Waar zijn de submandibulaire klieren voor?

De submandibulaire klieren bevinden zich onder in de mondbodem. Hoewel ze onbekender zijn dan de parotisklieren, vervullen ze de noodzakelijke functies die verband houden met de productie van speeksel. Lees verder om meer over hun functies te weten te komen.
Waar zijn de submandibulaire klieren voor?

Laatste update: 26 juli, 2020

De submandibulaire klieren hebben hun naam te danken aan de anatomische locatie in de schedel, onder de mondbodem. Ze maken dus deel uit van de reeks grote speekselklieren, bestaande uit de submandibulaire, parotis- en sublinguale klieren. Er zit één parotis in elke wang, dicht bij de oren, terwijl de sublinguaal zich onder de tong bevindt.

De submandibulaire klieren wegen niet veel, ze zijn slechts ongeveer 15 gram per stuk. Het is ook een van de eerste klieren die bij een jonge foetus verschijnt. Uiteraard is de vorming van speeksel hun belangrijkste functie.

Anatomie van de submandibulaire klieren

De submandibulaire klieren bestaan uit bindweefsel en klierweefsel. Er zijn twee soorten klieren: sereus en slijmachtig. Op dezelfde manier bevat het bindweefsel de vezels die de structuur ondersteunen.

Een kanaal begint bij de klier zelf en heeft de functie om speeksel in de mondholte te gieten. Dit submandibulaire kanaal is ongeveer 2 centimeter lang.

De mond van dit kanaal is zichtbaar en voelbaar door de mondholte. Men kan het aan weerszijden van de tongriem vinden. Soms, om erachter te komen of het kanaal geblokkeerd is of niet, moet de tandarts de klieren stimuleren en controleren of er speeksel naar buiten kan komen.

De tongzenuwen en sommige takken van de aangezichtszenuwen bereiken de klieren om de productie van speeksel te bestellen. Dit is een gebied dat sterk geïrrigeerd wordt door slagaders en aders, net als de hele mond.

De functies van speeksel

Tandarts doet een behandeling

Als we vragen waar de submandibulaire klieren voor zijn, dan is speekselproductie het voor de hand liggende antwoord. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het speekselstelsel.

Samen met de parotis en sublinguale klieren, plus de kleine speekselklieren, zijn deze organen verantwoordelijk voor het leveren van speeksel aan de mond. Als we de functies van speeksel in het lichaam begrijpen, dan kunnen we de reden voor de submandibulaire klieren begrijpen.

Speeksel is een kleurloze vloeistof met als belangrijkste functie het smeren van de mond. Op een volledige dag kan iemand tot anderhalve liter van deze vloeistof produceren. Zijn functies zijn:

  • Vergemakkelijk van slikken. Wanneer iemand op voedsel kauwt, dan wordt het doordrenkt met speeksel voordat het aan de reis naar de rest van het spijsverteringskanaal begint. Deze speekselcoating smeert deze doorgang van de voedselbolus om de inname te vergemakkelijken.
  • Geneest het slijmvlies. Speeksel is een krachtig ontsmettingsmiddel en beschermer en bevat stoffen die infecties voorkomen en genezing stimuleren als er een wond in de mond is.
  • Regelt de zuurgraad van de omgeving van de mond. Het voedsel dat we eten kan zuur of basis zijn. Wanneer de zuurwaarden van het voedsel extreem zijn, dan kunnen ze het tandglazuur beschadigen. Om het tegen te gaan, neutraliseert speeksel dus de Ph van bepaalde stoffen.
  • Afbreken van zetmeel. In speeksel zit een enzym genaamd alfa-amylase, dat grote koolhydraten afbreekt om ze kleiner te maken en gemakkelijker in de bloedbaan te krijgen. Het zoutzuur maakt alfa-amylase inactief wanneer het de maag bereikt.

Submandibulaire ziekten

Vrouw steekt tong uit

De belangrijkste functie van speeksel is het smeren van de mond. Het werkt bovendien als een barrière tegen ziekteverwekkers. Zoals elk orgaan van het lichaam, kan de submandibulaire klier aan aandoeningen en pathologieën lijden.

Het is voor velen misschien onbekend, maar tandartsen zijn zich terdege bewust van hun bestaan en met de daarmee samenhangende problemen. Heel vaak vormen zich steentjes en belemmeren die het submandibulaire kanaal.

Hun technische naam is speekselstenen en ze kunnen de klier ontsteken (Spaanse link) als ze te groot zijn en het uitstroompad van het speeksel belemmeren. Speekselstenen zijn zeldzaam bij kinderen, maar kunnen sporadisch voorkomen. Er is dus een hogere prevalentie bij volwassenen onder de 50 jaar.

Er kan ook een infectie in de submandibulaire klieren zijn. Zowel virussen als bacteriën kunnen speekselweefsel binnendringen, het ontsteken en het submandibulaire kanaal blokkeren.

Submandibulaire klieren – conclusie

De submandibulaire klieren zijn organen die deel uitmaken van de set van grote speekselklieren, samen met de parotis en sublinguale klieren. Zo vervullen ze de essentiële functie van het produceren van het speeksel dat we dagelijks gebruiken.

Op zijn beurt is speeksel essentieel voor de vertering van voedsel, om het mondslijmvlies te beschermen en voor de tanden te zorgen. Deze processen veranderen wanneer er een tekort of een gebrek aan speeksel is.

Laten we tot slot niet vergeten dat de submandibulaire klieren geïnfecteerd kunnen raken en verstopt kunnen raken met stenen. Raadpleeg een tandarts als je in dit deel van je mond symptomen hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Otón, Eduardo Treviño, Ruth Sánchez Sánchez, and Manuel Fernández Domínguez. “Sialolitiasis en glándula salival menor: a propósito de un caso.” Científica dental: Revista científica de formación continuada 15.1 (2018): 15-18.
  • Gilloteaux J., Afolayan A. (2014). «Clarification of the Terminology of the Major Human Salivary Glands: Acinus and Alveolus are not Synonymous». The Anatomical Record. Oral Biology (American Association for Anatomy) 297 (8).
  • Contreras, Carlos, et al. “Ubicación anatómica de las glándulas salivales linguales ó glandulas salivales menores presentes en la lengua.” Acta odontológica venezolana 46.2 (2008): 240-241.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.