Voorzorgsmaatregelen en voordelen van rozenbottelthee
Vandaag gaan we het over de voordelen van rozenbottelthee hebben. Rozenbottelthee is een kruidendrank die je van de vruchten van de rozenplant kunt maken.
De vrucht is het ronde deel van de plant dat zich direct onder de bloembladen bevindt. Hieruit halen mensen de zaden van de plant, etherische olie en extracten voor medicinale en cosmetische doeleinden.
Wat zijn de belangrijkste voordelen? Hoe veilig is het om te gebruiken? Onderzoekers hebben de afgelopen jaren verschillende onderzoeken naar de gezondheidseffecten gedaan. Daardoor zijn experts momenteel van mening dat het kan bijdragen aan de preventie van een aantal ziekten. Hieronder leggen we dit in detail uit.
De voordelen van rozenbottelthee
Veel van de voordelen van rozenbottelthee zijn in wetenschappelijke literatuur gedocumenteerd. Een studie gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences (Engelse link) benadrukt bijvoorbeeld dat rozenbottels antioxidante activiteit hebben. Dit houdt verband met hun fytochemische samenstelling, waaronder stoffen zoals:
- Vitamine C (L-ascorbinezuur)
- Vitamine E
- Polyfenolen
- Gezonde vetzuren
Dat betekent niet dat dit product ziekten geneest of op wonderbaarlijke wijze de gezondheid helpt te verbeteren. Het is simpelweg dat het, in het kader van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl, aan het welzijn kan bijdragen. Ontdek hieronder dus snel de belangrijkste voordelen.
Misschien ook interessant om te lezen:
5 recepten met rozenwater om je gezicht mooier te maken
Het kan aan een gezond immuunsysteem bijdragen
Vanwege het gehalte aan vitamine C en de flavonoïden wordt rozenbottelthee als een natuurlijk supplement beschouwd om de functies van het immuunsysteem te stimuleren.
Een studie gepubliceerd in het Chemistry Central Journal (Engelse link) benadrukt dat de plant aanzienlijke hoeveelheden bevat van stoffen die de afweer van het lichaam helpen versterken zoals:
- ascorbinezuur
- polyfenolen
- andere fytochemicaliën
Aan de andere kant ontdekte een onderzoek dat experts op dieren hebben gedaan dat in het wetenschappelijke tijdschrift BioImpacts (Engelse link) werd gepubliceerd dat suppletie met een geconcentreerd rozenbottelextract de immuniteit hielp verbeteren. Er is echter geen solide bewijs dat deze effecten bij mensen aantoont.
Het is goed voor de gezondheid van de spijsvertering
Het drinken van rozenbottelthee is echter niet genoeg om ziekten van het spijsverteringsstelsel te verlichten. Toch lijkt het dat deze thee, vanwege zijn ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen, onder andere kan helpen om:
- pijn bij buikkrampen te verlichten.
- brandend maagzuur te verlichten.
- een opgeblazen gevoel te verminderen.
In dit verband benadrukt een in vitro studie gepubliceerd in Botanics: Targets and Therapy (Engelse link) dat rozenbottels pectine en andere soorten vezels bevatten die de spijsvertering en opname van voedingsstoffen helpen verbeteren. Flavonoïden helpen bovendien bij het vormen van effectieve spijsverteringsenzymcomplexen om voedsel efficiënt af te breken.
Het kan helpen om ontstekingen en pijn te verminderen
De pijnstillende en ontstekingsremmende effecten zijn niet de meest krachtige en experts bestuderen ze nog steeds. Rozenbottel lijkt toch nuttig te zijn tegen ontstekingsproblemen die pijn veroorzaken, waaronder bij artritis.
Volgens informatie zoals gepubliceerd in Australian Family Physician (Engelse link) zijn stoffen zoals polyfenolen en galactolipiden voor dit effect verantwoordelijk.
Het helpt de huid tegen vroegtijdige veroudering te beschermen
De consumptie van rozenbottelthee wordt om verschillende redenen met een betere gezondheid van de huid in verband gebracht. Dit komt door verschillende stoffen die deze thee bevat zoals vitamine C en flavonoïden.
- Ten eerste door het vitamine C-gehalte, dat de collageensynthese bevordert en cellen tegen schade door de zon beschermt, zoals een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients uitlegt (Engelse link).
- Daarnaast bevat de plant een stof die als astaxanthine bekend staat, die anti-verouderingseffecten lijkt te hebben.
- Onderzoek gepubliceerd in het medische tijdschrift Clinical Interventions in Aging (Engelse link) wees uit dat suppletie met rozenbottel de afbraak van collageen helpt voorkomen. Het kan daarom huidaandoeningen helpen verbeteren.
Lees ook:
Anti-verouderingstips uit de Himalaya
Voorzorgsmaatregelen voor rozenbottelthee
Momenteel is er geen wetenschappelijk bewijs voor ernstige bijwerkingen gevonden bij de meerderheid van gezonde volwassenen die rozenbottelthee gebruiken.
Anekdotische gegevens geven echter aan dat een aantal mensen misselijkheid, braken, maagkrampen en ook slapeloosheid kunnen ervaren, vooral wanneer ze deze thee overmatig consumeren.
Vanwege de concentratie van vitamine C geloven experts dat het mogelijk het risico op nierstenen kan verhogen (Engelse link). Het kan bovendien vanwege zijn samenstelling een negatieve wisselwerking hebben met onder meer:
- maagzuurremmers
- oestrogenen
- lithium
- fluphenazine
- warfarine
Vanwege het gebrek aan studies over de veiligheid en werkzaamheid, raden experts suppletie met rozenbottelthee af bij zwangere en bij vrouwen die borstvoeding geven. Als je aan een bepaalde ziekte lijdt, dan kun je het beste je arts raadplegen voordat je het gebruikt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Mármol, I., Sánchez-de-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., & Rodríguez-Yoldi, M. (2017). Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. International Journal of Molecular Sciences, 18(6), 1137. https://doi.org/10.3390/ijms18061137
- Roman I, Stănilă A, Stănilă S. Bioactive compounds and antioxidant activity of Rosa canina L. biotypes from spontaneous flora of Transylvania. Chem Cent J. 2013;7(1):73. Published 2013 Apr 23. doi:10.1186/1752-153X-7-73
- Sadigh-Eteghad S, Tayefi-Nasrabadi H, Aghdam Z, et al. Rosa canina L. Fruit Hydro-Alcoholic Extract Effects on Some Immunological and Biochemical Parameters in Rats. Bioimpacts. 2011;1(4):219‐224. doi:10.5681/bi.2011.031
- Winther, K., Campbell-Tofte, J., & Vinther Hansen, A. S. (2016). Bioactive ingredients of rose hips (Rosa canina L) with special reference to antioxidative and anti-inflammatory properties: in vitro studies. Botanics: Targets and Therapy, 11. https://doi.org/10.2147/btat.s91385
- Cohen, M. (2012). Rosehip: An evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis. Australian Family Physician, 41(7), 495–498.
- Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017;9(8):866. Published 2017 Aug 12. doi:10.3390/nu9080866