Wakker blijven tijdens het rijden: 9 tips

Goede ventilatie en een aangename temperatuur zijn belangrijke factoren om wakker te blijven tijdens het rijden. Als het te warm is in je auto, kan dit namelijk slaperigheid veroorzaken.
Wakker blijven tijdens het rijden: 9 tips

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

In slaap vallen achter het stuur kan dodelijk zijn. Ervoor kiezen on met de auto te reizen, kan je de kosten van een vliegticket besparen. Vergeet echter niet dat meerdere uren achter elkaar rijden vrij vermoeiend kan zijn. Wakker blijven tijdens het rijden is dus niet zo makkelijk als het lijkt.

Het is belangrijk om:

  • voorbereid te zijn
  • alert te blijven
  • de dingen die je slaperig maken achter het stuur te vermijden

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om wakker te blijven tijdens het rijden.

Wakker blijven tijdens het rijden met deze 9 tips

1.  Van tevoren goed uit te rusten

Vrouw die goed slaapt

Als je van plan bent om een lange reis te maken, is het een goed idee om voor vertrek minstens zeven uur te slapen.

Door van tevoren goed te slapen, zul je de eerste paar uur van je reis goed alert kunnen blijven.

Bewezen is dat als je de nacht voordat je op reis gaat niet goed slaapt, de kans drie keer zo groot is dat je concentratie de volgende dag slechter zal zijn.

Als je al moe bent, zal dit een negatieve invloed hebben op je vermogen om snel te reageren tijdens het rijden.

2. Eet licht tijdens de reis

Man eet achter het stuur

Als je tijdens het maken van lange reizen zware maaltijden eet, is de kans groter dat je tijdens het rijden in slaap valt. Dit geldt zelfs overdag.

Het eten van grote hoeveelheden rood vlees en complexe koolhydraten leidt tot een zwaardere spijsvertering, wat je slaperig kan maken.

Wat er gebeurt, is dat je spijsvertering veel meer energie vereist, waardoor je je moe zult voelen. Een lichte, uitgebalanceerde maaltijd kan dan ook je leven redden.

3. Van tevoren goed te ontbijten

Een gezond ontbijt

De eerste maaltijd van de dag zou je energie moeten geven en je lichaam moeten voorzien van alles wat je nodig hebt om tijdens de reis je psychologische en fysieke vermogens te behouden.

Een ontbijt dat veel eiwitten, koolhydraten en mineralen bevat, zal je de eerste helft van de dag alert houden.

4. Het belang van goede ventilatie

Man rijdt met raam open

Rijden bij warm weer of zonder voldoende ventilatie kan je zuurstoftoevoer beperken en ervoor zorgen dat je slaperig wordt.

Een koel briesje zal er daarentegen juist voor zorgen dat je alert blijft. Het is belangrijk om alle externe factoren die vermoeidheid of uitputting kunnen veroorzaken te elimineren.

Blootstelling aan intense hitte kan leiden tot:

Al deze factoren kunnen het risico vergroten dat je de controle verliest terwijl je rijdt.

5. Gebruik te maken van de stopmogelijkheden die je onderweg tegenkomt

Man rust uit

Alsmaar voor je uit moeten kijken en op de weg moeten letten, veroorzaakt vermoeidheid en kost je lichaam veel energie. Een goede manier om dit te voorkomen, is door korte rustpauzes te nemen. Hierdoor kun je namelijk stress verminderen en even wat frisse lucht inademen.

Het is bekend dat regelmatig uitrusten je aandachtsvermogen en hersenactiviteit verhoogt. Door om de twee uur een pauze te nemen van tien tot vijftien minuten, kun je je geest zuiveren en je reflexen verbeteren, zodat je snel kunt reageren als dit nodig is.

6. Probeer niet te hard te rijden

Man die snel rijdt

Hard rijden dwingt je om andere voertuigen te ontwijken en alert te blijven. Het verscherpt je zintuigen, maar het betekent ook dat je sneller moe zult worden.

Het is beter om minder snel te rijden zodat je je energie langere tijd kunt behouden.

7. Niet tussen twee en vijf uur in de nacht te rijden

Zonnebloemen in de nacht

Tussen twee en vijf uur ‘s nachts heeft je lichaam meer behoefte aan slaap. Het is er namelijk aan gewend om tijdens die uren in een staat van extreme ontspanning te gaan. In deze periode betreedt je lichaam normaal gesproken de REM-fase of diepe slaap.

Wakker blijven tijdens het rijden is moeilijk wanneer je zenuwstelsel ontspant. Het risico om in slaap te vallen achter het stuur wordt dan groter.

8. Alcohol maakt je minder alert

Vrouw weigert alcohol

We gaan ervan uit dat je al weet dat je niet onder invloed van alcohol zou moeten rijden. Zelfs in kleine hoeveelheden heeft alcohol een verdovend en remmend effect op het lichaam.

Bier en andere dranken beïnvloeden de neurotransmitter bekend als GABA, die angstsgevoelens reguleert. Het resultaat is dat je tijdens het rijden minder alert wordt.

  • Het slikken van antidepressiva, slaappillen of anti-allergiepillen kan even schadelijk zijn.

9. Een reisgenootje meenemen

Twee vriendinnen die samen lachen

Wakker blijven tijdens het rijden is gemakkelijker als je een spraakzame reisgenoot meeneemt. Dit is vooral handig als je ‘s nachts rijdt.

Als er een volwassene naast je in de passagiersstoel zit, kan hij of zij je helpen om beter op de weg te letten en je zelfs knijpen als je begint weg te sukkelen. Als de ander ook een rijbewijs heeft, kunnen jullie elkaar eventueel ook afwisselen.

  • Het is belangrijk dat ook de persoon naast je niet in slaap valt. Als er iemand naast je ligt te slapen, is de kans namelijk groter dat je zelf ook sneller moe wordt.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martín, A. V. (2014). Farmacología y toxicología del alcohol etílico, o etanol. Anales de la Real Academia de Medicina y Cirugía de Valladolid, (51), 241-248.
  • MARTIN, G. H. (2019). Los efectos del alcohol y sus interacciones con los fármacos.
  • Philip, P., Sagaspe, P., Moore, N., Taillard, J., Charles, A., Guilleminault, C., & Bioulac, B. (2005). Fatigue, sleep restriction and driving performance. Accident Analysis & Prevention, 37(3), 473-478.
  • Fatigue and crash risk – Mobility and transport – European Commission. (2021). Retrieved 4 April 2021, from https://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/knowledge/fatique/fatigue_and_road_crashes/fatigue_and_crash_risk_en
  • Rosales Mayor, E., Egoavil Rojas, M. T., Durand Vila, I. S., Montes Ccaccro, N. E., Flores Herrera, R. E., Rivera García, S. L., … & Rey de Castro Mujica, J. (2009). Accidentes de carretera y su relación con cansancio y somnolencia en conductores de ómnibus. Revista Médica Herediana, 20(2), 48-59.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.