.000 aan aids gerelateerde sterfgevallen in de wereld.

Hoewel het cijfer nog steeds hoog is, heeft antiretrovirale behandeling het sterftecijfer sinds 2004 met 40% laten dalen. Een aanbevolen maatregel is dan om getest te worden op HIV als je ooit een risico hebt gelopen. Het is namelijk heel eenvoudig en kan letterlijk je leven redden.

De incidentie van AIDS per regio is als volgt, in aflopende mate:

  • Sub-Sahara Afrika
  • Zuid- en Zuidoost-Azië
  • Latijns-Amerika
  • Oost-Europa
  • Centraal-Azië
  • Noord-Amerika
  • Oost-Azië
  • West- en Midden-Europa
  • Midden-Oosten
  • Noord-Afrika
  • Het Caribische gebied
  • Oceanië

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brown, A. E., et al. “Towards elimination of HIV transmission, AIDS and HIV‐related deaths in the UK.” HIV medicine 19.8 (2018): 505-512.
  • Calmy, A., & Cavassini, M. (2012, January 18). VIH/sida. Revue Medicale Suisse. https://doi.org/10.1016/b978-848174943-4.50021-1
  • Grewal, Ramandip, et al. “Serosorting and recreational drug use are risk factors for diagnosis of genital infection with chlamydia and gonorrhoea among HIV-positive men who have sex with men: results from a clinical cohort in Ontario, Canada.” Sexually Transmitted Infections 93.1 (2017): 71-75.
  • Nguyen, Phuong T., et al. “Progress toward HIV elimination goals: trends in and projections of annual HIV testing and condom use in Africa.” AIDS 35.8 (2021): 1253-1262.
  • Posse, Mariana, et al. “Barriers to access to antiretroviral treatment in developing countries: a review.” Tropical medicine & international health 13.7 (2008): 904-913.
  • Santiesteban Díaz, Y. M., Orlando-Narváez, S. A., & Ballester-Arnal, R. (2019). Risk behaviors for HIV infection. a review of emerging trends. Ciencia e Saude Coletiva, 24(4), 1417–1426. https://doi.org/10.1590/1413-81232018244.02322017
  • Torruco García, U. (2016). Infección por VIH y sida, dos mundos que se apartan. Revista de La Facultad de Medicina (México)59(1), 36–41.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.