Onderscheid tussen het coronavirus en allergieën

Sommige symptomen van het coronavirus lijken op de symptomen die we ervaren als we allergieën hebben. Het is daarom belangrijk om het verschil tussen allergieën en het coronavirus te kennen om te weten of je naar een arts moet gaan. Het artikel van vandaag helpt de zaken op te helderen.
Onderscheid tussen het coronavirus en allergieën

Laatste update: 21 mei, 2020

Hoe kun je het verschil weten tussen het coronavirus en allergieën? Allereerst raden experts aan om contact op te nemen met je arts als je vermoedt dat je mogelijk met het coronavirus bent geïnfecteerd. Ga anders naar een medisch centrum waar je beoordeeld kunt worden.

Het verschil tussen het coronavirus en allergieën is niet altijd gemakkelijk te zien. Hoe weet je dus of je naar je arts moet of dat je thuis moet blijven? Allereerst willen we verduidelijken dat alle ziekten, inclusief allergieën en COVID-19, zich per persoon verschillend zullen manifesteren.

Bij twijfel kun je daarom het beste je arts raadplegen, in eerste instantie online of telefonisch. In het geval van COVID-19 raden experts aan om thuis te blijven en telefonisch medische hulp in te roepen. Dit is omdat de ziekte zeer besmettelijk is en het het beste is om in quarantaine te blijven.

Dit geldt vooral als je verdachte symptomen vertoont of in contact bent geweest met iemand die het virus heeft. Hetzelfde geldt als je naar een gevarenzone bent gereisd.

In dit artikel zullen we kijken naar de belangrijkste symptomen van een infectie met het coronavirus, gevolgd door die van allergieën om je een beter idee te geven van de verschillen tussen de twee.

Het verschil tussen het coronavirus en allergieën: symptomen van het coronavirus

Vrouw opgenomen in het ziekenhuis

In de meeste gevallen verbeteren patiënten met het coronavirus binnen een week. Er zijn echter risicogroepen die complicaties kunnen ervaren en dan kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.

Mensen met de coronavirus-infectie, of COVID-19, hebben meestal symptomen die op griep lijken. Volgens door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gepubliceerde informatie (Spaanse link) zijn de belangrijkste klinische symptomen van een infectie de volgende:

 • Koorts
 • Droge hoest
 • Vermoeidheid

Sommige mensen kunnen aanvullende symptomen ervaren, zoals spierpijn, verstopte neus, keelpijn of diarree. Deze symptomen zijn over het algemeen mild en verschijnen geleidelijk. In de meeste gevallen herstellen mensen met de coronavirus-infectie binnen een week of iets meer zonder dat er een speciale behandeling nodig is.

Een klein percentage van de patiënten dat de coronavirus-infectie ontwikkelt (COVID-19), kan ernstigere problemen vertonen en moeite hebben met ademhalen, waardoor een ziekenhuisopname noodzakelijk is.

Vaak zijn dit risicopatiënten met eerdere ademhalingsaandoeningen, diabetes, hart- en vaatziekten en ziekten waarbij onder andere het immuunsysteem betrokken is.

Over het coronavirus

De belangrijkste manier waarop het coronavirus zich verspreidt, is van persoon tot persoon. Het doet dit met behulp van ademhalingsdruppeltjes die geïnfecteerde personen uitstoten als ze praten, niezen of hoesten.

Mogelijke besmetting kan echter ook voorkomen bij personen die in contact komen met een besmet oppervlak en vervolgens hun ogen, neus of mond aanraken zonder eerst hun handen te wassen.

De epidemiologie van een coronavirus-infectie verandert van dag tot dag en zal van land tot land verschillen. Dit komt, omdat het een nieuwe ziekte is en er geen eerdere immuniteit is onder de wereldbevolking.

Elk vermoedelijk geval van een coronavirus-infectie moet daarom binnen zijn specifieke context worden geëvalueerd. Factoren die specialisten in overweging zullen nemen, zijn:

Gezondheidsprofessionals merken dat ze voortdurend hun kennis van dit nieuwe virus vernieuwen en weten wat ze in elk geval moeten doen. Ten slotte is het belangrijk om erop te wijzen dat mensen die koorts, hoest of ademhalingsproblemen hebben, onmiddellijk medische hulp moeten zoeken.

Allergie symptomen

Vrouw hoest in elleboog

Hoewel de symptomen van het coronavirus in de loop van de tijd steeds erger worden, doen allergiesymptomen dat niet. Bovendien vervagen ze als het individu zich van het allergeen verwijdert.

De term ‘allergie’ verwijst naar een reeks reacties van het immuunsysteem op de aanwezigheid van allergenen in het lichaam. In dit artikel verwijzen we specifiek naar allergische rinitis (of hooikoorts) (Engelse link). Dit is het type allergie waardoor men in de war kan raken nu de huidige uitbraak van het coronavirus bestaat. De symptomen van allergische rinitis zijn als volgt:

 • Niesbuien
 • Verstopte neus of loopneus
 • Jeukende, waterige en rode ogen
 • Jeukende keel en neus
 • Hoesten
 • Loopneus
 • Wallen onder de ogen
 • Vermoeidheid

We weten dat hooikoorts een veelvoorkomend probleem is, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Soms kan het ook met andere allergische reacties in andere delen van het lichaam samengaan. Bij veel gevallen is er een geschiedenis van allergieën in het gezin.

Over het algemeen zijn de symptomen beperkt tot het gebied van het gezicht, zullen ze aanhouden en worden ze na verloop van tijd niet erger. In plaats daarvan verdwijnen ze binnen een paar uur zodra het individu uit de buurt van het allergeen gaat of het verwijderd.

De vergelijking tussen het coronavirus en allergieën

Wanneer we beide ziekten vergelijken, dan zien we dat verschillende van hun symptomen elkaar overlappen. Het wordt echter ook duidelijk dat sommige symptomen voor iedereen specifiek zijn, zoals koorts. Deze meer specifieke symptomen stellen ons in staat om onderscheid te maken tussen het coronavirus en allergieën.

In ieder geval is het in het begin gemakkelijk om je zorgen te maken, vooral omdat COVID-19 de potentie heeft om zeer milde symptomen te veroorzaken – of helemaal geen. Om deze reden is het belangrijk om medische hulp in te roepen als je vermoedt dat je COVID-19 hebt en overweeg het volgende:

 • Eerdere allergieën.
 • Contact met geïnfecteerde personen.
 • Eerdere reizen naar gebieden met een hoge besmettingsindex.

Al deze informatie zal een rol spelen bij het bepalen of je symptomen te maken hebben met de huidige pandemie of dat ze een allergische reactie kunnen zijn. Je arts zal bepalen of testen noodzakelijk is.

Wat je moet weten over het coronavirus en allergieën

Voordat je alarmbellen met betrekking tot een coronavirus-infectie laat rinkelen, is het belangrijk om de aanwezigheid van bestaande allergieën te bepalen en hoe je hun symptomen kunt evolueren.

Hoewel er enkele overeenkomsten zijn, hebben allergieën de neiging om zonder complicaties te verbeteren. Bij twijfel is het het beste om contact op te nemen met een medische professional, een goede test aan te vragen en in quarantaine te blijven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.