Wat is de oorsprong van het coronavirus?

Er zijn geen absolute zekerheden over de oorsprong van dit coronavirus, ook niet over hoe het zal worden uitgeroeid. Als het zich niet anders gedraagt dan andere soortgelijke virussen, dan zal het waarschijnlijk zijn potentie verliezen, terwijl wetenschappers een medicijn ontwikkelen dat het kan beperken.
Wat is de oorsprong van het coronavirus?

Laatste update: 28 januari, 2021

De COVID-19-pandemie heeft over de hele wereld de krantenkoppen gehaald, vooral de afgelopen twee maanden. Veel mensen zijn zich echter nog steeds niet bewust van de oorsprong van het coronavirus en begrijpen niet waarom het nog niet is uitgeroeid.

Over de oorsprong van het coronavirus zijn er allerlei theorieën die vaak door valse berichten worden gevoed dat via sociale netwerken circuleert. Er wordt over een ultrageheim plot gesproken, of een biochemische aanval, of het vervullen van profetieën. Natuurlijk, met al deze geruchten die in de rondte vliegen, zijn veel mensen erg slecht geïnformeerd.

Op dezelfde manier zijn er ook oneindig veel meningen waarom we het niet uit hebben kunnen roeien. Sommigen geven de regering de schuld van hun grillige beslissingen, terwijl anderen gewoon zeggen dat we moeten wachten tot de wetenschap met de nodige oplossingen komt.

Wat is de oorsprong van het coronavirus?

Vliegende vleermuis

Een van de meest geaccepteerde theorieën is dat SARS-CoV-2 in vleermuizen is ontstaan. De oorsprong van het coronavirus is een van de vele gebieden waar geen absolute zekerheden zijn. Er zijn theorieën, sommige meer op bewijzen gebaseerd dan andere, maar geen enkele is bewezen.

Het eerste dat moet worden opgehelderd, is dat coronavirussen een grote familie zijn en het is niet de eerste keer dat ze op mensen worden overgedragen.

Dat gezegd hebbende, de meest geaccepteerde theorie is dat het huidige SARS-CoV-2-virus van vleermuizen afkomstig is (Engelse link) en dat ze mensen indirect hebben geïnfecteerd.

Mogelijk gaven ze het volgens sommigen door aan de pangolins, en deze schubdieren gaven het op hun beurt door aan de mens. Pangolins zijn exotische dieren die voor menselijke consumptie en medicinale doeleinden worden verhandeld.

Er is ook een andere theorie die aan kracht wint. Er wordt gezegd dat er geen vleermuizen bij betrokken waren, maar dat het virus rechtstreeks van de pangolins op de mens werd overgedragen. In feite ontdekte een team van wetenschappers bij deze dieren twee zeer vergelijkbare coronavirussen als SARS-CoV-2.

Veel van de virussen die de mensheid door de geschiedenis heen hebben getroffen, zijn van dieren afkomstig. De oorsprong van het SARS-CoV-2-coronavirus is daarom hoogstwaarschijnlijk ook zoönotisch.

De vraag die sommige mensen bezig houdt is of het in een laboratorium kan zijn gemaakt. Natuurlijk zou dat kunnen, maar er is geen bewijs, alleen mensen die dit vermoeden en nogal wat complottheorieën.

Het uitroeien van het coronavirus

De waarheid is dat mensen nooit bijzonder effectief zijn geweest in het uitroeien van virussen. Al sinds de oudheid heeft de mens grote veldslagen geleverd tegen virussen en bacteriën. Tot dusver zijn pokken en runderpest echter de enige twee ziekten die volledig zijn uitgeroeid.

Het coronavirus is niet de eerste en ook niet de meest dodelijke van de virussen die mensen hebben aangevallen. Het gevaar van COVID-19 is niet de dodelijkheid, maar het hoge besmettingspercentage.

Het probleem met dit virus is dat het tegelijkertijd een groot aantal mensen besmet. Zoals we hebben gezien, betekent dit dat gezondheidsstelsels onder enorme druk komen te staan en overbelast kunnen raken.

Onder ideale omstandigheden (dat wil zeggen in een situatie waarin alle mensen die speciale aandacht nodig hebben voor deze ziekte goed kunnen worden verzorgd), zou de sterfte waarschijnlijk minder dan 1% bedragen.

Onder de huidige omstandigheden kan het sterftecijfer echter ver boven dat percentage stijgen. Dit hogere sterftecijfer wordt niet veroorzaakt door het virus zelf, maar vanwege de onmogelijkheid om alle ernstige gevallen te behandelen.

Hoe zit het met de toekomst van het coronavirus?

Rij met ziekenhuisbedden

Aangezien de coronavirus-infectie een pandemie is, zal deze hoogstwaarschijnlijk niet verdwijnen. Gewoonlijk worden al deze virussen na verloop van tijd onschadelijker, omdat het niet hun doel is het organisme dat ze binnendringen te doden. Ze hebben tenslotte dat organisme nodig om zich te blijven vermenigvuldigen.

Aangezien het coronavirus een nieuw virus is, is er geen zekerheid over hoe het zich zal gedragen. Als het de lijn van andere soortgelijke virussen volgt, dan zal het hoogstwaarschijnlijk geleidelijk zijn kracht verliezen en zich aan het menselijk lichaam aanpassen.

Er wordt ook verwacht dat het aantal gevallen van infectie met het coronavirus in de zomer zal afnemen en dat er in de winter een tweede golf van infecties zal zijn.

Ondertussen werken veel onderzoekers over de hele wereld aan antivirale geneesmiddelen voor SARS-CoV-2. Wat deze medicijnen zouden doen, is de mogelijkheid beperken dat het virus zich in het lichaam vermenigvuldigt. In de komende 10 tot 18 maanden zou er ook een vaccin voor deze ziekte klaar kunnen zijn.

Samen leren leven

Na alle virusuitbraken heeft de mensheid ermee moeten leren leven. Er komt een tijd dat virale deeltjes onderdeel worden van de omgeving en het aantal infecties stabiliseert.

Afgezien van de oorsprong van het coronavirus, dat al dan niet kan worden ontcijferd, is het van cruciaal belang dat populaties een toekomstige koers uitstippelen voor de aanwezigheid van SARS-CoV-2.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.