Verschillen tussen een coach en een sportpsycholoog

Naast de opleiding van beide professionals is ook het doel van een coach en sportpsycholoog anders. Ze zijn echter beide essentieel voor de prestaties van atleten.
Verschillen tussen een coach en een sportpsycholoog

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen denken dat een coach en een sportpsycholoog in het leven van atleten dezelfde rol spelen. Hoewel ze vergelijkbare dingen doen, zijn er tussen een coach en een sportpsycholoog veel verschillen.

Om te beginnen moeten we verduidelijken dat een coach geen sportpsycholoog kan zijn, omdat ze daar niet voor zijn opgeleid. Een sportpsycholoog kan echter wel coach zijn. Hieronder ontdek je meer van de belangrijkste verschillen tussen deze professionals.

Wat doet een sportpsycholoog?

Atleet en coach

Het doel van een sportpsycholoog is het motiveren van atleten. Sportpsychologen studeren eerst psychologie en specialiseren zich vervolgens op dit specifieke gebied. De tools die ze hebben, zijn nauwkeurig. Een psycholoog is verantwoordelijk voor het bestuderen van de psyche, denkvermogen, menselijk gedrag en emoties (Engelse link).

Het is daarom een goed idee om een sportpsycholoog achter de hand te hebben. Ze onderzoeken de houding van een atleet of van een groep atleten. Op deze manier kunnen ze proberen om hun vaardigheden te verbeteren of bepaalde gedragingen te corrigeren die hun prestaties kunnen beïnvloeden.

Een sportpsycholoog is een professional die elke sporter motiveert en helpt het beste van zichzelf te geven. Tegelijkertijd helpen ze hen niet alleen om te leren in een groep te werken (Engelse link), maar ze ook persoonlijk te laten groeien. Een sportpsycholoog weet dat ook individueel werk nodig is.

De functies van een sportpsycholoog

Een coach en een sportpsycholoog zijn niet hetzelfde, omdat de specifieke functies die ze uitvoeren totaal anders zijn. Hieronder zie je de functies die een sportpsycholoog vervult:

  • Evaluatie. Blessures of familieproblemen kunnen de atletische prestaties beïnvloeden. Een sportpsycholoog moet de situatie evalueren om de sporter zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
  • Advies. Na evaluatie gaan ze over tot advies. Stel je bijvoorbeeld voor dat een sporter niet goed met de media om kan gaan. De psycholoog kan ze helpen leren hoe daarmee om te gaan.
  • Bemiddeling. Dit bestaat eruit de atleet de tools te geven die ze nodig hebben om het probleem aan te pakken dat hen aangaat.
  • Training. Sportpsychologen leiden atleten ook op. Dit helpt hen om stress te leren beheersen, hen te motiveren en hun vaardigheden en capaciteiten te verbeteren.

De rol van een sportcoach

Mensen die hun stopwatch zetten

Een coach tracht de capaciteiten van individuele atleten te ontwikkelen. Een coach heeft dus geen opleiding in psychologie gedaan. Hun werkwijze zal daarom heel anders zijn dan die van een sportpsycholoog. Hun manier van handelen is anders. Dit is wat een coach doet:

  • Motivatie. Coaches helpen elke speler het beste van zichzelf te geven en beter teamwerk te bereiken.
  • Communicatie. Coaches gebruiken dialoog als een essentieel hulpmiddel. Ze bespreken dan de sterke en zwakke punten van elke speler om deze laatste te versterken.
  • Vooruitzichten. Ze proberen het perspectief te veranderen dat een individu met betrekking tot zijn capaciteiten kan hebben.

Kortom, een coach probeert de vaardigheden van elke atleet te verbeteren, ervoor te zorgen dat ze gemotiveerd zijn om te verbeteren en hun best te doen, zowel individueel als in teams.

Conclusie

Hoewel er overeenkomsten zijn tussen een coach en een sportpsycholoog, vervullen beide verschillende functies. Een sportpsycholoog beschikt namelijk over bepaalde tools die door strategische analytische methodologieën worden ondersteund.

Een coach heeft deze gespecialiseerde opleiding echter niet, maar kan goed communiceren en motiveren. Ze zijn dus belangrijk, omdat ze een team of een individuele atleet kunnen helpen om hun doelen te bereiken.

Beide professionals zijn even belangrijk, omdat ze ernaar streven atleten hun doelen te laten bereiken door het beste van zichzelf te geven. Coaches en sportpsychologen handelen of werken echter vanuit verschillende invalshoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sifuentes, S. D. J. R., Deportiva, P., & Romo, M. S. CUADRO COMPARATIVO “FUNCIONES DEL ENTRENADOR Y PSICOLOGO DEPORTIVO”.
  • Argentina, C., Sudamericana, C., Federal, A., Federal, B., Primera, A., del Interior, T., & Local, H. Psicólogo del Deporte y Coach Deportivo¿ De qué estamos hablando?.
  • Jiménez, G., & Garcés de los Fayos, E. J. (2002). Algunas reflexiones teóricas, metodológicas y aplicadas del rol profesional del Psicologo del Deporte. A. Olmedilla, EJ Garcés de los Fayos y G. Nieto (Coords), Manual de Psicología del Deporte. Diego Marín. Murcia, 127-142.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.