Voetkrampen verdwijnen in een mum van tijd

Om plots opkomende krampen in de voet te verlichten, kan je de voet licht strekken en zachtjes masseren. Deze twee tips kunnen bovendien ook gebruikt worden om die vervelende krampen te helpen voorkomen tijdens andere activiteiten
Voetkrampen verdwijnen in een mum van tijd

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

Spieren die plots samentrekken zijn de oorzaak van die vervelende en pijnlijke voetkrampen. Te lang in dezelfde positie zitten of de voeten blootstellen aan een intense hoeveelheid beweging, zoals lopen, kunnen de spieren doen samentrekken.

Soms gaan de voetkrampen snel over, maar het kan ook gebeuren dat ze niet onmiddellijk verdwijnen en dat zelfs de tenen naar binnen krullen, waardoor nog meer ongemak ontstaat. Meestal is het een verschijnsel dat enkel sporadisch voorkomt, maar sommige mensen hebben ermee te kampen op regelmatige basis.

Bij hen kan er sprake zijn van een slechte circulatie, een ongezond dieet, uitdroging of problemen ter hoogte van de zenuwbanen.

Zelden wordt een arts geconsulteerd in verband met voetkrampen, maar merk je op dat ze heel vaak voorkomen en ben je er niet zeker van wat de oorzaak is, dan kan het raadzaam zijn een specialist te raadplegen om op zoek te gaan naar achterliggende redenen.

Sommige aandoeningen kunnen namelijk ook symptomen zoals krampen in de voeten en kuiten hebben. Heb je echter af en toe last van krampen en is er geen sprake van een ander gezondheidsprobleem, kijk dan eens naar het onderstaande artikel en ontdek hoe je makkelijk voetkrampen kan verhelpen.

Tips om snel voetkrampen aan te pakken

Vrouw geeft zichzelf een voetmassage
  • Heb je krampen in één voet, verplaats dan je volledige lichaamsgewicht naar deze voet. Houd je andere voet van de grond zodat voldoende druk uitgeoefend wordt op de andere voet.
  • Draag je gesloten schoenen of strakke sokken, doe deze dan eventjes uit. Beweeg en stretch je voeten gedurende enkele minuten.
  • Dan beweeg je de tenen, waarbij je alleen op de hiel steunt. Hef vervolgens je de voet naar boven met de tenen steeds gebogen. Beweeg daarna de tenen zachtjes heen en weer en herhaal dit een aantal keer tot de pijn wegtrekt.
  • Beweeg de tenen van voor naar achter. Houdt de pijn aan, gebruik dan de vingers om voor- en achterwaartse druk uit te oefenen.
  • Om pijn en meer krampen te vermijden, ga je onmiddellijk een kleine wandeling maken zodra de krampen verdwenen zijn.
  • Blijft het samentrekken van de spieren minutenlang aanhouden, wikkel dan een warme en vochtige doek om de voeten.
  • Je hoeft niet verbaasd te zijn dat ook in dit geval acupressuur helpt om voetkrampen te verminderen. Gebruik de duim en wijsvinger om ongeveer dertig seconden lang druk uit te oefenen op de bovenlip.
  • Een ander drukpunt dat verlichting brengt is het stukje huid tussen de grote teen en de teen onmiddellijk daarnaast. Oefen dertig tot veertig seconden lang druk uit op deze plek tussen de twee tenen.

Huismiddeltjes om het ontstaan van voetkrampen te voorkomen

Een voetmassage om spierkrampen te vermijden

Heb je een lange dag achter de rug, een activiteit waarbij de voeten extra belast werden of zijn je voeten gewoon moe, dan is een goede voetmassage dé manier bij uitstek om het optreden van voetkrampen tegen te gaan of de pijn ervan te verminderen.

Wrijf zachtjes over de hele voet en merk hoe de spieren van de voet meteen reageren en ontspannen. Beweeg de handen naar de voorkant van de voet om de bloedcirculatie te stimuleren en de voet te laten ontspannen.

Heb je soms last van krampen die ‘s nachts optreden, dan is het een goed idee beide voeten te masseren net voor het slapengaan.

Strekoefeningen om de voeten soepel te houden

Voeten worden gemasseerd

Strekoefeningen zijn het beste middel dat kan worden toegepast om voetkrampen binnen enkele seconden te laten verdwijnen. Volgens de American Academy of Orthopedic Surgeons (AAOS) is een zachte massage in combinatie met een lichte oefening de beste manier om spierkrampen kwijt te raken.

Pas de strekoefeningen niet enkel toe als de krampen optreden, maar denk eraan ze elke dag gedurende enkele minuutjes te doen om het vervelende samentrekken van de spieren in de toekomst te vermijden.

Ben je een fervente sporter of krijgen je voeten het goed te verduren tijdens je werk, dan zal een dagelijkse stretch en massage wonderen doen voor je vermoeide spieren en voeten.

Ginkgo biloba brengt verlichting bij krampen

Een infusie met ginkgo biloba doet eveneens wonderen om krampen in de spieren te verlichten. Kook drie eetlepels ginkgobilobablaadjes in water gedurende tien minuutjes. Vervolgens vijf minuten laten trekken en onmiddellijk opdrinken.

Etherische oliën om de spieren te ontspannen

Groene olie in een flesje

Een warmtebron aanbrengen op de voet brengt eveneens verlichting als krampen optreden. Warmte doet namelijk de spieren ontspannen en laat het pijnlijke, ongemakkelijk gevoel snel verdwijnen.

Houd je niet van het gevoel van een warmtebron op je voeten of onderbenen, dan kan je eveneens olie van eucalyptus, dennen, tea tree, rozemarijn of tijm gebruiken om de huid zachtjes te masseren. Deze oliën zorgen eveneens voor een wamtegevoel.

Bedek de beide voeten na de massage en merk hoe snel de spieren ontspannen en pijnlijke krampen wegtrekken.

Arnicathee voor een goede circulatie

Arnica is een medicinale plant die niet enkel de eigenschap bezit de bloedcirculatie te stimuleren, maar ook ontsteking vermindert en krampen in voeten en kuiten kan verlichten. Maak hiervoor een infusie klaar op basis van de arnicawortel en breng vervolgens de warme vloeistof met een kompres aan op de plaats waar de krampen optreden.

Een andere optie is enkele druppels arnicatinctuur in warm water oplossen en deze mengeling gebruiken als ontspannend voetbadje. Laat je voeten ongeveer tien minuten ondergedompeld en neem intussen de tijd om even uit de dagelijkse sleur te ontsnappen en te genieten van dit rustig moment


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.