Een brandende mond - wat is de oorzaak?

Een brandende mond kan onder andere het gevolg zijn van voedselallergieën of een bijwerking van een aantal medicijnen. Lees verder en ontdek wat je kunt doen om het te verlichten.
Een brandende mond - wat is de oorzaak?

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je hebt een brandende mond en je weet niet waarom. Nou, onder bepaalde omstandigheden is het normaal, zoals direct na het eten van gekruid eten. Het is echter voor sommige mensen een chronisch probleem en de redenen zijn niet zo duidelijk.

De medische term voor dit symptoom is glossodynie, maar de meesten kennen het als het brandende mond-syndroom. Schattingen geven aan dat het ongeveer 5 tot 10% van de bevolking treft. Het is voor degenen die eraan lijden zeer ongemakkelijk, omdat het branderige gevoel zich over hun hele mond verspreidt.

Dit syndroom is nog niet goed bekend. We weten echter wel dat het met bepaalde pathologische aandoeningen verband kan houden. Het kan bijvoorbeeld ofwel het teken zijn van een tekort aan bepaalde vitamines of een allergische reactie.

In het artikel van vandaag zullen we de reden achter het chronisch brandende mond-syndroom en de oorzaken ervan uitleggen. We zullen het ook hebben over wat je eraan kunt doen.

Waarom brandt mijn mond continu?

Zoals we hierboven vermeldden, is het normaal dat je onder bepaalde omstandigheden een branderig gevoel in je mond hebt. Bijvoorbeeld na het eten van pittig eten. Dit is echter een gelokaliseerde situatie die gemakkelijk te identificeren is en zichzelf vanzelf oplost.

Mensen die het echter zonder aanwijsbare reden ervaren en er gedurende een lange tijd last van hebben kunnen het brandende mond-syndroom hebben. Zoals we hierboven al zeiden, veroorzaakt dit syndroom het soort brandend gevoel dat zich over de tong en naar elk ander deel van de mond verspreidt.

Iemand met deze aandoening kan bovendien een afname van hun smaakzin ervaren. Het komt ook vaak voor dat het brandende gevoel met gevoelloosheid en droogheid gepaard gaat. Over het algemeen gebeurt het elke dag, hoewel het gedurende de dag erger wordt. Het kan chronisch of met tussenpozen zijn, afhankelijk van het geval.

Het brandende mond syndroom

Uitgestoken tong

Een brandende mond kan het gevolg zijn van het eten van gekruid voedsel. Het kan echter het gevolg zijn van een brandende mond-syndroom, als het terugkerend of ernstig is.

De redenen waarom sommige mensen het ervaren, zijn in primair en secundair onderverdeeld. Het wordt als primair beschouwd wanneer alle oorzaken ervoor kunnen worden uitgesloten, hetzelfde als bij andere pathologieën.

Op dezelfde manier wordt het syndroom als secundair beschouwd wanneer er een andere ziekte of aandoening is die het veroorzaakt, bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicijnen. Dit komt omdat veel van hen je mond droog maken en je mogelijk een branderig gevoel krijgt. Er zijn daarnaast nog andere oorzaken zoals:

  • Schimmelinfecties, zoals orale candidiasis (Spaanse link).
  • Bepaalde vitamine- en voedingstekorten, zoals een gebrek aan ijzer.
  • Situaties van stress of angst.
  • Inefficiënte orale reinigingsgewoonten. Sommige tongborstels en -spoelingen kunnen zelfs zeer agressief zijn en kunnen dit veroorzaken.
  • Een aantal metabole ziekten en gastro-oesofageale refluxziekte. Dit laatste gebeurt omdat de zure maaginhoud de mond bereikt. Aangezien ze zuur zijn, irriteren ze het mondslijmvlies.

Misschien ook interessant om te lezen:
De eerste 5 symptomen van tongkanker

Diagnose

Dit syndroom is erg moeilijk te diagnosticeren. Zoals we hierboven hebben uitgelegd is het eerste dat je moet doen, alle secundaire oorzaken uitsluiten. Om dit te doen, moet je je arts gedetailleerd al je symptomen vertellen en alle medicijnen vermelden die je gebruikt.

Om tot een diagnose te komen zal de arts waarschijnlijk om een bloedonderzoek vragen. Dit is omdat ze met deze test kunnen controleren of je hormonale of voedingsproblemen hebt die dit kunnen veroorzaken. Op dezelfde manier zijn allergietests ook nuttig. Soms krijgt je mond een brandend gevoel door bepaalde soorten voedsel.

Op dezelfde manier zullen ze culturen of biopsieën van het orale weefsel uitvoeren om een infectie uit te sluiten. Ze moeten ook gastro-oesofageale reflux uitsluiten, omdat dit een veelvoorkomende aandoening is.

Behandeling voor een brandende mond

Vrouw met een flesje mondwater

De behandeling voor een brandende mond kan enkele mondspoelingen met geneeskrachtige eigenschappen omvatten. Je arts zal de voor jou meest geschikte dosis bepalen.

De behandeling voor een brandende mond hangt van de oorzaak af. De prioriteit is natuurlijk om de onderliggende pathologie te behandelen. Je moet bijvoorbeeld met je angst en stress leren omgaan als de aandoening daarop reageert.

Er zijn daarnaast enkele medische behandelingen zoals mondspoelingen die lidocaïne bevatten. Ze kunnen ook het volgende voorschrijven:

  • Capsaïcine.
  • Pijnstillers.
  • Antidepressiva.

De artsen moeten voor elk geval de beste optie kunnen aanbevelen.

Conclusie

Een branderig gevoel in je mond kan enigszins pathologisch zijn als het lang duurt. Nogmaals, de medische term is het brandende mond-syndroom en het verschijnen ervan is meestal een bijwerking van bepaalde pathologieën, zoals allergieën. Je moet je arts raadplegen om een adequate diagnose en behandeling te krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., Campillo-Campaña, R., & Arnáiz, J. (2017). Glosodinia o síndrome de boca ardiente. Medicina General y de Familia, 6(4), 172–175. https://doi.org/10.24038/mgyf.2017.039
  • Glosodinia (“síndrome de boca ardiente”) – familydoctor.org. (n.d.). Retrieved December 3, 2019, from https://es.familydoctor.org/condicion/sindrome-de-ardor-en-la-boca/
  • Aravindhan R, Vidyalakshmi S, Kumar MS, Satheesh C, Balasubramanium AM, Prasad VS. Burning mouth syndrome: A review on its diagnostic and therapeutic approach. J Pharm Bioallied Sci. 2014;6(Suppl 1):S21–S25. doi:10.4103/0975-7406.137255
  • Bookout GP, Short RE. Burning Mouth Syndrome. [Updated 2019 Mar 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519529/
  • Feller L, Fourie J, Bouckaert M, Khammissa RAG, Ballyram R, Lemmer J. Burning Mouth Syndrome: Aetiopathogenesis and Principles of Management. Pain Res Manag. 2017;2017:1926269. doi:10.1155/2017/1926269

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.