Wat veroorzaakt ontstoken lymfeklieren?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat veel gevallen van ontstoken lymfeklieren niet ernstig zijn, vooral als het door een ontsteking komt. Het is echter altijd aan te raden om de staat van je lymfeklieren te controleren om andere ziektes te voorkomen en als ze ontstoken raken kan je het beste contact opnemen met een dokter.

Deze kleine knobbels op je nek die soms een beetje opgezwollen lijken, zoals wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent, worden lymfeklieren genoemd. Ze zijn essentieel voor je lichaam en fungeren als vloeistoffilters voor het (lymfe)weefsel. Ze hebben de vorm van amandelen, zijn net iets groter dan een centimeter en vormen een soort tros rond je nek, oksels, lies, borstkas en buik. Als je merkt dat ze ontstoken zijn, dan is het eerste wat je moet doen kalm blijven en onthouden dat het meer dan de helft van de tijd ontstaat door normale oorzaken. Het is echter altijd het beste om een diagnose te laten stellen door een dokter. We zullen nu het functioneren van de lymfeklieren en de oorzaak van een ontsteking uitleggen.

Wat doen lymfeklieren?

lymfeklieren

Dit is wat lymfeklieren in feite doen:

 • Vreemde substanties filteren uit de lymfeklieren, zoals bacteriën en kankercellen, en ze vernietigen.
 • Witte bloedcellen produceren, zoals lymfocyten en plasma, die verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van vreemde substanties.
 • Het lymfestelsel is net zo gestructureerd als bloedvaten.
 • Je immuunsysteem verdedigen.
 • Lymfeklieren hebben verschillende vormen en afmetingen. Onder de kaak zijn ze bijvoorbeeld plat, ongeveer een centimeter breed en hebben ze de vorm van een boon. Degene in de nek zijn ongeveer 0,5 centimeter groot en hebben de vorm van een linze. En de lymfeklieren in de lies zijn lang en iets groter dan 1,5 centimeter.

Waarom raken lymfeklieren ontstoken?

Er zijn veel redenen voor ontstoken lymfeklieren. Aangezien hun primaire functie je immuunsysteem beschermen is, zijn ze erg gevoelig voor veranderingen. Het kan door nietsbetekenende oorzaken komen of meer ernstige, zoals kanker bijvoorbeeld. Maar laten we eens dieper ingaan op de mogelijke oorzaken van een ontsteking:

 • Normale infecties door verkoudheden, griep of amandelontsteking
 • Specifieke bacteriële infecties: syfilis, tuberculose, salmonella-voedselvergiftiging
 • Lupusinfecties
 • Virale infecties, zoals rode hond of mazelen
 • Infecties door andere ziekteverwekkers, zoals malaria of leishmaniase
 • Reumatische ziektes
 • Ontsteking van de lymfeklieren door medicijnen: perchloraat, co-trimoxazol, hydantoïne
 • Stress, slecht slapen, slecht dieet, gebrek aan voedingsstoffen
 • Soms kunnen lymfeklieren ontstoken raken door lymfoon en tumorziektes die behandeld worden als goedaardige gezwellen. Je moet echter onthouden dat er een risico is dat je maligne lymfoon krijgt en elke verandering of symptoom zou nauwlettend in de gaten gehouden moeten worden door een dokter.

Eerste evaluaties van je lymfeklieren

vrouw-met-ontstoken-lymfeklieren

Je dokter zal uiteraard een diagnose stellen en je vertellen wat je zou moeten doen. Toch zou je jezelf de volgende vragen moeten stellen:

 • Ben je verkouden geweest of heb je griep gehad?
 • Waar zit de ontstoken lymfeklier? Nek, oksel, sleutelbeen?
 • Wanneer merkte je het op? Was het plotseling of groeide het stukje bij beetje?
 • Is het pijnlijk?
 • Heb je eerdere ziektes gehad?
 • Gebruik je medicijnen?
 • Ben je recentelijk op vakantie geweest?
 • Ben je afgevallen?

Dit alles zal je instaat stellen om te ontdekken waar je immuunsysteem nog niet hersteld is, aangezien een ontsteking van de lymfeklieren meestal ontstaat door eerdere ziektes. Soms komt het door medicijnen of een bacterie. Met jouw hulp en de juiste testen zal je dokter de oorzaak van de zwelling kunnen verklaren.

Dingen die je moet onthouden

Het overgrote deel van de lymfeklierontstekingen bevinden zich in de nek en de oorzaak is bijna altijd een nek- of mondinfectie. Deze zijn niet erg belangrijk. Je zou echter in de gaten moeten houden dat de ontsteking niet extreem groeit. Wanneer hij groter dan 4 cm is, dan moet je een biopsie laten doen.

Onthoud dat de ontstekingen in je nek meestal onschuldig zijn, maar degene in het sleutelbeen -het maakt niet uit hoe groot- worden meestal als gevaarlijk gezien en het is zeer zeker nodig om ze snel te behandelen, omdat deze over het algemeen tot kankerprocessen leiden.

Hoe behandel en voorkom je problemen in je lymfeklier

watermeloen

Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen om een ontsteking in de lymfeklieren te voorkomen, is zonder twijfel je immuunsysteem versterken. Daarom is het belangrijk om de volgende voedingsmiddelen dagelijks te consumeren:

Vitamine C

Het is essentieel voor je immuunsysteem. Het bestrijdt infecties en virussen, beschermt je cellen etc. Je kan het in citrusvruchten vinden en in kiwi’s, aardbeien, mango’s, tomaten etc.

Vitamine E

Het vergroot de wittebloedcelproductie, wat je beschermt tegen kanker en bacteriën. Je kan het in de meeste soorten fruit, groenten en noten vinden, zoals walnoten, pistachenoten, amandelen etc.

Voedingsmiddelen rijk aan bètacaroteen

Ze bevatten antioxidanten, bestrijden vrije radicalen en versterken je verdediging. Het is essentieel om wortels, mais, watermeloen, kool, rode bieten, pompoen, asperge, abrikozen etc. te eten.

Selenium en zink

Deze helpen je om meer cellen te produceren, wat je immuunsysteem energie geeft. Welke voedingsmiddelen bevatten selenium en zink? Dat is makkelijk: volkoren granen, paranoten, de meeste noten, zeevoedsel, sojabonen etc.

Bekijk Ook