Voetwratten bij kinderen: hoe verwijder je ze?

Voetwratten komen veel voor bij kinderen. Gelukkig verdwijnen de meeste spontaan zonder behandeling. Voor gevallen die medisch ingrijpen vereisen, zijn er verschillende opties beschikbaar. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Voetwratten bij kinderen: hoe verwijder je ze?

Laatste update: 09 oktober, 2021

Voetwratten bij kinderen zijn een zorg voor ouders. Wanneer de aanwezigheid ervan wordt gedetecteerd, rijzen er onmiddellijk vragen over waarom ze verschijnen, hoe ze worden overgedragen en of het mogelijk is om ze te verwijderen.

Plantaire locatie verwijst naar de locatie van de wrat op de voetzool. Deze wratten kunnen echter overal op het lichaam voorkomen. De plantaire wrat is een van de vormen van presentatie binnen het spectrum van deze laesies.

We hebben het over een wrat wanneer een deel van de huid meer verhard is dan de rest, met een onregelmatig oppervlak en in de vorm van een knobbel. De plantaire variant bevindt zich meestal op de hielen of op de delen van de voetzool die het meeste lichaamsgewicht dragen.

Hoewel het geen ernstige aandoening is, kan het de kwaliteit van leven van het gezin beïnvloeden. Bezorgdheid voor het esthetische aspect en voor de reacties van het kind op de ontdekking van de laesie zijn meestal de grootste zorg.

We zeggen dat het geen ernstige aandoening is, omdat voetwratten bij kinderen de neiging hebben om spontaan te verdwijnen, net zoals ze verschijnen. Specialisten schatten dat tot 70% van de gedetecteerde wratten binnen twee jaar verdwijnen zonder medische tussenkomst.

Oorzaak van voetwratten bij kinderen

Voetwratten bij kinderen worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn meer dan 100 HPV-stammen, maar ze zijn niet allemaal gekoppeld aan voetwratten.

In contact komen met het virus betekent niet dat je onvermijdelijk wratten krijgt. Elk lichaam reageert anders op HPV en er kan contact optreden dat niet tot wratten leidt. Zelfs onder naaste familieleden kan de reactie volledig tegenovergesteld zijn.

Bij kinderen komt het vaak voor dat ze op blote voeten op een vloer waar het virus opzit hebben gelopen. De vloeren van zwembaden, of badkamers en kleedkamers zijn ideale broedplaatsen.

Toch is dit geen gemakkelijk overdraagbaar virus. Het vereist bepaalde omstandigheden van warmte en vochtigheid om zich te vermenigvuldigen, en de hechting aan het lichaam heeft de voorkeur wanneer er kleine wonden zijn als ‘toegangsdeuren’.

Zodra de infectie is vastgesteld, ontwikkelt de wrat zich heel langzaam. Voetwratten bij kinderen kunnen vanwege hun grootte wel meer dan een jaar duren voordat ze zichtbaar worden.

Voetwratten bij kinderen worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus

Soorten voetwratten bij kinderen

De vorm van de wrat is in de meeste gevallen hetzelfde. Het zijn huidverhogingen, grijs of bruin van kleur, met een onregelmatig afgerond oppervlak. Maar er zijn varianten. Wratten kunnen ook de volgende kenmerken hebben:

  • Plat – zeer klein, glad en lichter van kleur.
  • Draadvormig – ze zijn dun en langwerpig, alsof ze een kleine vinger zijn. Ze hebben meestal dezelfde kleur als de huid.

Naast hun vorm variëren de symptomen van voetwratten bij kinderen. Vanwege de locatie ervan kunnen ze pijn doen tijdens het lopen. In zeldzame gevallen raken ze geïnfecteerd en is de begrenzing meestal precies, hoewel andere wratten zich in de buurt kunnen vormen.

We zouden kunnen zeggen dat de symptomen van plantaire wratten bij kinderen naast pijn de volgende zijn:

  • Aanwezigheid van een bult: de wrat steekt uit het huidoppervlak.
  • Hardheid: de huid in het gebied van de wrat verhardt en wordt dikker. Dit gebeurt omdat de wrat ook naar binnen groeit, hoewel we dit niet zien.
  • Zwarte stipjes: kleine bloedvaten in het aangetaste gebied stollend door de aanwezigheid van de wrat en HPV. Deze kleine stolsels worden gezien als zwarte stippen op de huid.
Wratten verdwijnen meestal vanzelf

Beschikbare behandelingen

Voetwratten bij kinderen verdwijnen meestal spontaan. Als er echter een aantal plantaire wratten zijn, of als ze pijn en ongemak veroorzaken, dan zijn er enkele behandelingen om uit te kiezen.

Onder de beschikbare therapeutische opties hebben we bijvoorbeeld:

  • Topische medicatie: acetylsalicylzuur (Spaanse link) wordt voornamelijk gebruikt met directe applicatie. Dit zuur vernietigt geleidelijk de lagen van de wrat, zodat ze er geleidelijk afvallen.
  • Cryotherapie: dermatologen hebben speciale technieken voor koude-chirurgie. Meestal wordt vloeibare stikstof gebruikt, die de wrat bevriest. Het is geen enkele applicatie, maar vereist opeenvolgende sessies.
  • Laser: laser is gereserveerd voor plantaire wratten bij kinderen die niet op andere behandelingen hebben gereageerd. Er is geen volledig bewijs over de effectiviteit van de behandeling en het kan pijnlijk zijn. De laser moet ook in opeenvolgende sessies worden toegepast en niet slechts in één keer.
  • Conventionele chirurgie: er bestaan nog steeds klassieke chirurgische technieken, hoewel ze voorbehouden zijn voor zeer speciale gevallen. Er zijn technieken voor het schrapen van de wrat, excisie of elektrocoagulatie. Het is een methode die onvermijdelijk een litteken achterlaat.

Conclusie

Voetwratten worden veroorzaakt door een infectie met een van de subtypes van het humaan papillomavirus. Hoewel ze meestal niet ernstig zijn en de neiging hebben om zelf te verdwijnen, is er vaak bezorgdheid als ze verschijnen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die de eliminatie ervan versnellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yeras, Yanet Isabel Cárdenas. “VERRUGA PLANTAR. PRESENTACIÓN DE UN PACIENTE.” Medicentro Electrónica 11.1 (2007).
  • Muñoz-Santos, C., R. Pigem, and M. Alsina. “Nuevos tratamientos en la infección por virus del papiloma humano.” Actas Dermo-Sifiliográficas 104.10 (2013): 883-889.
  • Gerlero, P., and Á. Hernández-Martín. “Actualización sobre el tratamiento de las verrugas vulgares en los niños.” Actas Dermo-Sifiliográficas 107.7 (2016): 551-558.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.