Het gaat er niet om dat we gelijken zijn, maar dat we een team zijn

Twee mensen die een relatie met elkaar hebben, zouden elkaar aan moeten vullen. Hoewel jullie misschien verschillende smaken hebben, is het soms noodzakelijk om compromissen te sluiten om een goed team te vormen.
Het gaat er niet om dat we gelijken zijn, maar dat we een team zijn

Laatste update: 27 april, 2019

Sommige mensen zijn hun hele leven lang op zoek naar hun zielsverwant. Iemand die dezelfde smaak, passies en gewoontes heeft als zij. In werkelijkheid is het echter belangrijk dat jij en je partner samen gewoon een goed team vormen.

Het maakt niet uit of je partner liever thuis op de bank zit terwijl jij graag de deur uitgaat. Het maakt niet uit of jij graag gaat sporten terwijl je partner liever samen op de bank een romantische film kijkt. Wat vooral belangrijk is, is dat jullie elkaar respecteren, dat jullie tot overeenkomsten kunnen komen en dat jullie elkaar de kans geven om van elkaar te leren. Kortom, dat jullie samen een goed team vormen.

Een goed koppel zijn houdt niet in dat je het altijd overal over eens moet zijn. Ook betekent het niet niet dat jullie hartslag gelijk is en jullie de wereld bekijken door hetzelfde paar ogen. Een goed koppel zijn houdt in dat je weet hoe je het beste kunt maken van de mooie contrasten tussen jullie, zodat hier iets moois en duurzaams uit kan ontstaan.

In dit artikel leggen we uit wat belangrijk is in een relatie om een goed team met elkaar te vormen. Het beste team.

Ondanks de verschillen zijn we samen een goed team

Word niet wanhopig wanneer je erachter komt dat jij en je partner van geheel andere dingen houden. Je hoeft helemaal niet van dezelfde boeken, films of maaltijden te houden.

Waar je je echter wel zorgen over zou moeten maken, is als jullie samen niet tot overeenkomsten kunnen komen. Als je niet in staat bent om jezelf in de schoenen van de ander te verplaatsen en je alleen maar je eigen mening aan je partner wilt opdringen en je eigen beslissingen wilt doorpushen.

Laten we even wat dieper ingaan op dit onderwerp.

Wat vooral belangrijk is zijn jullie waarden

Om samen een goed team te vormen maakt het helemaal niet zoveel uit als jullie het niet met elkaar eens zijn over politieke kwesties en zelfs niet als jullie persoonlijkheden compleet van elkaar verschillen. Introverte mensen kunnen hele goede relaties hebben met extroverte mensen en andersom ook.

In één aspect is het echter wel belangrijk om harmonie te creëren en dat zijn jullie waarden.

 • Jullie waarden bepalen of jullie beiden hetzelfde idee hebben over wat een liefdevolle relatie inhoudt. Dit geldt ook voor wat het vormen van een gezin betekent.
 • Door hetzelfde waardesysteem als elkaar te hebben kunnen jullie elkaar beter respecteren en de verschillen tussen jullie beter begrijpen. Bovendien zul je hierdoor in staat zijn om de zienswijze van je partner in overweging te nemen of ervan te leren.
Omhelsing

Ergens anders over denken betekent niet dat jullie dingen anders ervaren

Als je partner van katten houdt en jij meer een hondenmens bent, dan betekent dit niet dat hij hierdoor minder van jou houdt. Als je partner vegetarisch is, dan betekent dit niet dat hij van jou zal walgen wanneer je een stukje vlees eet.

 • Ergens anders over denken betekent niet dat jullie minder van elkaar houden. Het betekent dat jullie elkaar respecteren en elkaar vrijheid gunnen, vooral de vrijheid om jezelf te zijn.
 • Eén ding dat je echter niet moet vergeten, is dat je partner nooit het recht heeft om jouw manier van denken te veranderen of om zijn smaak, idealen of passies aan jou op te dringen.
 • Om samen een team te kunnen vormen is het namelijk belangrijk dat elk teamlid begrijpt dat er zonder respect geen sprake kan zijn van een bondgenootschap. Als jullie de verschillen tussen jullie niet op die manier kunnen begrijpen, dan is er weinig kans om een ware eenheid te vormen.

De verschillen tussen jullie zijn verrijkend

 • Jullie professionele levens zullen ervoor zorgen dat jullie je beiden in andere kringen bewegen en dat jullie je dagen in een andere omgeving doorbrengen. ‘s Avonds komen jullie echter beiden weer thuis en laten jullie schild zakken. Alleen datgene dat werkelijk oprecht is blijft over: twee mensen die van elkaar houden.
 • Ja, er bestaan verschillen tussen jullie, jullie gaan beiden een andere richting op. Maar toch houden jullie ervan om te vertellen hoe jullie dag was. Jullie houden ervan om van elkaar te leren en elkaars perspectief te zien.
 • Het maakt niet uit als er bepaalde aspecten bestaan waar jullie het nooit over eens kunnen worden. Het is mogelijk dat je partner nooit toe zal geven aan jouw wens om een huis op het platteland te kopen, maar dat hij in ruil daarvoor wel bereid is om elk weekend op pad te gaan.
De verschillen zijn verrijkend

Jullie weten hoe jullie het met elkaar eens kunnen worden

Om een goed team te kunnen zijn is het belangrijk om te weten hoe jullie tot overeenkomsten kunnen komen. Daarnaast is het om samen gedeelde doelen te bereiken ook belangrijk dat jullie in staat zijn goed met elkaar te communiceren.

Luister met respect en interesse: luister om te begrijpen, niet alleen om te reageren.

 • Probeer jezelf te verplaatsen in de zienswijze van de ander. We hebben allemaal onze eigen mening over bepaalde dingen, maar het is belangrijk om je in elkaar in te leven. Verplaats jezelf in een ander zodat je beter kunt begrijpen hoe hij zich voelt en waar hij voor staat.
 • Toegeven is niet hetzelfde als verliezen: het betekent gewoon dat je nieuwe mogelijkheden uitprobeert. Om samen een goed team te vormen is het belangrijk om over één ding heel duidelijk te zijn: niemand zou de winnaar moeten zijn en ook niemand de verliezer.
 • Om dit soort dagelijkse overwinningen te behalen is het noodzakelijk om vrijwel elke keer iets op te geven.
 • Soms geef je een beetje en krijg je hier iets voor terug dat je helemaal niet had verwacht. Iets dat voor jullie beiden verrijkend is.
Knuffelen

Het is het waard om dit te onthouden. De beste koppels zijn koppels waarin beide partners gelijkgestemden van elkaar zijn die dezelfde waarden hebben en die de verschillen tussen hen in harmonie brengen door met elkaar te communiceren en elkaar te respecteren. Omdat ze samen een goed team vormen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.