Anti-verouderingstips uit de Himalaya

Heb je ooit al gehoord dat granaatappelsap beter zou zijn voor je gezondheid dan groene thee? Het zit boordevol antioxidanten en beschikt bovendien over antiseptische en ontstekingswerende eigenschappen.
Anti-verouderingstips uit de Himalaya

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

De levensverwachting in landen zoals Tibet, Bhutan, Nepal en India is opvallend. Ben je nieuwsgierig naar de anti-verouderingstips van de bevolking uit de Himalaya, mis dan het artikel hieronder niet!

Waarschijnlijk heb je wel eens berichten gelezen over de mensen die in het Himalayagebergte leven en die een leeftijd bereiken van boven de 100 jaar. Ook blijken ze in een heel goede lichamelijke en geestelijke gezondheid te verkeren.

Natuurlijke anti-verouderingstips

Hoe worden de mannen en vrouwen uit de Himalaya meer dan een eeuw oud? En waar vinden ze hun fontein van eeuwige jeugd? Hoe voorkomen ze ziekte en pijn? Met andere woorden: wat zijn hun anti-verouderingstips?

Vragen die men zich stelt als men ziet hoe deze bevolking er in slaagt op een gezonde manier hoge leeftijden te bereiken.

Het antwoord leidt echter steeds naar één centraal gegeven. Ze vertrouwen onvoorwaardelijk op de rijkdommen van moeder natuur.

Dit is de kern van hun anti-verouderstips. Bovendien wonen ze in een regio met bergen, velden en frisse lucht. Iets wat ontbreekt in onze steden vol vervuiling en smog.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er heel wat natuurlijke producten op de markt zijn die onze gezondheid verbeteren. Bovendien zou deze onze levensverwachting verlengen. Allemaal anti-verouderingstips uit gebieden waar natuurlijke geneeskunde nog steeds centraal staat.

Anti-verouderingstips uit de Himalaya

Slaap zacht met ashwagandha

Ashwagandha is een Indiaas krachtig en veelzijdig kruid. De bevolking van Nepal gebruikt het al jaren voor behandeling van slapeloosheid.

De wortels van de plant bestrijden stress en stimuleren een goede nachtrust. En je weet vast wel dat minder stress en beter slapen essentieel zijn om jong te blijven van lichaam en geest.

Studies tonen aan dat 100 mg ashwagandha voor het slapen gaan bijzonder goede resultaten oplevert bij patiënten met slaapproblemen.

Er werd ook gekeken naar de effecten op de hersenen. Onderzoek toont aan dat de niveaus van stresshormonen verminderden. Ook nam de activiteit van neurotransmitters toe. Tot slot verbeterden ook het denkvermogen vermogen en het geheugen.

Genees je hart met granaatappel

Granaatappels behoren tot de gezondste vruchten hier op aarde en zijn vooral helend voor het hart. Alveel wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de granaatappel veel krachtige geneeskundige stoffen bevat.

De krachtige antioxidanten zijn drie maal zo sterk als die we aantreffen in groene thee en rode wijn. 60 gram granaatappel per dag zou voldoende zijn om de gezondheid van je hart te verbeteren.

Anti-verouderingstips granaatappel

Leef twintig jaar langer met gojibessen

Gojibessen zijn de heldere oranjerode vruchten van de gojistruik.

In de Himalaya staan de bessen bekend als superfood. Er wordt gezegd dat dit de belangrijkste anti-verouderingstip zou zijn om oud te worden. Hierbij zouden gemiddelden van twintig jaar ouder dan elders ter wereld geen uitzondering zijn.

Gojibessen bevatten het hoogste aantal antioxidanten van alle bekende voedingsmiddelen. Ook bevatten zij C, B, ijzer, magnesium en calcium. Naast de voordelen voor de gezondheid zijn gojibessen ook lekker zoet en niet zo duur.

Drink elke dag een glaasje puur gojibessensap of eet enkele gedroogde bessen als tussendoortje. Zo kun je optimaal van hun helende kracht genieten.

Bestrijd angst en bereik harmonie met sandelhout

Dankzij zijn kruidige en scherpe aroma wordt sandelhout al lang met succes gebruikt tegen stress, angst, en depressies.

Sommige mensen zweren er zelfs bij om sandelhoutolie aan te brengen ter hoogte van het derde oog (in het midden van het voorhoofd) tijdens meditatie.

Sandelhoutolie of sandelpasta gemaakt van sandelhoutpoeder. Dat wordt vermengd met water en kalmeert lichaam en geest. De heerlijke, warme houtgeur kalmeert zenuwen en maakt je op slag rustig en opgewekt.

Men zou ook langer in staat zijn te mediteren als men sandelhout ruikt. Meditatie en bestrijden van stress staan erom bekend de levensverwachting met heel wat jaren te verlengen.

anti-verouderingstips meditatie

Verzacht maagklachten met kardemom

Heb je regelmatig maagklachten, een opgezet gevoel en gasophoping in de darmen? Of wil je de conditie van je spijsverteringsstelsel in het algemeen stimuleren? Dan staat kardemom erom bekend fantastische resultaten te leveren.

Het is een peul met een frisse, muntachtige smaak, die heel vaak in de Oosterse keuken gebruikt wordt.

Het bevordert de eetlust, beschermt het slijmvlies van de maagwand en stopt diarree. Ook bestrijdt het een slechte adem. Bovendien wordt er gezegd dat het preventief werkt tegen het ontstaan van verschillende soorten kankers. Met name kankers aan het spijsverteringskanaal.

Kardemom stimuleert het lichaam en staat in het Oosten bekend als krachtige pijnstiller.

Straal met duindoorn

Duindoorn behoort tot de meest recente ontdekkingen van de hedendaagse geneeskunde die gerekend worden onder de belangrijkste anti-verouderingstips afkomstig uit de Himalaya.

De struik is afkomstig uit Nepal en draagt felrode en oranje vruchten. Men gebruikt deze voornamelijk om de celstructuur van de huid te verjongen. Bovendien beschermen ze de huid tegen ultraviolette stralen afkomstig uit zonlicht.

De duindoornbes behoort tot de rijkste bronnen van vitamine C, bevat krachtige antioxidanten en omega 7, een bekende huidregenerator.

Meer lezen over vitamine C?
Acht kenmerken van een vitamine C tekort

Wil je een stralende en goed gehydrateerde huid, kies dan voor een product met als basisingrediënt duindoornbes. Voor en na de zwangerschap is het een uitstekende bondgenoot om striemen te voorkomen of verzachten.

Genees je huid met neembladeren

Net zoals de Zweedse sauna kent de bevolking uit de Himalaya ook de helende werking van hete baden. Zij voegen er neembladeren aan toe om wonden en huiduitslag te genezen.

Ook de zaadolie wordt gebruikt voor geneeskundige toepassingen tegen diabetes, jicht en artrose. Het gebruik ervan helpt eveneens de symptomen van longontsteking, malaria en artritis te verminderen.

Deze veelzijdige groenblijvende boom groeit tegenwoordig over de hele wereld en behoort ook tot de natuurlijke geneesmiddelen zoals hierboven beschreven, die stress bestrijden en in staat zijn spierspanning over het hele lichaam te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Castillo Garzón, M. J., Ortega Porcel, F. B., & Ruiz Ruiz, J. (2005). Mejora de la forma física como terapia antienvejecimiento. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13071011
  • Vélez, C. S., Aristizábal, A. M., & Madrid, C. P. (2017). Estrategias antienvejecimiento. Dermatologia Cosmetica, Medica y Quirurgica.
  • López Luengo, M. (2004). Los aceites esenciales. OFFARM. https://doi.org/10.1117/12.2179560

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.